La fiscalia investiga el frau de la mútua de funcionaris

El CFPA denuncia a la Batllia les irregularitats detectades a l’ens mutual amb l’objectiu que es depurin responsabilitats i plantar cara “als que s’hagin aprofitat del sistema”

El president del CFPA, Salvador Prieto, en primer terme, amb l'advocat Josep Anton Silvestre i el vocal del sindicat Llorenç Martí al costat.
El president del CFPA, Salvador Prieto, en primer terme, amb l'advocat Josep Anton Silvestre i el vocal del sindicat Llorenç Martí al costat.
Són dues diferents però que han coincidit pràcticament en el temps. La fiscalia fa uns quants dies que està investigant el possible frau en la gestió de la mútua de malaltia dels funcionaris. Alhora, un dels sindicats que més clarament s’ha mostrat a favor de la transparència i d’actuar legalment contra aquells treballadors públics que hagin cobrat doble de manera fraudulenta, el Col·lectiu de Funcionaris de Policia (CFPA), ha presentat aquest divendres mateix una denúncia davant la Batllia perquè, si ho creu oportú, s’obrin diligències i s’investiguin totes les irregularitats que s’exposen en la denúncia. 

El president de l’organització sindical, Salvador Prieto, ha deixat clar que en tractar-se de policies són els primers que volen que s’aclareixi la situació. Més encara quan de forma persistent la presidenta de la mútua, Yolanda Font, s’ha negat a facilitar cap mena d’informació per escrit sobre el suposat forat hagut a l’ens mutual. El CFPA fa més d’un any que va demanar detalls sobre aquestes irregularitats i hi ha tornat a insistir sense cap mena de resultats positiu. Mentrestant, ha recordat Prieto, altres sindicats (no els ha nombrat, però es referia al Sipaag i, sobretot, al SEP), han publicitat informació que “a nosaltres se’ns ha dit que era confidencial”.

Davant de tot plegat, el CFPA ha decidit acudir a la Batllia per denunciar els fets deixant entreveure que poden ser constitutius de delicte però sense especificar quins delictes es podrien haver comès. Tant Prieto com l’assessor jurídic del sindicat, l’advocat Josep Anton Silvestre, han parlat sempre des de la prudència i les suposicions, les presumpcions, i han deixat en mans de la Batllia que aclareixi si hi ha hagut alguna infracció penal o no. Silvestre ha apuntat que hi podria arribar a haver prevaricació administrativa, malbaratament de cabals públics i omissió del deure de perseguir delictes, una omissió que, han deixat clar tant Prieto com dos dels vocals de la junta del CFPA (Lara Vilamala i Llorenç Martí) no poden consentir que se’ls atribueixi a ells en tan què policies.

El sindicat policial clama contra la constant negativa de la comissió de facilitar informació i recorda que des del primer moment van demanar una actuació legal contra els defraudadors

L’advocat també ha deixat clar que si algú ha revelat informació que era confidencial com assegura la presidenta de la mútua en una recent comunicació feta al CFPA, s’hauria pogut donar un nou delicte. En tot cas, el sindicat ha formulat la denúncia amb l’objectiu de posar la Batllia en coneixement d’una relació de fets. No descarta l’organització sindical acabar presentant una querella criminal. El que està clar, i Prieto ho ha remarcat en més d’una ocasió, és que no consentiran que se’ls acusi de ser els principals promotors d’un frau o de participar en cap pacte de silenci. I que, a més a més, pretenen que tot plegat s’aclareixi.

“Estem en guerra contra els delinqüents, contra aquell que hagi pogut aprofitar-se del sistema i contra aquells altres que hagin pogut facilitar que els primers hagin tret el profit i tenint les dades per actuar en contra seva no ho han fet”, ha dit rotundament Prieto en una compareixença pública poques hores després de formalitzar l’acció jurídica a la seu de la Justícia. Els representants del CFPA han assegurat que no van contra cap altre sindicat. Però han deixat clar que estan molt molestos amb com s’ha estat gestionant tot. “Cal transparència vers els mutualistes”, ha afirmat Prieto, que ha recordat que el CFPA ja va demanar actuar legalment des del primer moment.

Ministeri públic

Els membres del sindicat presents a la compareixença, per la deguda reserva que tenen com a funcionaris de policia, no han volgut confirmar si ja hi havia una investigació oberta. I s’han remès a altres instàncies o a la direcció del cos perquè informés del que escaigués. Fonts judicials, però, han confirmat que des de fa uns dies la fiscalia està duent a terme una investigació i que, fins i tot, ja ha citat diversos dirigents sindicals i components de la comissió gestora de la mútua per prendre’ls declaració i intentar aclarir la situació. Justament, l’aparició de dades que deixaven clar que hi havia hagut uns cobraments indeguts que encara ni tan sols s’han restituït hauria portat el ministeri públic a actuar.

I és que Prieto, sense referir-se en cap moment a la investigació oberta, sí que ha recordat en diferents ocasions que hi hauria hagut un descobert, com a mínim, de 300.000 euros. Però que no tenien dades ni prou elements, perquè sempre se’ls han negat, per qualificar els fets d’una manera o altra. Per això, ha insistit, haurà de ser la Batllia qui determini si hi ha infracció penal o no. “Nosaltres no farem omissió de l’obligació de denunciar”, ha recordat el president del CFPA, que s’ha mostrat molt molest i indignat amb les constants denegacions de la informació sol·licitada. “Demanàvem genèricament a quan ascendeix el frau i que se’ns desglossés per sectors de l’administració, sense identificar les persones.”

Prieto exigeix fer “un cop de timó” en l’òrgan de gestió i control de l’ens mutualista per renovar-ne tots els seus components davant d’una “gestió nefasta”

No se’ls ha donat cap detall. Per escrit menys encara. I de cop i vola apareixen a la xarxa social documents que aparentment serien confidencials i que aporten, com a mínim, una part de la informació que el CFPA requeria. Prieto ha estat molt explícit i contundent contra els principals rectors de la comissió de control de la mútua, que “no sabem perquè no s’ha denunciat”. I ha lamentat que s’hagi perdut una oportunitat d’or per demostrar la importància de ser funcionari. En un moment en què una reforma legal està a punt de fer desaparèixer aquesta figura, ha recordat Prieto, tocava deixar clar que no és el mateix ser funcionari que no ser-ho. I fer evident que un funcionari té unes garanties que fa que per molt que es denunciïn segons quins fets estigui més emparat que un altre treballador.

Després de deixar clar que “és inadmissible que es pugui dir que des del CFPA no hem actuat per evitar aquest frau”, Salvador Prieto ha reclamat executar “un cop de timó” davant la “gestió nefasta” de la comissió de la mútua, que ha demanat que es renovi per complet i que passi a ser integrada per funcionaris mutualistes implicats que vulguin “treballar pel conjunt” dels treballadors públics “i no pas per ocultar res”. Els representants del CFPA han recordat que els membres de la comissió hi són per representar el conjunt d’empleats mutualistes i no per defensar interessos de sindicats en concret.

Marxa enrere en l\'adjudicació de la gestora i la dipositària del fons de pensió dels funcionaris: es tornen a valorar les propostes

Relacionat

La mútua dels funcionaris ‘troba’ una fórmula que permetrà cobrar les baixes fins i tot abans del dia 25 de cada mes
-

Relacionat

El sindicat de la policia declina reunir-se amb la mútua dels funcionaris per tractar la qüestió dels fraus
-

Relacionat

La mútua dels funcionaris manté la quota en l’1% però pretén oferir més cobertura i reconèixer més complements
Participants en una de les concentracions de funcionaris per protestar per la reforma de la Llei de la Funció Pública.

Relacionat

195 funcionaris van rebre diners indegudament estant de baixa entre el 2015 i el 2017
Mesa de control de la consulta promoguda, aquest dimarts, pel CFPA entre el personal del departament de policia.

Relacionat

El sindicat policial insta la comissió de la mútua de funcionaris a estendre la consulta sobre el dia de cobrament de la baixa
Votació al cos policial per saber quan prefereixen cobrar els treballadors públics de baixa

Relacionat

Tots els funcionaris que han participat a la consulta del sindicat policial volen cobrar la baixa el dia 25
Gabriel Ubach, Secretari General de USd'A i Salvador Prieto, President del CFPA

Relacionat

El sindicat de la policia amenaça de portar a la Batllia la comissió de la mútua de funcionaris
-

Relacionat

Una funcionària va cobrar almenys durant dos anys el 160% del salari estant de baixa
-

Relacionat

El Sipaag justifica el canvi de reglament de la mútua pels comportaments fraudulents d’alguns funcionaris
Joan Ramon Rodríguez, Jean-Paul Cuberes, Joan Torra, Gabriel Ubach i Salvador Prieto durant la compareixença.

Relacionat

“La nostra batalla és que la gent cobri el dia 25 de cada mes i deixar-nos de punyetes”
-

Relacionat

La tossuderia de Funció Pública i la CASS va acabar portant a l’‘incompliment salarial’ amb els funcionaris de baixa

Comentaris (2)

Trending