La CEA admet que la llei del català pot complicar més trobar personal però accepta que és necessària

Des de la patronal s’entén que sectors com l’hoteler o la restauració, que ja pateixen per completar les plantilles poden tenir una dificultat afegida, però defensa que “donar un servei de qualitat també vol dir fer-ho en la llengua oficial del país”

Una etitqueta promovent l'ús del català.
Una etitqueta promovent l'ús del català.

La Confederació Empresarial admet que la nova llei del català pot comportar, per a determinats negocis, un problema afegit a la dificultat ja existent per trobar personal. S’entén, però, que es tracta d’un peatge que cal pagar. Que val la pena acceptar-ho, ja que, sobretot en aquells establiments de cara al públic, també és clau per donar un servei de qualitat poder atendre la gent en la llengua oficial del país. A banda, es recorda que l’exigència no és un nivell massa elevat i, per tant, és assumible. Això sí, es demana a Govern que es posin els recursos necessaris perquè tothom pugui aconseguir aquest mínim.

Així ho ha comentat a Altaveu el gerent de la CEA, Iago Andreu que deixa clar que l’afectació “dependrà de cada sector” amb especial incidència i necessitat d’un “esforç gran” a l’hostaleria i el comerç. Són àmbits on, recorda, “ja hi ha dificultat per trobar mà d’obra”. I l’exigència que marca la nova llei de la llengua pròpia i oficial, que entrarà en vigor en uns dies, quan sigui publicada al BOPA, pot complicar encara més la situació.

“És una dificultat afegida? Sí, però també necessària i entenem que val la pena assumir-la”, ha comentat Andreu, tot posant en relleu que, si bé hi pot haver empresaris que “pensin que ara no és el moment”, aquesta “és la posició consensuada” en el si de l’entitat. Des de la CEA s’admet que “representarà un requisit més, un petit obstacle a l’hora de trobar o fidelitzar personal”, però es considera que “val la pena passar-ho perquè tothom té un interès a donar un servei de qualitat i per això també és necessari que es doni en la llengua oficial del país”.

La ministra Bonell parla abans de la sessió amb Sandra Codina i Carolina Puig.

Relacionat

L’anunci de la llei triplica el nombre d’inscrits als cursos de català

El gerent de la patronal manifesta que també cal “posar tot en perspectiva” i tenir en compte que “no s’introdueix un requisit complicadíssim” sinó que “els nivells que es reclamen són bàsics i estic segur que molta gent que treballa ara ja els té; el que cal és que els posin en pràctica”. I, en aquest sentit, posa en relleu que, fins i tot abans de l’entrada en vigor, ja hi ha hagut un canvi. “Hi ha empresaris que ens ho diuen, que abans potser costava més d’entendre que s’havia d’atendre en català i, ara, des que es va anunciar la llei, s’ha agafat consciència”, ha apuntat.

La CEA sí que demana una cosa clara a Govern: que es posin les eines necessàries perquè les persones que hi estan obligades puguin aconseguir aquest coneixement mínim. “Els cursos han d’estar accessibles i que tot funcioni”, ha indicat. A la vegada es confia que l’administració tindrà “no una voluntat inquisitorial sinó la d’ajudar”.

Un aspecte de la llei que se celebra és el fet que, via esmena, s’hagi indicat que si hi ha un incompliment que és per mala pràctica directa d’un treballador a qui s’han donat les eines per tenir el nivell necessari, la multa s’imposarà a l’empresa, però aquesta tindrà dret de repetició. És a dir, podrà posteriorment reclamar la xifra pagada a l’empleat. “Això ja es va posar sobre la taula quan es va començar a parlar. L’empresari pot controlar fins a cert punt que s’apliqui bé la llei, però també cal entendre que hi ha una responsabilitat del treballador. Fer recaure tota en l’empresa hauria estat una mala pràctica que hauria donat resultat si la idea fos recaptar multes”, argumenta Andreu, que considera positiu que “s’hagi previst aquesta salvaguarda”.

Comentaris (33)

Trending