Claverol va començar a apropiar-se de diners abans fins i tot de presidir la fundació

L’ens tutelar encomana una auditoria des que el destituït president va accedir al patronat i malgrat que respecta la presumpció d’innocència, el Govern assegura que les irregularitats són clares

Una imatge del patronat el 9 de juliol quan va ser escollit president David Claverol.
Una imatge del patronat el 9 de juliol quan va ser escollit president David Claverol.
El fins avui president de la Fundació Privada Tutelar David Claverol hauria agafat suposadament diners de l’organització abans fins i tot d’accedir al càrrec. El primer reintegrament irregular que fins ara s’ha detectat és del mes de maig. Com a mínim hi hauria un segon càrrec abans del 9 de juliol, quan se'l designa president. Per al Govern, dos ministres del qual formen part del patronat de la fundació, les irregularitats, de naturalesa penal, són clares. I per això, segons que ha explicat el titular d’Interior i Justícia, Josep Maria Rossell, s’ha actuat “amb diligència i responsabilitat” i es va denunciar el cas a la fiscalia.

Rossell ha explicat que els serveis administratius de la fundació feia algunes setmanes que estaven reclamant a Claverol que, o bé justifiqués degudament els reintegraments que havia realitzat a títol personal, o bé que restituís els diners apropiats. Vistes les llargues que anava donant el president de l’entitat, i sabent que estava fora del país, finalment la responsable administrativa de la fundació va comunicar els fets al ministre de Justícia i Interior. Rossell va acudir d’immediat a les dependències de l’organisme i personalment -és advocat de formació i ha exercit durant molts anys- va repassar els documents que obraven en poder de l’administració i va constatar que hi havia “indicis molt clars, evidències molt clares, d’un il·lícit penal”. Davant d'això es va contactar amb la fiscalia de guàrdia i tot seguit es va formalitzar la pertinent denúncia. 

La fiscalia analitza diversos reintegraments anòmals, el primer el maig, sota l’acusació de la presumpta comissió d’un delicte d’apropiació indeguda

El titular de Justícia ha recordat que preval la presumpció d’innocència i que “hem de deixar que la Justícia faci el seu treball”. De moment, encara no és clar que la fiscalia hagi donat trasllat a la Batllia de les diligències que hagi practicat. De fet, només portarà el cas al jutjat s’hi confirma els indicis de delicte, però tot porta a pensar que així serà. Claverol s’hauria presumptament apropiat d’uns 23.000 euros, segons fonts consultades per l’Altaveu. El ministre, patró de la fundació, no ha confirmat aquesta xifra. Però sí que ha afirmat que des del 9 de juliol cap aquí hi havia diversos reintegraments de 2.000 i 3.000 euros i també hi ha una factura emesa pel propi fins ara president justificant alguna de les operacions que es consideren anòmales.

De fet, Claverol hauria anat enviant comunicacions a la fundació, especialment via correu electrònic, en què hauria anat donat llargues sense resoldre les peticions que li feien els serveis administratius de la fundació. “Que si eren per fer una web, que si volia canviar de local”… ha exemplificat el ministre de Justícia i Interior tot deixant clar que mai no s’havia fet cap encàrrec en aquest sentit al president. Ni al president des del 9 de juliol ni abans, que era patró i secretari. David Claverol estava convocat a la reunió urgent i extraordinària d’aquesta tarda però no s’ha presentat. De fet, ja va anunciar per e-mail que per raons personals no podria acudir a la junta d’urgència.


El titular de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, donant explicacions del cas. | ALTAVEU

També va enviar un correu electrònic a títol personal a cadascun dels patrons de la fundació. Entre altres coses, i tot intentant justificar la seva actuació, anunciava la seva voluntat de renunciar de forma irrevocable al càrrec de president. Però com que aquesta comunicació no la va fer oficialment a la fundació, la dimissió no s’ha pogut validar. D’aquí que el patronat ha decidit destituir-lo “de manera immediata i irrevocable” de totes les seves funcions, és a dir, de president i de patró. A més a més, també s’ha acordat encarregar una auditoria de la fundació des del moment que Claverol va passar a tenir accés als comptes, i que era força abans de que fos president.

El dirigent i patró de l’entitat feia un mes que s’havien descobert tot un seguit de moviments estranys i ha anat donant llargues a les peticions perquè regularitzés la situació

Rossell ha explicat també en una compareixença d’urgència que també s’ha pactat enviar una circular a tots els bancs on la fundació té comptes -Andorran Banking és un dels col·laboradors de l’organisme- per informar-los que Claverol deixa de tenir cap facultat sobre els comptes de la fundació alhora que se’ls requerirà, si cal, la informació necessària per contrastar els detalls anòmals que s’han detectat. De moment, i com que no hi ha hagut cap queixa ni sospita, no es preveu fer cap anàlisi comptable a l’escola d’educació especialitzada Nostra Senyora de Meritxell. Claverol va formar part durant gairebé una dècada del patronat del centre educatiu en representació del bisbat d’Urgell.

Una vegada acordada la destitució de Claverol -a qui també se’l va informar que el seu cas s’havia traslladat al ministeri públic-, en la mateixa reunió d’aquest dijous, els responsables de l’organització, “amb la voluntat de mantenir l’activitat de la fundació”, s’ha decidit nomenar Joan Carles Rodríguez Miñana com a nou president i Simon Binsted com a secretari. L’entitat ha assegurat en un comunica i també ho ha fet de viva veu Josep Maria Rossell que “aquesta situació no altera la gestió i la capacitat de la fundació per a dur a terme la seva finalitat”.

-

Relacionat

Plega el nou president de la Fundació Tutelar enmig d’una investigació per apropiació indeguda

Comentaris (13)

Trending