La Generalitat confia tenir “els pròxims mesos” l’estudi de la línia de tren amb Andorra

Des de Govern es veu interessant el projecte però es trasllada que seria interessant coordinar-lo amb el futur transport segregat que ha de connectar Sant Julià amb la capital i Escaldes-Engordany

Comentaris

Forné parla amb Jaume i Sanglas.
Forné parla amb Jaume i Sanglas.

La Generalitat confia que, al llarg dels propers mesos, pugui disposar ja de l’estudi que ha de confirmar aspectes claus de la línia de ferrocarril entre Puigcerdà i la Seu d’Urgell, amb un ramal també cap a Andorra i que permetria connectar el Principat amb Barcelona. El projecte es considera interessant tant per vertebrar l’interior de l’Alt Pirineu, en el cas del govern català, com per a l’executiu andorrà, que ha expressat l’interès perquè es tingui en compte la possibilitat d’enllaçar amb el futur transport segregat que es vol impulsar a partir de Sant Julià de Lòria.

L’estat del projecte ferroviari s’ha explicat durant la reunió que han mantingut el secretari d’Estat de Transició Energètica, Transports i Mobiltiat, David Forné, amb representants de la Generalitat, concretament, el secretari general, Joan Jaume i el secretari de Mobilitat i Infraestructures, Marc Sanglas. Tots dos han traslladat a l’executiu andorrà que, actualment, es continua endavant amb la redacció de l’estudi, encarregada ara fa uns mesos.

La connexió via tren aniria per l’interior de l’Alt Pirineu, enllaçant Puigcerdà i la Seu. A la vegada, des de la capital alturgellenca pujaria un tram cap al Principat. Això permetria, de retruc, unir per via fèrria Andorra i Barcelona. Segons la Generalitat, s’espera que l’estudi es pugui presentar en els propers mesos.

Des de Govern, a través d’un comunicat, s’ha assegurat que Forné “ha mostrat interès en el projecte”, tot recordant que “permetria, per una banda, millorar substancialment la mobilitat del centre del territori català i, per l’altra, uniria dos motors econòmics i empresarials com són la capital catalana i Andorra”. A més, es posa en relleu que serviria per “rebaixar el trànsit a la zona fronterera”.

En aquest sentit, Forné sí que ha posat en relleu que, més enllà de l’interès per a Andorra, també es considera necessari que, si es tira endavant, hi hagi una certa coordinació. Essencialment pel fet que l’eventual línia de tren connecti amb un projecte clau en matèria d’infraestructures per a Govern: el sistema de transport segregat del qual ara també es fa un estudi per enllaçar Sant Julià amb Andorra la Vella i Escaldes-Engordany.

Més enllà del tren, Forné, Jaume i Sanglas també han abordat altre projectes que tots dos territoris treballen per millorar la mobilitat. Així, des d’Andorra s’ha explicat els avenços amb la línia entre Andorra i la Seu d’Urgell i, ja a nivell intern, la voluntat d’establir un pla sectorial d’infraestructures.

Comentaris (6)

Trending