Estabilitat en el nombre d’accidents laborals registrats a la CASS durant el 2023

La xifra, 3.719, va disminuir lleugerament amb comparació a la del 2022 (3.730), tot i que, malauradament, en tres dels casos el sinistre va provocar la mort de la persona afectada

La construcció és el sector on més accidents laborals registra la CASS.
La construcció és el sector on més accidents laborals registra la CASS.

El 2023 es va tancar amb una certa estabilitat en els accidents laborals. Almenys, segons les dades que comptabilitza la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS). La dada va ser gairebé idèntica (tot just 11 menys) que la del 2022. La construcció continua liderant aquesta estadística negativa, però amb una disminució del nombre d’incidents. Malauradament, la parapública ha consignat que, en tres dels casos, el sinistre va causar la mort de la persona afectada.

Així es constata en les dades fetes públiques per la CASS. Durant el 2023, va comptabilitzar un total de 3.719 accidents laborals. La dada és lleugerament inferior als 3.730 del 2022. Tot just, un -0,29%. Per tant, es pot parlar d’una certa estabilitat, malgrat que sí que cal tenir en compte que el nombre d’assalariats i de treballadors per compte propi (i per tant, de persones susceptibles de patir-los) es va incrementar de forma significativa.

D’aquests sinistres, es van derivar, segons la parapública, un total de 1.767 baixes laborals. En aquest cas, la dada creix amb comparació a la del 2022 (1.718). Un 2,85%. El que també puja, malauradament, és el nombre de víctimes mortals provocades per aquests accidents. Passa de 2 a 3. Una, al sector d’activitats immobiliàries i de lloguer, una alta al sector del comerç i de reparació de vehicles; i el tercer, a la construcció.

Justament, aquest darrer sector es manté com el que més accidents laborals registra, tot i que el nombre ha davallat. Si el 2022 la CASS va registrar-ne 930, durant el 2023 la dada es va quedar en 868 (un -6,6%). En segon lloc, es troba, amb 767, les activitats socials i de serveis. En tercer, el comerç i la reparació de vehicles (641).

Entre les baixes laborals provocades per aquests sinistres, la mitjana de dies que un treballador queda aturat se situa en 53. En aquest cas, la xifra ha crescut si es compara amb els 44 del 2022. Per sectors, les més llargues es donen a l’agricultura (90 dies), seguit del servei domèstic (75), l’Educació (67) i les indústries manufactureres (60).

Des de la CASS es posa en relleu que aquestes dades comptabilitzen totes les declaracions d’accidents de treball que es reben, independentment de si s’han produït efectivament al lloc de feina o en algun desplaçament així com del temps de baixa de la persona. S’admet que això fa que puguin no coincidir amb les que pugui fer públiques més endavant el departament d’Estadística, ja que segueix “una metodologia europea de tractament de dades” que no té en compte, justament, aquells sinistres que tinguin lloc quan la persona està anant o tornant del lloc de treball o les que han comportat menys de tres dies de baixa.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending