La reforma dels entorns de Casa de la Vall costarà, com a màxim, quatre milions d’euros

La intenció és poder començar les obres el setembre del 2024 i acabar-les, a tot tardar, la primavera del 2026 un cop el projecte s’ha reactivat amb canvis com ara l’eliminació del pàrquing soterrani o de l’edifici pensat per a museu o arxiu nacional

Entorns de Casa de la Vall
Entorns de Casa de la Vall

La reforma de tots els entorns de Casa de la Vall tirarà endavant aquesta legislatura. És una de les prioritats marcada en l’agenda del síndic general, Carles Ensenyat, que recull així un projecte que s’arrossega des de fa anys i que, admet, la Covid-19 van endarrerir. Ara tot està en marxa amb la voluntat de poder iniciar les obres el setembre de l’any vinent. I, també, amb un límit pressupostari marcat. Com a màxim, els treballs costaran uns quatre milions, xifra a la qual, però, es confia no arribar. La idea és que tot estigui enllestit el 2026.

“Al final del seu mandat, Vicenç Mateu ho va deixar tot preparat. Es va fer el concurs d’idees i hi havia un guanyador”, recorda Ensenyat. Amb l’arribada de Roser Suñé, s’havia de posar fil a l’agulla però llavors va esclatar la crisi del coronavirus. “Ningú hauria entès llavors que ens emboliquéssim a fer obres en mig de la pandèmia”, ha recordat. Per això, no va ser fins a finals de la passada legislatura quan “tot es va reiniciar” i “es va reprendre a inici de legislatura”.

Ara, s’ha “redefinit alguna cosa” i s’ha tornat a contractar l’arquitecte Xavier Aleix. És a dir, tot torna a rodar, amb algun afegit a allò que s’havia previst com ara fer accessible Casa de la Vall, així com altres actuacions de climatització i de modernització de les instal·lacions- i acabar de definir els espais verds als jardins. “Ja hem pressupostat les obres i ara cal acabar d’afinar”, ha comentat.

La subsíndica general, Sandra Codina durant la roda de premsa d'aquest dimarts.

Relacionat

La remodelació dels entorns de la Casa de la Vall només tindrà els jardins i l’enllaç amb el Pui

La intenció és que en aquest final d’any s’acabi l’avantprojecte i a inicis del 2024 es tingui tot el desenvolupament executiu. D’aquesta forma, els següents mesos serien per a tot el procés de contractació de les empreses que es facin càrrec d’unes obres que es volen començar el setembre de l’any vinent. Al llarg dels pròxims mesos es faran també els estudis previs necessaris que, entre altres, coses acabaran de determinar exactament quin és el pressupost real de la reforma.

“Com a màxim, en els pitjors dels escenaris, tenint-ho tot en contra, calculem que no pujarà més de 4 milions”, assegura Ensenyat, que es mostra confiat que no s’hi arribarà. “Estem acabant els estudis geològics i ens diuen que el roc no és inestable i, per tant, aquí ja hi ha un estalvi. I hem de fer altres estudis com ara el topogràfic o el geotècnic que també ens han de dir altres coses”, explica. I apunta que “per ara, no sembla que hagi de sortir el màxim”.

Com s’ha dit, l’objectiu és poder engegar els treballs el setembre de l’any vinent. Llavors, es calcula que s’allargarien “un màxim d’any i mig”. Per tant, “el març del 2026 hauria d’estar inaugurat”. Tot i això, Ensenyat demana “prudència”, ja que “sabem que poden haver-hi incidències”.

El síndic general recorda que del projecte inicial s’han acabat “traient coses”, fet que hauria d’agilitzar tot el procediment. Per exemple, no es farà cap pàrquing soterrani ni l’edifici que, en un principi, es volia per a arxiu o museu nacional. “Es va descartar perquè eren massa pocs metres quadrats per aquest objectiu i el Consell, en canvi, no necessita aquest espai per a res”, indica. D’aquesta forma, “s’ha abaixat el pressupost i es facilitarà l’obra”.

Comentaris (14)

Trending