Gabinet de crisi a la Sagrada Família pels alumnes de secundària sense lloc per fer batxillerat

El Sant Ermengol, que seria la sortida natural dels estudiants dels centres confessionals, té una llista d’espera de 46 escolars i, en principi, tant a l’andorrana com al María Moliner ja no hi ha places amb les línies actualment obertes

Un dels accessos al col·legi Sagrada Família.
Un dels accessos al col·legi Sagrada Família. Toni Solanelles

Més estudiants del que sol ser normal en l’ensenyament confessional estan d’allò més indignats per les dificultats que tenen per poder fer el trànsit entre la Sagrada Família i el Janer cap al Sant Ermengol, el teòric centre de referència i l’únic dels tres que ofereix batxillerat. És la sortida natural. La situació es dona cada any però que aquest curs la problemàtica s’hauria agreujat. Fins al punt que, com a mínim a la Sagrada Família, ja hi ha organitzat una mena de gabinet de crisi entre famílies i direcció de l’escola per mirar de trobar una solució.

Com s’ha dit, el neguit afecta sobretot estudiants de secundària de la Sagrada Família. Però també es poden trobar en la mateixa situació alumnes del Janer del mateix nivell. Malgrat que els escolars d’aquests dos centres tenen preferència a l’hora de poder-se incorporar al Sant Ermengol, pel fet de ser del mateix grup, per dir-ho d’alguna manera, aquest any -preveient ja pel curs escolar vinent- hi ha moltes dificultats. El centre situat al Roc de Sant Pere ofereix tres línies de batxillerat. A raó de 35 places per classe, pot oferir un total de 105 places. I ha rebut 146 preinscripcions.

El Janer té tres línies d’ESO i la Sagrada Família en té una. El Sant Ermengol, a batxillerat, també té tres línies, que han de donar sortida als seus propis escolars i als que vénen dels altres centres confessionals de manera preferent

Hores d’ara s’han adjudicat cent de les places, tal i com ha assegurat la directora del Sant Ermengol, Maria Josep Pascual, que ha explicat que la situació que es viu ara no es pot considerar com a sobrevinguda perquè, segons que garanteix, ja a l’inici de curs es va tractar la problemàtica amb les direccions dels altres dos centres ‘germans’. Si se sumaven el total d’estudiants que hi ha en les sis classes -tres al Janer, dues al Sant Ermengol i una a la Sagrada Família- de quart d’ESO dels tres centres, el nombre d’alumnes era i és molt superior a les 105 places de les quals es disposava a data d’avui al col·legi que dirigeix Pascual. I si se n’han adjudicat cent és perquè se’n reserven cinc per a eventuals repetidors del primer curs de batxillerat. 

Les famílies de la Sagrada Família que s’han quedat inicialment fora de les places ja assignades expliquen que encara no fa dos mesos, en una reunió on se’ls va exposar l’oferta educativa després de la secundària, se’ls va garantir que hi havia un accés directe al Sant Ermengol i per això “no calia que es fes una doble preinscripció per no saturar el sistema i perquè hi poguessin haver dades reals”. Algunes de les famílies no van apostar per una segona opció i ara es veuen amb serioses dificultats.

‘NOTA DE TALL’

Certament, encara no poden asseverar del tot que no acabin tenint plaça al Sant Ermengol, però és complicat. Les famílies que han tingut plaça assignada entre les cent adjudicades fins ara tenen de marge fins al 10 de maig per confirmar la matriculació amb tota la documentació necessària. Si no es fan els passos escaients, es perdrà el torn i s’aniran cobrint els llocs amb els estudiants que hi ha en llista d’espera, i que estan per ordre de nota. Segons la mitjana facilitada pels seus centres. 

“De la mateixa manera que tots els de la secundària andorrana entren en el seu batxillerat i als del Sant Ermengol no els agafen. Fa tres anys que l’andorrana no agafen ningú al batxillerat artístic ja que tenen preferència els de l’andorrana. És una situació normal”

Evidentment, tots els alumnes que estan fent quart d’ESO del Sant Ermengol i vulguin seguir fent batxillerat tenen lloc garantit amb independència de la nota. En aquest sentit, altres fonts del centre confessional més gran del país ressalten que es fa “de la mateixa manera que tots els de la secundària andorrana entren en el seu batxillerat i als del Sant Ermengol no els agafen. Fa tres anys que l’andorrana no agafen ningú al batxillerat artístic ja que tenen preferència els de l’andorrana. És una situació normal”.

La resta, a priori, van pujant en funció de l’esmentada nota mitjana, ja sia de la primera, ja sia de la segona avaluació del present curs. Cert és que alguns estudiants entren, puntualment, per antecedents familiars o similars. En tot cas, la direcció del Sant Ermengol garanteix que entre els cent estudiants amb plaça assignada no hi ha un nombre gens rellevant d’estudiants procedents del British College. D’altra banda, segons fonts del Sant Ermengol al marge de la directora “mai no es diu que s’assegura la plaça. De fet, la majoria havien fet doble preinscripció, situació que coneixen bé al María Moliner”. De fet, indiquen les mateixes fonts, “l’any passat la majoria de la Sagrada Família van marxar al María Moliner i des del Sant Ermengol no hi va haver cap queixa per molt que va costar omplir les línies previstes”.

ALTRES CENTRES OCUPATS

Les famílies de la Sagrada Família que es troben amb els problemes d’accés ja s’han mobilitzat les darreres hores i dilluns ho faran conjuntament amb la direcció. Asseguren que la crítica, si hi és, o el malestar, no és pas amb el Sant Ermengol sinó amb la planificació educativa global del país. Consideren que la situació s’havia d’haver previst des de l’inici i se’ls havia d’haver exposat l’escenari previsible, que asseguren que no coneixien i s’hi han trobat ara.

Asseguren que la crítica, si hi és, o el malestar, no és pas amb el Sant Ermengol sinó amb la planificació educativa global del país. Consideren que la situació s’havia d’haver previst des de l’inici

Diverses famílies han acudit els darrers dies tant a l’institut espanyol María Moliner com a l’escola andorrana de secundària. Els dos centres es troben ubicats a la Margineda. Segons les fonts familiars consultades, ni en un lloc ni en l’altre els han garantir plaça. Més aviat els ho han donat com a impossible. Sobretot a l’andorrana, que tampoc no seria la via preferent perquè, recorden els progenitors consultats, “la línia educativa és totalment diferent”. Al centre espanyol, si no havien fet una segona preinscripció, se’ls ha donat l’opció de fer-la. Però tan sols perquè constin inscrits. En llista d’espera.

A l’institut espanyol hi ha dues línies de batxillerat, dues classes, vaja. No seria d’estranyar que la conselleria d’Educació de l’ambaixada, màxima autoritat a Andorra a nivell educatiu espanyol, just per sota del ministeri en l’àmbit nacional, acabi decidint obrir una tercera aula per contribuir a resoldre la situació. Ja es va fer l’any passat. “I si la ‘consejería’ m’autoritza a obrir una quarta línia, jo encantada”, assevera Maria Josep Pascual malgrat admetre que no hi ha espai físic. Bé, sí, caldria habilitar com a classe la biblioteca, per exemple.

En tot cas, la problemàtica està servida. I els gestors educatius tenen un cap de setmana, com a mínim, per posar fil a l’agulla per mirar de gestar una solució. Almenys, per les famílies de la Sagrada Família que han creat el gabinet de crisi. Unes famílies que no descarten buscar aliances amb homòlogues del col·legi Janer per mirar de fer accions de pressió i mantenir les trobades que sigui necessàries amb la secretaria d’Estat d’Educació.

Comentaris (56)

Trending