Encamp preveu invertir uns 400.000 euros en el pla de xoc

La cònsol Laura Mas, que ha presentat la iniciativa als comerciants i empresaris, destaca que hi ha mesures, com ara les targetes i els vals de descompte, que es mantindran a mitjà i llarg termini

Un instant de la reunió entre comú i teixit econòmic i empresarial.
Un instant de la reunió entre comú i teixit econòmic i empresarial. COMÚ D'ENCAMP

La inversió global per part del comú d’Encamp en el pla de xoc per dinamitzar l’activitat econòmica després de la crisi del coronavirus ascendiria a uns 400.000 euros. La iniciativa s’ha presentat aquest divendres al teixit comercial de la parròquia, que no ha amagat la preocupació pel fort impacte que han patit per l’emergència sanitària. Algunes de les mesures, de fet, tindran continuïtat a mitjà i llarg termini, com ara la de les targetes i els vals per fomentar la compra de proximitat.

El vestíbul de l’edifici comunal ha acollit la reunió amb prop de 40 representants dels comerços i empreses de la parròquia, tant del mateix Encamp com del Pas de la Casa. El pla de xoc preveu fins a 35 accions, de les quals una trentena d’impuls “immediat”, de cara a aquest mateix estiu -i de fet, si l’obertura de fronteres ho permet, al juny-, per reactivar els negocis, molt tocats a conseqüència de les mesures necessàries per frenar la Covid-19, tant pel que fa  a l’obligació de tancament com per la brusca aturada del turisme.

La cònsol major, Laura Mas, ha explicat que hi ha una sèrie d’actuacions, com ara les ajudes per adaptar terrasses, l’impuls de les targetes i els vals de descompte, en què també haurà de posar el seu gra de sorra el sector privat o les inversions en millorar els aparcaments de caravanes o per crear circuits de BTT, que ja estan quantificades en uns 230.000 euros. La resta no tenen encara un càlcul concret, però l’estimació del comú és que ascendeixin fins a 400.000 euros.

Algunes de les mesures, ha indicat Mas, ja estaven apuntades en un pla de dinamització que, ha remarcat, seguirà endavant amb les adaptacions que siguin necessàries. És el cas de la targeta i els vals que es volen crear per fomentar la compra de proximitat.

Comú i empresaris admeten que la previsió d'obertura de la frontera amb França "dona esperança" per poder recuperar una certa normalitat en l'activitat

La cònsol ha admès que la possibilitat que la frontera amb França pugui quedar oberta a partir de primers de juny “ens dona esperança”, ja que tenir aquesta opció “és vital”. També ha indicat que “tenim ja idees” sobre les mesures “fiscals i socials” que també s’apunten al pla, però que les han d’acabar de treballat, tot tenint en compte també l’evolució de la situació. Són accions, ha indicat, “dins les que podem fer com a comú i complementàries a les que fa Govern”.

El pla ha estat rebut amb bons ulls per un teixit econòmic tocat per la crisi. Així ho ha apuntat Josep Maria Mas, representant del Consell Econòmic i Social del Pas de la Casa que ha valorat especialment la necessitat de “promocionar el moment de la reobertura” i ha deixat clar que les empreses “estem disposades a adoptar les mesures sanitàries necessàries”. Un punt que el fa ser optimista és la sensació que, un cop les fronteres obrin, de visitants en tindran. “La gent volia venir i se’ls feia donar la volta a la duana; no els han deixat”, ha recordat.

Mas ha deixat clar que la crisi ha impactat amb duresa els negocis de la parròquia. En el cas del Pas, ha apuntat, la xifra de negoci dels darrers dos mesos i mig “és zero” perquè, fins i tot, els supermercats que han obert ho han fet “més per donar servei al poble” on “el consum intern ha estat molt baix”.

Vista general d'Encamp.

Relacionat

Encamp planteja crear vals de descompte per comprar als comerços de la parròquia

Comentaris (1)

Trending