Alpha Space: tan alternatiu com ‘polèmic’

La primera edició d’un festival que havia de lloar a Escaldes les virtuts d’una cultura alternativa ha començat amb molt mal peu: entre el vet als tatuadors promogut pel comú i les queixes ciutadanes per les lletres dels ‘rapers’ poc se’n salva

Era tan alternatiu que ha acabat envoltat de polèmica i sense tenir la rellevància que potser alguns esperaven. L’Alpha Space, el festival al Prat del Roure que havia de mostrar les virtuts d’una cultura urbana però alternativa, ha començat amb mal peu. La primera edició s’ha iniciat amb una sabata i una espardenya. I vist tot plegat, no és descabellat pensat que potser ni tan sols no hi haurà segona edició. A Escaldes és possible que no.

L’aglutinament d’actes el mateix dissabte -amb el multitudinari concert d’Armin van Buuren a Soldeu que anava precedit d’altres actuacions, però també la festa a Encamp- és possible que restés una mica d’afluència al certamen malgrat que el públic objectiu pot no ser ben bé el mateix. De fet, no ho hauria de ser en la immensa majoria de les ocasions gens ni mica. A banda, si va ajuntar quan potser més assistents hi havia un temporal que va dispersar el públic.

Però això no és res comparat amb els dos focus de polèmica que l’Alpha Space ha recollit. El primer abans de posar-se en marxa. El segon, en ple funcionament. El primer focus de polèmica es va donar divendres al tomb de les sis de la tarda quan la cònsol major d’Escaldes, Rosa Gili, en una decisió que encara no s’ha acabat d’entendre, va reunir els tatuadors i els va imposar la seva renúncia a assistir a la fira.

Suposadament des del comú no es volia promoure res que tingués a veure amb els tatuatges. Suposadament, o això és el que defensen alguns dels artistes que havien d’acudir al certamen, la polèmica al tomb dels tatuatges que hi ha a l’administració -sigui al Consell General, sigui a la policia- tindria a veure amb tot plegat. Però sembla inverosímil aquesta explicació. Era clara des de l’inici la naturalesa d’un festival com l’Alpha Space. I era clar, també, quin havia de ser el gros dels ‘paradistes’ al festival.

Assistents a l'Alpha Space aquest dissabte a la tarda.

Relacionat

Escaldes introdueix els joves en la cultura urbana però sense tatuatges

Tan clar era que si molts dels punts d’exposició que s’havien previst van quedar desocupats va ser, justament, perquè anaven adreçats a uns tatuadors entre indignats i estupefactes que encara aquest diumenge no se’n saben avenir de la decisió consolar. Si el raonament per al vet tingués un origen sanitari, els tatuadors han explicat des del minut zero que amb els temps que corren no tenien cap intenció de gravar cap dibuix a la pell de ningú. Les demostracions haurien estat amb maniquins sintètics.

I per si no hi havia prou amb la polèmica dels tatuatges, alguns pares i avis que van acudir al Prat del Roure no pas per l’Alpha Space sinó per treure la canalla a desfogar-se, també estan estupefactes del fet que haguessin d’escoltar, a mitja tarda, en horari totalment infantil, lletres d’allò més explícites d’alguns dels cantants de rap que van participar en el certamen. Deixen clar algunes de les persones que es queixen que no tenen res en contra ni del festival ni dels ‘rapers’.

Ben al contrari. Fomentar activitats de tota mena dins d’un ordre i concert els sembla d’allò més bé a aquests pares, aquests avis. Però no els sembla gaire adequat que a les sis de la tarda d’un dissabte a tocar d’un espai d’oci infantil tan concorregut com el del Prat del Roure una de les lletres més corejades tingués com a tornada un: ‘No me comas la olla, cómeme la… (rima)’ En fi, que per ser la primera edició, l’Alpha Space -o almenys els seus organitzadors- deuen haver quedat fins a la olla entre una cosa i l’altra.

Comentaris (8)

Trending