Els escolars que no se sotmetin al cribratge hauran de dur mascareta a classe catorze dies

Els ministres de Salut i Educació refermen que les proves que s’inicien l’1 de setembre són voluntàries i donen dret a poder-se saltar algunes prerrogatives com la utilització de la protecció

Els titulars de Salut i Educació, Joan Martínez i Ester Vilarrubla, han comparegut per explicar el cribratge educatiu.
Els titulars de Salut i Educació, Joan Martínez i Ester Vilarrubla, han comparegut per explicar el cribratge educatiu. Toni Solanelles

Sotmetre’s a les proves serològiques i de detecció del coronavirus del sector de l’educació que es posaran en marxa l’1 de setembre per a personal de tot tipus relacionat amb l’escola i l’alumnat a partir de sis anys és obligatòria. Així ho mantenen els ministres d’Educació, Ester Vilarrubla, i Salut, Joan Martínez Benazet. El ‘premi’ a acudir al cribratge i donar negatiu és poder anar a classe sense mascareta. Qui no se sotmeti al control serològic i de TMA haurà de portar mascareta o quedar aïllat a l’aula els primers catorze dies de curs.

Els dos ministres han exposat aquest tarda en una compareixença pública i retransmesa per Andorra Televisió (ATV) la carta que durant aquest dimarts s’està enviant als docents i a les famílies. Vilarrubla i Martínez Benazet no veuen en les mesures decretades una obligació. Tot apel·lant una vegada i una altra a la responsabilitat perquè tots els convocats se sotmetin als tests. “Si no ens fem la prova incrementem el risc de les famílies, dels padrins”, ha reiterat el titular de Salut, que ha assegurat que “si no féssim el cribratge els primers quinze dies” s’haurien de mantenir distàncies abans de poder establir els grups de convivència.

Els tests serològics també formen part del cribratge, al qual es podrà anar a peu o amb cotxe.

Relacionat

Salut i Educació converteixen en obligatori el cribratge a la comunitat escolar

Amb el cribratge, que com ha avançat l’Altaveu es farà en un ‘stop lab’ que es muntarà a l’aparcament comunal de Prat de la Creu, en concret a la cinquena planta, els nuclis educatius de convivència ja es podran fixar des del primer moment, a banda que serà una nova ocasió per saber l’estat de la població andorrana després de tornar d’un període d’estada fora de les fronteres andorranes en molts casos. Martínez Benazet ha recordat que en la majoria de casos positius de Covid diagnosticats les darreres setmanes no és que la població local s’hagi infectat pel turisme sinó que la malaltia s’ha importat en acudir de vacances en qualsevol racó de món.

Vilarrubla ha afirmat que les proves, que es durant a terme entre l’1 i el 12 de setembre, pretenen aportar “màxima seguretat a les escoles i evitar que des del primer dia s’hagi de confinar la classe sencera”, atès que si és un alumne d’un nucli educatiu convivent el que resulti contagiat automàticament es confinaran tots els seus companys. En el cas dels docents caldrà analitzar-ho en funció del contacte que mantingui amb els escolars. Els docents que no se sotmetin als tests també hauran de dur mascareta obligatòria en tot moment, mentre que si són negatiu i formen part d’un grup convivent, mentre estiguin exercint amb aquest podran alliberar-se de l’ús de la mascareta, que l’estudi que s’està fent al Principat evidencia, segons ha deixat caure sense insistir-hi el titular de Salut, que és una eina efectiva per evitar la propagació del virus.

Martínez Benazet ha deixat clar que “de brots en tindrem” i ha explicat que es vol intentar fer un cribratge “per mostres” com a mínim un cop al mes

Els dos ministres han insistit una i altra vegada en la importància de fer-se les proves i, també, de què els infants i joves, en edat d’escolarització obligatòria, vagin a l’escola amb la màxima normalitat possible. Martínez Benazet ha deixat clar que “de brots en tindrem” i ha explicat que es vol intentar fer un cribratge “per mostres” com a mínim un cop al mes, encara que es mirarà d’intensificar aquesta periodicitat, de fer tests més sovint. Si s’ha de confinar una classe, tots els integrants del grup s’hauran de sotmetre immediatament a una TMA. Si els pares del menor confinat no se’n poden fer càrrec i compleixen els requisits, podran acollir-se a la prestació equivalent al salari mínim per quedar-se a casa a fer-se càrrec de l’infant.

El màxim responsable polític de la sanitat pública del país també ha fet una crida a la responsabilitat en relació a aquells infants que se sotmetin al cribratge abans del pont de Meritxell i que donin negatiu. Martínez Benazet no ha arribat a dir que fins a l’inici de l’escola no vagin enlloc però poc li ha faltat. “Que minimitzin o anul·lin qualsevol relació social que pugui posar” en risc la bona situació sanitària de l’infant, ha dit el ministre, tot assegurant que l’esforç que fa l’administració “és molt important i li hem de treure el màxim de rendiment”. “Que no es relacionin amb ningú. Amb el que està passant al món, que tothom tingui molta cura.”

Logística educativa

Més enllà de les proves sanitàries, el titular de Salut ha explicat que el fet d’obrir les escoles perquè els alumnes hi poguessin acudir de forma voluntària durant el mes de juny “va ser una gran decisió” perquè ha aportat “una experiència que ens és molt útil”. Tots els centres ja han dissenyat plans de contingència en cas que no es pugui seguir el curs amb la nova normalitat. Hi ha l’escenari híbrid, amb menys rati d’alumnes per classe, i l’escenari que s’està convençut que no caldrà aplicar, de tancar les escoles totalment i que l’ensenyança torni a ser íntegrament en línia. Sense dir-ho, Vilarrubla ha deixat clar que de personal docent no n’hi haurà més del que hi ha en cap cas.

La titular d’Educació ha donat alguna prova que es tenen com a mínim identificats alguns espais que podrien acollir classes en el cas que s’hagi d’optar per l’escenari híbrid o de semi confinament

Ara, la titular d’Educació, en canvi, sí que ha donat alguna prova que es tenen com a mínim identificats alguns espais que podrien acollir classes en el cas que s’hagin de reduir els grups i, per tant, calguin més espais. Ester Vilarrubla ha posat l’exemple de l’antiga escola espanyola de Sant Julià o l’escola francesa de Ciutat de Valls que a partir d’aquest setembre queda inicialment buida. Les instal·lacions que fins l’actualitat han acollit la seu de la Justícia també podrien esdevenir aulari durant el dia. “El Sant Ermengol també ens ha comunicat que tenen prou espai per redistribuir les aules”, ha dit la titular d’Educació.

Vilarrubla ha afegit que “cada parròquia ja té els espais” necessaris si calgués ampliar dispositius. Ha deixat entreveure que algun comú amb el qual s’hi hauria contactat fa uns quinze dies no ha tornat encara resposta però, en general, les corporacions parroquials sabent “quins espais ens posarien a disposició” si calgués aplicar un escenari híbrid que “el veiem molt poc probable a curt termini”. La ministra preveu reunir-se durant el que resta de setmana tant amb les associacions de pares i mares com amb el sindicat de l’ensenyament. Entre els uns i els altres s’ha d’acabar d’aclarir aspectes com els del menjador escolar. Vilarrubla té clar que seguint els protocols establerts i amb solucions “molt diferents” entre un centre i un altre, els serveis almenys d’entrada es prestaran.

Comentaris (12)

Trending