Claverol recupera la llibertat després de declarar a la Batllia

L’expresident de la Fundació Privada Tutelar tenia intenció d’acollir-se a la mesura de gràcia dictada pels Coprínceps per evitar l’ingrés a presó

Una imatge de David Claverol sobreposada a una vista de l'edifici de la Batllia aquesta nit.
Una imatge de David Claverol sobreposada a una vista de l'edifici de la Batllia aquesta nit.
L’expresident de la Fundació Privada Tutelar David Claverol ha recuperat la llibertat poc abans de les 10 d’aquesta nit, després de declarar davant el batlle de guàrdia, Manuel Santolària. Les circumstàncies de l’alliberament no han transcendit. El que és clar és que no se li ha imposat cap mesura restrictiva de moviments ni tampoc una fiança. L’acusat de ‘distreure’ 23.000 euros en xifres rodones de l’entitat que presidia hauria mostrat la seva intenció d’acollir-se a la mesura de gràcia dictada pels Coprínceps arran de la visita d’Emmanuel Macron al Principat.

Claverol hauria passat a disposició al tomb de les 6 de la tarda després d’unes 24 hores d’estar en règim de detenció al despatx central de la policia. Feia tres mesos i mig que el ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, en qualitat de patró de la fiscalia havia posat en coneixement de la fiscalia les presumptes irregularitats comptables -disposició de diners- protagonitzades per Claverol. Deu dies després la família de l’home, conegut per gestió la Fundació Valentí Claverol, assessorar el comú d’Andorra la Vella liderat per Rosa Ferrer o formar part del patronat de l’Escola Meritxell, va reintegrar els diners. Però l’home no va tornar al país. De fet, quan va esclatar tot formalment Claverol estava de vacances en una segona residència familiar a la Costa Daurada.

Aquest dilluns a la tarda-vespre Claverol es va presentar al despatx central de policia acompanyat del seu advocat conscient que hi havia dictada des de feia mesos una ordre de recerca i captura nacional. Es va presentar com a tal sabent que quedaria detingut i així va ser. De fet, segons les fonts, ja hi hauria hagut una mena de ‘negociació’ prèvia entre les parts. El cas, formalment, no estaria judicialitzat però sí que la investigació l’havia liderat i dirigit la fiscalia. Entre tres i quatre hores després d’accedir a la seu de la Justícia, Claverol n’ha sortit. 

Les fonts consultades no han pogut concretar si se li havia dictat una condemna per la via ràpida. En cap cas, però, comportaria l’ingrés a la presó perquè aquesta situació no s’ha donat. A més, han recordat algunes fonts, pretenia acollir-se a la mesura de gràcia dictada pels Coprínceps en data 18 d’octubre. Es tracta d’un indult de sis mesos per aquells delictes o contravencions penals comesos amb anterioritat al 13 de setembre, data de la visita de Macron. Les diverses disposicions dineràries suposadament il·lícites protagonitzades per Claverol eren totes anteriors a aquella data.

A més, el fet d’haver retornat els diners, malgrat no haver-se presentat ell degudament a fer-ho ni haver comparegut a donar explicacions ni a la fundació, que el va fer fora com a president al marge d’encomanar una auditoria interna reforçada més enllà de l’anàlisi feta pels responsables de l’administració de l’entitat, també suposarien un motiu per alleugerir una eventual condemna. En qualsevol cas, el que és clar que Claverol està en llibertat i no hauria hagut de dipositar cap mena de fiança. La responsabilitat civil, el dany causat amb la sostracció, ja l’havia reparat, com s’ha dit. Qui va aportar els diners no té cap valor a nivell judicial.

-

Relacionat

El cas Claverol provoca que Govern vulgui establir més control sobre les fundacions
-

Relacionat

El ‘cas Claverol’ deixa el programa de ‘Joves en inclusió’ sense un dels seus principals valedors
-

Relacionat

Claverol transfereix a la Fundació Tutelar els diners dels quals s'havia apropiat
-

Relacionat

L’entorn de Claverol creu que al·legarà una alteració psíquica per justificar el seu comportament
-

Relacionat

L’escola de Meritxell garanteix que Claverol mai va estar autoritzat a fer operacions financeres
Una imatge del patronat el 9 de juliol quan va ser escollit president David Claverol.

Relacionat

Claverol va començar a apropiar-se de diners abans fins i tot de presidir la fundació
-

Relacionat

Plega el nou president de la Fundació Tutelar enmig d’una investigació per apropiació indeguda

Comentaris (7)

Trending