El carril bici entre Sant Julià i la capital haurà d’esperar als estudis del transport segregat

Havia d’estar operatiu l’estiu de l’any passat, però el secretari d’Estat de Transició Energètica, Transports i Mobilitat, David Forné, confia que els treballs es puguin desenvolupar durant l’any vinent

David Forné i Sergi González.
David Forné i Sergi González. SFGA/JAViladot

El carril bici entre Sant Julià i Andorra la Vella podria ser una realitat l’any vinent. Així ho ha manifestat el secretari d’Estat de Transició Energètica, Transports i Mobilitat, David Forné. De fet, a finals de l’anterior legislatura es va signar un conveni entre el ministeri de Medi Ambient i el comú lauredià. Ara es vol esperar a tenir els estudis de transport segregat per acabar de definir el traçat.

Forné vol tirar endavant el 2025 el carril bici entre Sant Julià de Lòria i Andorra la Vella per afavorir els desplaçaments amb bicicleta. Vol esperar a tenir els estudis de viabilitat del transport segregat, previstos per a finals d'any, per acabar de definir els traçats. Explica que “pujaria per la vorera de la dreta i la connexió es faria a la zona del Viena”. Caldrà, diu, “coordinar les actuacions d’obra civil i poder allargar la connexió fins a Escaldes”.

Calvó, Filloy i Majoral signant l'acord aquest dijous.

Relacionat

El carril bici entre Sant Julià de Lòria i Andorra la Vella estarà operatiu durant l’estiu

Cal tenir en compte que el 23 de març del 2023, l’aleshores ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat i actual cap de gabinet del cap de Govern, Sílvia Calvó, va signar amb el comú de Sant Julià el conveni per a la seva creació i l’objectiu era que estigués enllestit l’estiu de l’any passat.

APRÈN A RODAR

Aquestes declaracions les ha fet en el marc de la presentació de la segona edició de la jornada infantil de mobilitat sostenible ‘Aprèn a rodar’, que enguany s’amplia a tot el país amb la implicació de tots els comuns. La iniciativa està adreçada de sis a onze anys i se celebrarà en diferents dates. David Forné, ha destacat que l’objectiu és “motivar els més petits a utilitzar la bicicleta perquè la puguin fer servir de forma autònoma i sensibilitzar la població sobre els seus beneficis”.

Per la seva part, el cònsol major d’Andorra la Vella, Sergi González, s’ha mostrat molt content “per la consolidar el projecte de país, en el qual hem d’impulsar als més petits cap a una mobilitat sostenible”. Ha recordat que en la primera edició va comptar amb 800 participants i en aquesta “em de superar el miler”.

La primera jornada tindrà lloc el dissabte 4 de maig a Encamp on hi haurà circuits d’aprenentatge i una bicicletada urbana. Agafarà el relleu Andorra la Vella l’1 de juny amb activitats a la plaça del Poble i el 9 de juny es farà la pedalada popular. Aquestes dates permetran commemorar també el Dia Mundial de la Bicicleta, que se celebra cada any el 3 de juny. Finalment, l’últim ‘Aprèn a rodar’ es celebrarà a la Massana el 22 de setembre amb els circuits d’aprenentatge i passejada urbana en bicicleta. També s’impartiran tallers de mecànica bàsica i de primers auxilis i es promocionarà la bicicleta elèctrica. Al final de la jornada, s’entregarà un carnet de ciclista als participants.

Comentaris (5)

Trending