Treball veu difícil ampliar la quota excepcional que s’ha esgotat deixant uns 75 temporers fora

Durant la reunió del Consell Econòmic i Social s’ha anunciat un contingent general de 900 efectius ampliable amb un 30% que tant administració com patronal i sindicats consideren adient

Un moment de la reunió del CES aquest matí.
Un moment de la reunió del CES aquest matí. C. ESTEVE / SFGA

El departament de Treball “no veu la necessitat de prorrogar” la quota excepcional que permetia passar un màxim de 390 temporers directament a la quota general havent treballat aquest darrer hivern quatre mesos consecutius en la mateixa empresa. Així ho ha indicat la ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, després de la celebració d’un Consell Econòmic i Social (CES) que ha servit per donar compte de la quota general, que possibilitarà atorgar fins a un màxim de 1.200 nous permisos (900 ordinaris més un 30%).

La patronal ha posat sobre la taula la necessitat de reobrir la quota excepcional atès que esgotada ràpidament hauria deixat entre 55 i 75 temporers fora, segons el càlcul fet per la Confederació Empresarial (CEA). El president de la patronal, Gerard Cadena, ha explicat que es tracten de professionals força tècnics i ha demanat a l’administració que adopti una decisió ràpida atès que aquest personal està ara als llimbs i si no se’ls permet ingressar a la quota general hauran de marxar del país per tal de buscar una nova destinació laboral.

Cadena ha reconegut que s’ha demanat al Govern “que analitzi aquesta possibilitat”, que des del bàndol sindical, el secretari general i portaveu de la Unió Sindical Andorrana (USdA), Gabriel Ubach, no hi veu cap inconvenient. “No veiem que aquesta quantitat de treballadors puguin desequilibrar el mercat”, ha indicat el sindicalista, malgrat que Marsol ha assegurat que “és difícil” ampliar la quota excepcional perquè “la voluntat era tancar aquest tema” i “hi haurà quota d’estiu”

No obstant això, la titular ministerial ha explicat que “ho sotmetré al consell de ministres la setmana vinent” després de tractar la qüestió de forma bilateral amb la titular d’Interior i responsable d’Immigració, Ester Molné. “Ho veig difícil però en parlarem”, ha insistit Marsol, que ha deixat clar que la voluntat en relació amb totes les quotes és “anar reduint” els efectius que s’incloguin en cada contingent. 

QUOTA GENERAL

Més enllà de posar sobre la taula la necessitat de poder incloure els entre 55 i 75 temporers que es calcula sense possibilitat de poder accedir a la quota excepcional o de transició, d’allò que sobretot s’ha parlat al Consell Econòmic i Social (CES) ha estat de la quota general que s’obrirà per a 900 persones ampliables amb un 30%. Les 1.200 places totals es consideren suficients tant per per la patronal com per l’administració. Sí que Gerard Cadena ha recordat que potser hi haurà alguna empresa que no podrà oferir tots els serveis o no podrà fer anar tots els establiments del grup per manca d’alguna part del personal. 

El president de la patronal ha explicat que l’any passat el contingent general era de 2.100 persones amb una ampliació del 30%, amb la qual cosa se n’anava cap als 2.900. D’aquells permisos, tot just se n’han usat entre 1.400 i 1.500. De fet, també Marsol ha recordat que la quota general de l’any passat no s’ha esgotat pas del tot i que, a més, la voluntat és “anar reduint les quotes” perquè “s’han d’anar fidelitzant les persones” tot i que cal facilitar que l’economia del país pugui continuar creixent i les empreses vagin funcionant.

La ministra ha destacat que “s’està en la bona línia”, com també ho evidenciarà segons ella la quota d’estiu -que se centrarà molt en l’hostaleria i després el comerç- de la qual es parlarà en un CES al maig, per trobar “l’equilibri entre continuar creixent econòmicament” i ser sostenibles en altres aspectes. La pretensió és trobar cada cop “mà d’obra més qualificada” que serveixi per donar “la imatge que volem d’Andorra” i que això estigui conjugat amb poder oferir bones condicions laborals als treballadors.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending