CASS, habitatge i disfuncions de l’administració, principals consultes al Raonador del Ciutadà

Cañada opta per derivar les consultes sobre pisos i lloguers als organismes competents i destaca que el problema amb la Seguretat Social rau en el fet que les resolucions que fa “no s’entenen”

La CASS centra bona part de les consultes al Raonador.
La CASS centra bona part de les consultes al Raonador. Toni Solanelles

La CASS, l’habitatge i les disfuncions de l’administració general són els tres àmbits que centren la majoria de consultes al Raonador del Ciutadà. Ho ha donat a conèixer el nou Raonador, Xavier Cañadada, durant la roda de premsa que ha ofert per explicar les prioritats que centraran el seu mandat. En aquest sentit, tot i que l’habitatge continua sent un tema important, s’ha detectat una disminució de les consultes i s’ha optat per derivar aquelles més tècniques i que no tenen a veure amb la vulneració de drets als organismes competents, com l’Institut Nacional de l’Habitatge.

Fa dos mesos que el nou Raonador del Ciutadà, Xavier Cañada, va accedir al càrrec i segons ha explicat aquest dijous, durant aquest període ha fet una ronda de visites institucionals, visites a centres on resideixen menors, centres sociosanitaris i s’ha reunit amb les principals associacions de persones amb discapacitat.

De fet, tal com ja va avançar el dia que va jurar el càrrec, s’ha posat tres fites per dur a terme durant el seu mandat: apropar la institució a la ciutadania, vetllar pels drets dels infants i, en especials, pels d’aquells que estan sota la tutela de l’estat i vetllar i fer seguiment de les persones amb discapacitat.

Per mirar d’apropar-se a la ciutadania s’ha renovat la web, s’ha ampliat l’horari d’atenció al públic a les tardes, s’ha activat un telèfon d’atenció al públic gratuït, s’han reactivat les xarxes socials i a partir del mes que ve un cop al mes es desplaçaran a la resta de parròquies.

En relació amb els infants, s’ha visitat el CREI i la Gavernera, s’ha organitzat un seminari sobre abusos sexuals a menors pel mes de maig, es vol vetllar perquè les mesures de protecció “siguin les més adients”, es farà un seguiment de l’aplicació del pla nacional de la infància i l’adolescència i es farà una campanya a TikTok per arribar als joves.

En el cas del CREI s’han traslladat al ministeri d’Afers Socials algunes recomanacions a nivell de seguretat, com per exemple que els armaris on es guarda la medicació estiguin “reforçats i tancats amb clau” o que la preparació de la medicació la faci personal sanitari qualificat.

HABITATGE

En relació amb la problemàtica de l’habitatge, que va centrar bona part de l’actuació de l’anterior Raonador, ha indicat que ha disminuït el nombre de consultes sobre aquest tema “però no sabem si és efecte de les mesures del Govern o perquè els redirigim”. En aquest sentit, ha remarcat que ara, quan arriba una consulta sobre els drets dels arrendataris o de si es pot apujar el preu o no, es redirigeixen a l’Institut Nacional de l’Habitatge o al departament de Comerç, si s’escau.

“No ho deixem de banda perquè és un problema de país”, ha refermat, però ha recordat que és una manera de d’aprofitar bé els recursos públics ja que “hi ha institucions que es dediquen a això”.

CASS

Finalment, i en relació amb les consultes sobre la CASS, ha detallat que no tenen a veure amb l’escàndol de les pensions, sinó que “hi ha un problema a l’hora d’interpretar les resolucions que fa perquè no s’entenen”. I ha destacat: “La gent té dret a entendre el que li diu la CASS perquè si no s’entén, no et pots defensar. I si no et pots defensar, s’està vulnerant un dret que a més és fonamental”.

Comentaris (3)

Trending