195 funcionaris van rebre diners indegudament estant de baixa entre el 2015 i el 2017

Més de la meitat de les disfuncions, que van suposar en total un forat de 254.721 euros, van ser degudes al fet que la CASS havia abonat la prestació directament al beneficiari

Participants en una de les concentracions de funcionaris per protestar per la reforma de la Llei de la Funció Pública.
Participants en una de les concentracions de funcionaris per protestar per la reforma de la Llei de la Funció Pública.
La fractura sindical a l’administració arran de la gestió de la mútua de malaltia dels funcionaris ha portat el Sindicat de l’Ensenyament Públic (SEP) a publicitar una documentació que evidencia que 195 mutualistes, per tant, treballadors públics, van rebre més diners dels que els pertocava estant de baixa entre el 2015 i el 2017. En global, en aquests tres anys, el conjunt de mutualistes amb divergències en les prestacions van percebre indegudament 254.721,68 euros, dels quals el darrer dia del 2017 en quedaven per recuperar poc més de 81.000.

El SEP ha fet pública una nota informativa interna com a resposta a algunes de les manifestacions fetes per un dels sindicalistes que forma part de la comissió de la mútua, el president de l’ABA, Joan Torra, durant una entrevista al programa ‘Ara i Aquí’ de Ràdio Nacional d’Andorra. Torra va disparar en diverses ocasions contra el SEP i el Sindicat de personals adscrit a l’administració general (Sipaag) i, entre altres coses, va explicar que les disfuncions ocorregudes a la mútua entre el 2015 i el 2017 no tenien res a veure amb el que ha passat els mesos d’abril i octubre d’aquest 2018.

La nota informativa publicitada a través de les xarxes socials pel SEP, que deixa clar que no es tracta de fer una guerra entre col·lectius funcionarials ni criminalitzar ningú, evidencia que en els tres anys de referència, en conjunt, hi va haver a l’administració 2.622 períodes de baixa (928 el 2015; 865 el 2016; i 829 el 2017). D’aquestes més de 2.600 baixes, 586 presentaven anomalies. O, com diu el document, “tenen diferències entre el que es liquida i la CASS abona i aquestes pertanyen a 195 mutualistes”.

De totes aquestes persones, la comissió de la mútua va contactar directament amb 117 amb la intenció de comunicar-los que procedissin a regular la seva situació. A 78 mutualistes més se’ls pretenia contactar per carta. La mútua havia recuperat el 31 de desembre del 2017 173.391,22 euros dels 254.721,68 euros que s’havien abonat indegudament. Dels 81.330,46 que quedaven pendents, una part ja s’hauria anat recuperant durant aquest 2018.

El SEP publicita una nota informativa interna per deixar clar que “això no va d’uns cossos o altres, ni de criminalitzar ningú, va de buscar mecanismes que ens ajudin a evitar aquestes situacions”

Més de la meitat dels funcionaris amb els quals es va aconseguir contactar (61 de 117) van percebre més diners dels que els pertocava perquè la CASS havia abonat directament la seva prestació a l’interessat. L’altre gran bloc de percepcions indegudes o, en aquest cas, l’altre gran element que va generar forat a la mútua és el fet que la CASS no va abonar la baixa perquè mancava documentació que havia demanat a l’interessat. 

Aquest darrer cas afectava 48 dels 117 mutualistes contactats, això és el 41%. I la nota informativa deixa clar que la documentació que manca “normalment són informes mèdics o certificats de treball que no han presentat (els afiliats) i la CASS no efectua el pagament fins que ho té”. Tres casos tenen a veure amb persones assegurades a la CASS pel Govern i per una altra empresa (com poden ser consellers o persones autoritzades per l’executiu) i cinc mutualistes que presentaven disfuncions ho eren perquè la CASS havia donat l’alta administrativa i la persona no s’havia incorporat a la feina.

Finalment, es divideix els 195 mutualistes que presentaven diferències entre l’abonat per la mútua i el que va aportar la CASS en relació al cos de l’administració del qual formen part. Es concentren en quatre grans àrees: 69 són del cos general; 46 integren el cos especial d’ensenyament; 39 més són policies; i 21 formen part de l’administració de Justícia. De manera més testimonial s’hi troben 2 banders, 5 bombers, 6 duaners, 5 agents penitenciaris i 2 contractuals de relació especial.

L'enverinament de les relacions entre els sindicats s'aguditza, la propera reunió de la comissió mutual es preveu calenta i no es descarten accions judicials

La relació entre els sindicats de l'administració, i especialment la divisió entre els que representen els cossos uniformats i els que no, està d'allò més enverinada. Aquest dilluns hi ha d'haver una reunió de la comissió de gestió i control de la mútua de funcionaris que es preveu d'allò més calenta. La plataforma sindical, que aglutina ara en exclusiva les organitzacions dels cossos especials més la Unió Sindical d'Andorra (USd'A), ha emès una comunicació després que el SEP fes pública la nota informativa interna en què ha denunciat que en l'organisme mutual no es respecta el principi d'igualtat. I avisat que es poden promoure "mesures" si no es dóna resposta aviat "als serveis que necessitem els mutualistes".

Matisant una mica el comunicat de la plataforma, fonts de la mateixa no han descartat que es comencin a recórrer per la via administrativa i després per la judicial "situacions iguals que es tracten de manera diferent". Alhora, les mateixes fonts han recordat que la mútua no reconeix la totalitat de complements que hi ha en tots els departaments, àrees i unitats de la funció pública, amb la qual cosa és impossible, per exemple, que un bomber, un policia o zelador que estiguin de baixa acabin rebent el cent per cent del salari, que és el principi mutual, ja que hi ha plusos molt específics dels cossos especials que la mútua no té en compte. Des de les especialitats (guia de gos, per exemple) al port d'arma, per citar només alguns casos.

-

Relacionat

La comissió de la mútua planteja reduir l’aportació dels funcionaris per garantir el 100% del sou en cas de baixa
Mesa de control de la consulta promoguda, aquest dimarts, pel CFPA entre el personal del departament de policia.

Relacionat

El sindicat policial insta la comissió de la mútua de funcionaris a estendre la consulta sobre el dia de cobrament de la baixa
Votació al cos policial per saber quan prefereixen cobrar els treballadors públics de baixa

Relacionat

Tots els funcionaris que han participat a la consulta del sindicat policial volen cobrar la baixa el dia 25
Gabriel Ubach, Secretari General de USd'A i Salvador Prieto, President del CFPA

Relacionat

El sindicat de la policia amenaça de portar a la Batllia la comissió de la mútua de funcionaris
-

Relacionat

Una funcionària va cobrar almenys durant dos anys el 160% del salari estant de baixa
-

Relacionat

El Sep i el Sipaag descarten fer una consulta entre els mutualistes sobre el seu funcionament
-

Relacionat

El Sipaag justifica el canvi de reglament de la mútua pels comportaments fraudulents d’alguns funcionaris
Joan Ramon Rodríguez, Jean-Paul Cuberes, Joan Torra, Gabriel Ubach i Salvador Prieto durant la compareixença.

Relacionat

“La nostra batalla és que la gent cobri el dia 25 de cada mes i deixar-nos de punyetes”
-

Relacionat

La tossuderia de Funció Pública i la CASS va acabar portant a l’‘incompliment salarial’ amb els funcionaris de baixa
Representants sindicals integrants de la plataforma assistents a una de les trobades amb responsables de Govern.

Relacionat

El nou sistema de la mútua de funcionaris fa saltar pels aires la plataforma sindical entre greus retrets

Comentaris (5)

Trending