Els propietaris de pisos turístics, disposats a fer sacrificis i alerten que tots no els llogaran

L’AEAT s’ha reunit aquesta tarda per analitzar les conseqüències del pla de xoc del Govern i s’ha acordat demanar una reunió amb el ministre de Turisme i Comerç, Jordi Torres, per intentar trobar solucions a la pèrdua de les llicències

Un moment de la reunió de l'Associació d'Empreses d'Allotjaments Turístics.
Un moment de la reunió de l'Associació d'Empreses d'Allotjaments Turístics. Albert Sanjuan

L’Associació d’Empreses d’Allotjaments Turístics s’ha reunit aquest dimarts per analitzar la situació després de les mesures que es volen tirar endavant amb el futur projecte de llei de mesures d’habitatge. Una d’aquestes afecta a tots aquells que tenen un apartament en edifici que no suposi més d’un 30% perquè al cap de tres anys perdran la llicència. El president de l’AEAT, Àlex Ruiz, ha explicat que volen una reunió amb el ministre de Turisme, Jordi Torres, i assegura que estan disposats a fer sacrificis, però n’hi ha que deixen clar que no posaran el seu habitatge al mercat de lloguer.

Govern calcula que uns 650 apartaments es veuran afectats pel projecte de llei ‘òmnibus’ d’habitatge per tal que es puguin posar al mercat de lloguer a preu assequible. Els propietaris continuen cabrejats perquè veuen com han fet molts esforços econòmics per complir amb la legislació i d’un dia per l’altre veuen com perdran les llicències i hauran de tancar el negoci.

Ruiz ha explicat que s’ha acordat demanar una reunió presencial amb el ministre de Turisme i Comerç, Jordi Torres, per exposar-li les diferents casuístiques i fer-li les aportacions que creguin escaients. Una d’elles passaria per “estar d’acord que cadascú perdi quelcom i que vegi que darrere de l’entitat no hi ha només l’Àlex Ruiz, sinó que hi ha una sèrie de famílies al darrere”. Té clar que amb la majoria absoluta de Demòcrates la llei s’acabarà aprovant, però “fins al moment de la seva aprovació volem trobar una solució”.

“JO NO EL POSARÉ A LA VENDA”

La Francesca Ruiz té tres apartaments turístics a Andorra la Vella i, per a ella i la seva família això suposa un ingrés extra. “Ens ha sobtat que d’un dia per l’altre ho vulguin canviar tot”, ha exposat. En el seu cas es veurà afectada pel fet que els seus pisos estan en un edifici en què aquest tipus d’allotjaments no suposen més del 30%. Té clar que haurà d’acabar tancant el negoci, però ha avisat que no pensa posar els immobles al mercat de lloguer. “Jo directament els posaré a la venda i entraré en el joc en què tothom entra. No pot ser que se m’imposi que els he de llogar”.

El president de l’associació ha dit que “hi ha una part que són segones residències i no es llogaran”. Altres, diu, són estudis i serà molt complicat que una família hi pugui viure en 38 metres quadrats

Ruiz és una de les associades de l’AEAT i ha destacat que va tenir una mala experiència a l’hora de llogar un dels pisos perquè “la inquilina em va pagar un mes i ja no va fer més. Jo em vaig fer càrrec de totes les despeses i vaig trigar un any a poder-la desnonar a través de la Batllia”. Ha remarcat que “el client que busca un apartament turístic no és el que busca un hotel”.

Aquesta és una postura que també han exposat altres associats. En aquest sentit, el president de l’associació ha dit que “hi ha una part que són segones residències i no es llogaran”. Altres, diu, són estudis i serà molt complicat que una família hi pugui viure en 38 metres quadrats. D’altres, sí que estarien disposats a llogar-los.

Finalment, Ruiz, recorda que el 85% dels allotjaments turístics es troben entre el Tarter i el Pas de la Casa i adverteix que “si es tanquen apartaments potser Saetde es replanteja invertir 50 milions d’euros”.

Un apartament turístic

Relacionat

“Cabreig” immens dels allotjaments turístics pel pla de xoc i alerten que molts es quedaran a l’atur

Comentaris (23)

Trending