Un gol amb polèmica del Racing frustra la victòria d’un bon Andorra

Els de Ferran Costa han dominat la primera meitat però no han sentenciat un partit que se’ls ha complicat arran d’una diana de dubtosa validesa d’Andrés Martín (1-1)

Julen Lobete executa el xut que ha suposat l'1 a 0.
Julen Lobete executa el xut que ha suposat l'1 a 0. FC ANDORRA

La tempesta no ha estat perfecta per l’Andorra. Prometia ser-ho, però els de Ferran Costa no aconsegueixen el premi que esperaven tot i tenir-lo a tocar durant molts minuts. Una primera meitat amb un Andorra més protagonista que s’ha avançat després d’un gol de Lobete no ha estat suficient per emportar-se els tres punts. Sobretot després d’una decisió arbitral en l’acció del gol del Racing que ha canviat totalment el guió. Semblava que la pilota havia sobrepassat la línia de fons, però el VAR ho ha desestimat i els tricolors han patit fins al final per treure un punt i gràcies del Nacional.

La pluja ha esperat que Cid Camacho xiulés l’inici de partit per fer un notori acte de presència sobre l’Estadi Nacional. Satisfet amb el que s’havia vist fins ara, Ferran Costa ha sortit amb els mateixos onze guerrers que van empatar a camp de l’Espanyol, mentre que el Racing recuperava de lesió a Iñigo Sainz-Maza, una de les peces clau del mig del camp de José Alberto.

Després d’uns primers minuts de tanteig, Karrikaburu ha estat el primer a provar sort després d’una centrada de Petxa que el davanter basc ha rematat a les mans d’Ezkieta. El Racing també ha deixat el primer ensurt des de la cantonada, en un córner servit per Vicente que Diego ha pogut allunyar després d’uns quants rebots dins l’àrea que podrien haver acabat molt malament.

WhatsApp Image 2024 04 26 at 22.14.23 (1)
Álex Pastor busca una passada enmig d'una notable pluja.

Però els dos equips han començat valents, sobretot tenint en compte que la gespa cada cop relliscava més. Els càntabres mostrant-se més perillosos, i els tricolors arribant en ocasions més comptades, tot i que controlant els moments del partit des d’una pressió molt exigent al seu propi camp. Passat el primer quart d’hora, Arana ha buscat un xut llunyà per sorprendre a Ratti, però el seu remat ha marxat per sobre del travesser local.

Seguint en la línia de la setmana passada, Iván Gil també ha sortit amb ganes de protagonisme. Un cop de cap del migcampista barceloní ha obligat a Ezkieta a lluir-se amb els punys per salvar al Racing. Minuts després, Bover també afinava la seva canonada des de lluny. L’Andorra ha trobat espais al costat dret de Lobete, que aprofitava els canvis de joc per repercutir en un passadís que feia embogir a Mario García.

WhatsApp Image 2024 04 26 at 22.14.26
Celebració del gol de l'Andorra.

La tempesta enfosquia l’espectacle, però llavors ha arribat Pastor per arreglar-ho al 32’. Una cavalcada eterna del central de l’Andorra ha servit per superar tot l’entramat defensiu del Racing i servir una passada a Lobete, que es trobava en una bona situació per disparar i no l’ha desaprofitat. L’extrem ha creuat el seu xut davant Ezkieta per avançar als tricolors en el marcador, un gol que suposava un pas de gegant per seguir en la lluita per la salvació.

La diana ha donat certa tranquil·litat als de Costa. L’Andorra quedava eximit de les presses inicials però, davant un rival de l’entitat del Racing, s’havia d’anar a ampliar el marcador. Així ho han buscat els tricolors, especialment en dues ocasions molt clares. La primera de Lobete filtrant una passada a ‘Karrika’ que Manu Hernando ha tallat providencialment i després en un xut d’Iván Gil que Ezkieta ha tornat a allunyar abans del descans.

WhatsApp Image 2024 04 26 at 22.14.27 (1)
Sergio Molina en tasques defensives.

José Alberto ha fet un doble canvi al descans. Iván Morante i Lago Junior substituïen a Peque, màxim golejador dels visitants, i Mboula per donar aire fresc a un atac massa espès del Racing. A l’altra banda, un Andorra sense canvis podria haver ampliat distàncies mitjançant Karrikaburu, que ha fallat una ocasió clara en la que s’encaminava sol cap a la porteria contrària.

Iván Gil també ha tingut opcions per anotar el segon després d’un fort xut, marca de la casa, que ha picat amb el travesser, amb la mala sort que Karrikaburu tornava a topar-hi en el rebot. Ha començat creant més perill l’Andorra, condemnat a patir fins al final si no s’ampliava la renta del marcador davant la perillositat dels càntabres al contracop.

I així ha arribat el gol del Racing. Una centrada de Lago Junior que semblava haver sobrepassat la línia de fons ha servit perquè Andrés Martín anotés a plaer l’empat dels visitants des del segon pal. L’acció ha estat revisada pel VAR, que posteriorment ha confirmat la validesa del gol al 66’ després de molta polèmica amb les imatges.

WhatsApp Image 2024 04 26 at 22.14.30
Rubén Bover condueix la pilota mirant de desfer-se d'un rival.

Gerra d’aigua molt freda per l’Andorra i aire pels càntabres, que poc després han vist com li anul·laven un gol a Arana que podria haver estat letal. El davanter del Racing es trobava en posició avançada en l’inici d’una jugada que ell mateix ha culminat per l’esquadra. Després ha estat Andrés Martín a qui no li ha somrigut la fortuna en un altre contracop dels de José Alberto que ha estat assenyalat com acció antireglamentària.

El Racing estava assetjant amb molts homes la porteria d’un Andorra que amb els minuts endarreria la seva posició. La feina començava a ser per Ratti i això indicava mals presagis. Però els de Costa no s’han donat per vençuts i han tingut l’opció de tornar a avançar-se amb alguna jugada a pilota parada i el mateix actor de sempre: Iván Gil, que amenaçava des de l’exterior amb el xut de mitja distància.

WhatsApp Image 2024 04 26 at 22.14.29 (1)
Jon Karrikaburu ha gaudit de més d'una oportunitat de gol.

Aquesta vegada els canvis de Ferran Costa han arribat a la recta final. Primer ha estat Iker Benito qui ha donat descans a Lobete després d’un gran esforç durant tot el partit. I després ha estat el torn per Marsà i Scheidler, que s’afegia a la punta d’atac amb ‘Karrika’ per a uns últims deu minuts d’infart.

El partit s’ha trencat completament en el temps afegit, amb el davanter basc disparant al pal llarg sense massa sort. A l’Andorra no li servia de massa la victòria i ha anat pels tres punts sense por, mentre que el Racing també ha tingut opcions per sentenciar. Al final, cap dels dos s’ha pogut emportar la victòria, tot i que el punt ha estat més útil al Racing que als tricolors, incrustats a la part baixa de la classificació.

FC Andorra: Ratti; ‘Petxa’, Pastor, Diego González (Marsà, 80’), Pampín; Jandro, Molina; Iván Gil, Bover (Scheidler, 80’), Lobete (Iker Benito, 75’) i Karrikaburu.

Real Racing Club: Ezkieta; Sangalli, Manu Hernando, Germán, Mario García; Iñigo Sainz-Maza (Andrés, 61’), Aldasoro; Mboula (Lago Junior, 46’), Peque (Iván Morante, 46’), Vicente i Arana (Grenier, 85’).

Gols: 1-0 Lobete (32’), 1-1 Andrés Martín (66’)

Targetes: L’àrbitre Cid Camacho (Comitè Castellà-Lleonés). Ha mostrat grogues a Aldasoro (37’), Peque (40’), Vicente (60’) per part del Racing. També a Bover (60’) per part de l’Andorra.

Incidències: 2.065 espectadors a l’Estadi Nacional d’Andorra la Vella.