Incredulitat al PS perquè s’investigui el director de la CASS per ‘l’escàndol de les pensions’

La formació assegura que “no hem entès” i “ens ha sobtat” que la Batllia hagi incoat diligències prèvies contra Josep Escoriza, que va ser qui va posar el dit a la nafra, i anuncia que “no deixarem de demanar responsabilitats polítiques”

Carla Guinot i Susanna Vela durant la compareixença.
Carla Guinot i Susanna Vela durant la compareixença. Toni Solanelles

El Partit Socialdemòcrata (PS) ha revelat aquesta tarda que la Batllia ha obert diligències prèvies contra l’actual director de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS), Josep Escoriza, en el marc de la investigació embrionària en relació a ‘l’escàndol de les pensions’ d’invalidesa parcial. Malgrat respectar la decisió judicial, les dirigents socialdemòcrates Susanna Vela i Carla Guinot han mostrat la seva sorpresa i incredulitat pel fet que el primer que suposadament s’investigui sigui la persona que va posar les anomalies en coneixement de tots els organismes.

Vela, en nom del grup parlamentari socialdemòcrata, i Guinot com a representant de la direcció del patit, han demanat que la Justícia “sigui igual de diligent amb la investigació de tot el procés” com ho ha estat a l’hora d’obrir diligències contra Escoriza. “Ens ha sobtat que s’hagin incoat diligències de forma prèvia” contra “la persona responsable que posa en coneixement de tothom què passa”, ha dit la consellera general. I la integrant del comitè directiu del PS ha remarcat que Escoriza era qui “estava intentant veure com es podia arreglar l’assumpte”.

Susanna Vela ha explicat que malgrat respectar les decisions judicials com no pot ser d’una altra manera, no entenen com pot ser la persona que ha denunciat el cas el primer en ser investigat. La parlamentària socialdemòcrata ha exposat que en tendria més lògic que s’hagués recopilat més informació i s’hagués interrogat qui fos amb un coneixement més profund i llarg de la institució que no pas el director general acabat d’arribar i que és el que va alertar de tot plegat. Malgrat deixar sobre la taula dubtes, cap de les dues dirigents del PS no han volgut aprofundir més sobre l’actuació judicial.

“No deixarem de demanar responsabilitats polítiques als ministres, al cap de Govern o a qui sigui que hagi estat assabentat d’aquesta problemàtica”

Amb tot, la comissió d’enquesta creada al Consell General està ara formalment suspesa, que no cancel·lada, han recordat les dues dirigents socialdemòcrates, en virtut de la judicialització del cas. I tot esperant que des de la Justícia no es faci política, han indicat que una vegada la Batllia acabi la seva feina s’haurà de reprendre el treball parlamentari. “No deixarem de demanar responsabilitats polítiques als ministres, al cap de Govern o a qui sigui que hagin estat assabentat d’aquesta problemàtica”, ha indicat Vela. “Algú ens ha de donar moltes més explicacions”, ha reblat la parlamentària socialdemòcrata.

Vela i Guinot han posat en valor el fet que s’hagués impulsat la comissió des del PS i que aquesta formació n’ostenti la presidència. “Demanem aquesta comissió, ens fan confiança a l’hora de donar-nos la presidència” i, per tant, ara toca esperar que la Justícia faci la seva feina per després avaluar responsabilitats en l’àmbit polític. “De moment esperarem el que diu la Batllia i després ja prendrem les decisions conjuntament”, en relació a les activitats a reprendre per la comissió parlamentària.

Amb tot, una vegada s’acabi el secret de tres mesos de les diligències dictat, la intenció seria avaluar la situació. Si bé els tribunals han de dirimir eventuals responsabilitats en l’àmbit administratiu i penal, “per les responsabilitats polítiques ens toca fer a nosaltres”, han deixat clar les dues integrants del PS, que han recordat que “és una situació que no ve pas d’ara” quan a l’inici, durant la tramitació del que s’ha conegut com la condonació “se’ns va dir que era un problema de tres dies”.

Comentaris (18)

Trending