Encamp destina 841.000 euros a mesures per impulsar l’economia després del coronavirus

La iniciativa compta amb el suport de tots els grups, a diferència de la proposta de reducció de la cessió si es construeixen pisos de lloguer, que ha enfrontat la majoria amb els socialdemòcrates

Un instant d'una sessió de comú celebrada a Encamp.
Un instant d'una sessió de comú celebrada a Encamp. G. P.

El comú d’Encamp destinarà 841.000 euros en diferents mesures amb les quals vol impulsar l’activitat econòmica a la parròquia després de la crisi del coronavirus. La partida inclou des del pla de xoc anunciat fa unes setmanes focalitzat en l’estiu a ajuts en la reducció de taxes. La iniciativa ha comptat amb el suport de tots els grups, a diferència de la que s’ha aprovat per redir el percentatge de cessió en construccions destinades al lloguer, que ha tingut l’oposició dels socialdemòcrates. 

La sessió de comú celebrada aquest dijous a Encamp ha donat el vistiplau a les partides que han de servir per finançar les diferents mesures amb les quals es vol dinamitzar la parròquia. En total, 841.000 euros. Entre elles, hi ha algunes ja previstes en el pla de reactivació econòmica, però  també el pla de xoc que es va presentar fa uns dies als empresaris, amb 296.000 euros amb propostes com l’ampliació de terrasses, la creació de vals per fidelitzar la compra local tant de residents com de turistes o la creació de fins a 11 circuits de BTT amb 90 quilòmetres de pistes.

El Funicamp avança l'obertura al 4 de juliol, data en la qual estaran disponibles 11 circuits de BTT amb 90 quilòmetres de pistes

Sobre aquesta mesura, el conseller de Reactivació Econòmica i Turisme, Josep Maria Marot ha volgut deixar clar que “no volem fer la competència a la Massana”, ja que “no tindran res a veure”. En aquest cas, ha apuntat, són circuits d’enduro i old country”. La idea és que estiguin disponibles a partir del 4 de juliol, data en la qual també s’ha acordat que es posi en marxa la temporada d’estiu del Funicamp. Marot ha deixat clar que, en gran part, el pla de xoc, conté fins a 30 propostes per “intentar salvar l’estiu”.

Una part del gruix de la partida anirà destinada a afrontar les reduccions que hi haurà en les taxes de radicació i d’higiene de la parròquia. S’ha aprovat que sigui del 20% i, a més, s’ampliarà el període voluntari de pagament de trenta a noranta dies.

Un instant de la reunió entre comú i teixit econòmic i empresarial.

Relacionat

Encamp preveu invertir uns 400.000 euros en el pla de xoc

Les mesures han rebut el suport unànime de tot el consell de comú, inclosos també els dos grups de la minoria, Agrupament Encampadà i el Partit Socialdemòcrata. No ha succeït el mateix amb l’aprovació de la proposta de reducció a la meitat del percentatge de cessió econòmica per aquells projectes constructius que tinguin per objecte impulsar pisos de lloguer.

El PS retreu a la majoria que la reducció de la cessió "només beneficia els propietaris" mentre que En Comú per Encamp assegura que farà baixar el preu del lloguer

La cònsol major, Laura Mas, ha recordat que es compleix “un compromís amb la ciutadania per ajudar en la problemàtica de l’habitatge” i ha defensat que, d’aquesta forma, “en reduir el cost de construcció, també reduirem el del lloguer”. Per la seva banda, el cònsol menor, Joan Miquel Rascagneres ha apuntat que “posar més pisos al mercat tindrà una conseqüència sobre el preu”.

En canvi des del PS s’ha criticat una mesura que, a l’entendre de David Rios, “no tindrà un efecte sobre el mercat”. Al seu entendre, “només beneficia el propietari del terreny on es construirà i això no es traspassarà a la ciutadania”. A més, ha lamentat, “el comú deixa d’ingressar uns diners importants, que són els de cessió”. Entre altres aspectes, ha remarcat que no es posa cap preu de referència i ha dubtat que es pugui controlar que els habitatges no s’acabin venent en comptes de posar en arrendament.

Vista general d'Encamp.

Relacionat

Encamp redueix a la meitat la cessió urbanística econòmica per fomentar l’habitatge de lloguer

Sobre aquest punt, des de la majoria s’ha assegurat que “el control ho portarà el notari”, ja que “per fer l’escriptura d’una possible venda, “caldrà passar pel comú” i, llavors, si es vol vendre s’haurà de retornar l’ajuda rebuda amb un interès del 3% anual. Per tant, ha assegurat Rascagneres, “no hi ha possibilitat que algú pugui vendre un pis que sigui declarat per lloguer”.

Agrupament Encampadà vota en contra de les obres per habilitar les noves oficines d'urbans i policia, ja que no veu "adequat" que s'ubiquin a l'antic comú

Les explicacions no han acabat de convèncer els consellers socialdemòcrates. “És la ciutadania qui necessita el suport i en canvi la majoria pensa en els propietaris, que són els que tindran la rebaixa”, ha denunciat Rios. Per això, han votat en contra de la proposta, a la vegada que sobre la taula han volgut posar la seva: “Cal fer un estudi sobre quins són els preus de referència i, donar als propietaris que els compleixin una bonificació en l’impost de rendiments arrendataris”.

En canvi, des d’Agrupament sí que s’ha donat suport a la mesura. Esther Vidal ha recordat que “ja portàvem al programa que calia mirar incentius a la construcció perquè com més mercat immobiliari hi hagi, millor per trobar preus”. El punt de fricció d’aquest grup amb la majoria ha estat l’adjudicació de les obres per habilitar les plantes de l’antiga seu comunal, a l’avinguda François Mitterrand com a dependències temporals per al servei de circulació i la policia, un cop hagin de deixar les actuals al Prat Gran. Els treballs costaran 197.000 euros, una despesa que Vidal considera massa elevada per a una ubicació temporal i que, a més, no considera “adequada”, ja que, per exemple, “no tindran accés ràpid als cotxes”.

Comentaris

Trending