Escaldes destina 1,15 milions a comprar dues propietats més a la part alta

La corporació adquireix a Casa Molines una borda al carrer Copríncep de Gaulle, a més de l’immoble de l’antic Molí del Puader i la parcel·la adjacent que ressegueix el riu

L'antic molí de Puadé, just al darrere de l'arxiu comunal d'Escaldes.
L'antic molí de Puadé, just al darrere de l'arxiu comunal d'Escaldes. M. P.

El comú d’Escaldes ha anunciat la compra de dues propietats a la part alta de la parròquia per un import total d’1,15 milions d’euros. Els cònsols, Rosa Gili i Quim Dolsa, han explicat que s’ha arribat a un acord amb Casa Molines per adquirir una borda al carrer Copríncep de Gaulle, just al costat de la pastisseria Estopiñán, a més de la borda de l’antic Molí del Puader (al darrer de l’arxiu comunal) a més de la parcel·la que hi ha a continuació.

El comú d’Escaldes continua la seva política d’adquirir patrimoni i, sobretot, “d’invertir a la zona històrica”. En aquest sentit, aquest dijous els cònsols de la parròquia han anunciat la compra de dues noves propietats a la part alta, una operació que s’haurà de validar en la propera sessió de consell de comú prevista per la setmana que ve.

Concretament s’ha comprat a Casa Molines per un import de 600.000 euros una borda antiga al carrer Copríncep de Gaulle, just al costat de las pastisseria Estopiñán, i que fins no fa massa acollia un comerç. “Ens ha semblat rellevat per mantenir el patrimoni, ja que blindem que no es tiri a terra”, ha destacat Gili. Són 184 metres quadrats de parcel·la amb una borda de 258 metre quadrats que té planta baixa i subterrani.

D’altra banda, s’ha adquirit a la mateixa propietat i per 550.000 euros, la borda de l’antic Molí del Puader -també conegut com a Molí del Sumana-, que queda darrere de l’arxiu comunal, i la parcel·la del costat, actualment sense edificar ja que és zona de risc per caiguda de rocs. “El preu no és el mateix que si fos una zona urbanitzable i ens ha semblat interessant encara que sigui pel paisatge”, ha justificat la cònsol. En aquest cas són 2.200 metres quadrats de terreny amb 180 metrs construïts.

L'acord amb Casa Molines permetrà comprar aquesta borda al carrer Copríncep de Gaulle.
L'acord amb Casa Molines permetrà comprar aquesta borda al carrer Copríncep de Gaulle.

La borda de l’antic molí té una particularitat: està rehabilitada com a habitatge i actualment té llogaters amb contracte fins al 2027. “Ho tenim en compte però a la llarga la idea és poder recuperar l’interès cultural de la construcció”, ha explicat Gili, recordat que és un immoble d’origen medieval.

JUSTIFICACIÓ

“La situació financera ens ho permet”, ha afirmat el cònsol menor, Quim Dolsa, a l’hora d’explicar la compra de noves propietats per part del comú. De fet, es preveu fer un crèdit extraordinari per materialitzar la compra que es finançarà amb tresoreria, que actualment suma més de 30 milions d’euros. A més, ha assegurat que es tracta d’una compra “molt interessant” si es compara la quantitat que n’ha pagat el comú “i el què val un pis a Escaldes”.

Els cònsols han insistit en l’aposta “d’invertir en la zona històrica” de la parròquia i han remarcat que amb les dues noves adquisicions la corporació disposarà d’una desena de propietats comprades.

“Cada dia veiem que hi ha més necessitat de tenir terrenys”, ha explicat la cònsol, assenyalant que el mateix Govern s’ha trobat “atrapat” per no tenir parcel·les disponibles on poder construir habitatges. Al mateix temps, ha reivindicat la voluntat de treballar per “mantenir un país de benestar” i per tant, “la pressió de l’especulació i aquesta bogeria constructiva fa que si ens despistem només tindrem ciment per tot arreu”.

Aquesta és la borda de l'antic molí del Puadé.
Aquesta és la borda de l'antic molí del Puadé.

USOS

La corporació encara no ha decidit quin ús es donarà a les noves adquisicions patrimonials, però Rosa Gili no ha descartat la possibilitat de traslladar-hi algun dels departaments comunals que ara estan a Casa Comuna perquè “tenim manca d’espai” o poder-hi fer equipaments per a la ciutadania.

Ara bé, la cònsol ha destacat que “hi ha feina per fer perquè Escaldes sigui un destí d’interès històric”, un objectiu que es vol assolir a través de les diferents compres.

En el cas de la parcel·la del costat del Molí del Puader, Dolsa ha remarcat que encara que estigui en zona de risc, però no la totalitat del terreny, la voluntat és poder tenir el màxim de zones no urbanitzables per tenir “un jardí, un pulmó verd”. A més, es pensa que s’hi podrien fer actuacions d’interès sense que s’hi hagi d’accedir.

Comentaris (8)

Trending