Encamp planteja crear vals de descompte per comprar als comerços de la parròquia

El pla de xoc preparat pel comú inclou també ajudes directes per millorar terrasses i impulsar nous projectes empresarials, però també crear noves activitats turístiques o potenciar les existents

Vista general d'Encamp.
Vista general d'Encamp. ARXIU

El comú d’Encamp vol impulsar un pla de xoc amb una sèrie de mesures empresarials, comercials i de dinamització turística de “caràcter immediat” per intentar evitar que cap empresa hagi de tancar a conseqüència de la crisi econòmica derivada de l’impacte del coronavirus. Entre les propostes hi ha ajuts per a l’ampliació i millora de terrasses, targetes per fomentar la compra de proximitat o vals per incentivar els visitants a passar més dies a la parròquia.

Des del comú es considera que cal impulsar aquest pla de xoc, que és “el resultat del treball conjunt després d’haver analitzat totes les accions del Pla Director de Desenvolupament Econòmic, de les aportacions dels  directors de Casa Comuna, del teixit empresarial i comercial de la parròquia i dels grups polítics”. Serà “d’aplicació immediata per fer front a la crisi econòmica que es pot derivar de la crisi sanitària”, tot advertint, però, que “hi ha molts factors externs que condicionaran els resultats”, com ara “la reobertura de fronteres, el comportament del turisme o l’evolució de la pandèmia a nivell global”.

Hi haurà ajuts de fins a mil euros per millorar i ampliar terrasses i de 500 euros durant tres mesos per negocis que es traslladin a plantes baixes

A curt termini, es proposen fins a 30 propostes, algunes de les quals suposen ajuts directes als establiments. És el cas de les subvencions previstes per a l’ampliació i renovació de terrasses. Es preveu destinar un total de 25.000 euros, amb un import “proporcional a la intervenció” que sigui necessària i fins a un màxim de mil euros per negoci. A banda, fins a finals d’octubre es podrà ampliar la superfície ocupada sense que això suposi un increment de la taxa.

Una altra ajuda que s’oferirà servirà per promoure que les activitats econòmiques es traslladin a les plantes baixes dels edificis. En aquest cas, des del comú s’aportaran 500 euros durant tres mesos. La partida per aquesta acció serà de 15.000 euros.

El pla també aposta per la creació de mercats setmanals tant al Pas de la Casa com a Encamp, a l’estil de la ‘Braderie’. La idea és que aquestes fires tinguin animació musical amb artistes nacionals i parades de menjar posades pels restauradors de la parròquia.

Es vol impulsar la compra de proximitat amb targetes i vals de descompte, que també s'emprarien per intentar allargar l'estada dels visitants a la parròquia

Des del comú també es vol fomentar la compra de proximitat. Per això, s’impulsarà una iniciativa per fidelitzar la compra de quilòmetre zero, mitjançant una targeta específica i vals de descompte. La corporació aportarà 50.000 euros i es demana la col·laboració dels comerciants.

Un mètode similar es vol fer servir per fidelitzar els turistes i visitants i que aquests allarguin les nits d’estada a la parròquia. Segons el document que desgrana les mesures del pla, “a partir de dues pernoctacions la tercera seria abonada mitjançant vals de compra que seran destinats a les botigues de la parròquia”.

El pla preveu inversions en altres àmbits, com ara el digital. Es destinaran 35.000 euros per a la creació d’una guia interactiva que serveixi per donar a conèixer els professionals, comerciants i artesans de la parròquia. També es preveu dotar amb 15.000 euros un premi a la innovació i la singularitat empresarial, comercial i a l’emprenedoria que servirà per a impulsar cinc projectes empresarials que hauran d’obrir en un termini de sis mesos.

S'invertirà diners en la creacio de nous atractius, com ara circuïts de BTT i aparcaments de caravanes i es vol crear mercats setmanals tipus 'Braderie' al Pas i a Encamp

Altres punts del pla tenen com a objectiu crear o potenciar atractius turístics a la parròquia. Per exemple, es vol senyalitzar noves rutes i itineraris “posant en valor l’espai natural i a l’aire lliure” que es vincularan a “tasts gastronòmics i consumicions”. Una altra proposta preveu invertir 15.000 euros en circuits per a la pràctica de BTT. A banda, es destinaran 50.000 euros en aparcaments per a caravanes. Es millorarà l’actualment existent a Terres Primeres i es crearan dos de noves: una al Pas i una altra als Cortals. A aquesta darrera zona es crearà un espai ‘chill out’ amb animació musical. També s’incrementarà la dotació per a l’embelliment floral de la parròquia, incloent-hi premis per valor de 15.000 euros pels enjardinaments privats.

A banda d’aquestes accions -fins a un total de 30-, el comú també avança que el treball es farà també a mitjà i llarg termini. Entre les propostes, hi ha el desenvolupament del pla director del desenvolupament econòmic, però també la d’estudiar si és possible impulsar noves fórmules d’allotjaments insòlits. Això inclou la possibilitat de crear zones d’acampada amb serveis bàsics d’aigua i sanejament.

Des del comú també es treballa en altres tipus de mesures, com ara les vinculades a la fiscalitat parroquial o a l’impuls d’activitats culturals i esportives. També s’entén que caldrà aplicar accions de caire social, que podria suposar ampliar els ajuts que ja existeixen.

Comentaris (2)

Trending