El ‘mena’ que va aixoplugar Andorra no era menor i tenia antecedents en diversos llocs d’Europa

Després d’uns dies d’estada al país, allotjat en els pisos tutelats que hi ha disponibles a Jovial, es van fer les proves pertinents i es va descobrir que el jove superava amb escreix els 18 anys i se l’ha tornat cap a França

Una imatge de l'edifici Jovial.
Una imatge de l'edifici Jovial. Toni Solanelles

El suposat menor no acompanyat (‘mena’) va arribar a Andorra, efectivament, no acompanyat.  Però no era menor. Després d’uns dies d’estada al país, on se’l va acabar allotjant en els pisos tutelats que hi ha disponibles a Jovial perquè a la Gavernera hi ha usuaris molt petits, se li van fer les proves mèdiques pertinents, i especialment la radiografia del canell, i es va establir que el jove superava, i amb escreix, els 18 anys. A més, es van fer les indagacions corresponents i es va acabar aclarint que tenia antecedents a França, d’on procedia, i en altres països europeus.

Vist tot plegat, i vist el comportament que estava tenint el jove, i després de descartar traslladar-lo a Espanya on el suposat ‘mena’ pretenia arribar -i va arribar a Andorra per confusió i pensant-se que estava a l’Estat espanyol- i on les autoritats d’aquell país no haurien acceptat, es van fer els contactes pertinents amb França per retornar-lo. El noi s’havia fugat, aparentment, d’un centre de Tolosa. L’operació de retorn ja fa uns dies que es va dur a terme, tot i les exigències i laments del jove, amb un comportament que va indignar més d’una i de dues de les persones que el van haver de tractar.

Vista exterior de la Gavernera.

Relacionat

La Gavernera acull un menor fugat d’un centre especialitzat de Tolosa

El jove va arribar a Andorra el cap de setmana passat, és a dir, el primer d’aquest mes de maig. Es va dirigir de forma directa al despatx central de policia i al·legant que era menor va exigir suport, allotjament i que es regularitzés la seva situació al país. El noi, però, com s’ha apuntat, es pensava que estava a Espanya. I aquí ja hi va haver un primer xoc d’un jove amb exigències de primera categoria i un elevat coneixement dels drets que l’assistien. Que l’assistien, però, com a menor.

Mentre ha estar sota la responsabilitat d’Afers Socials ja hauria protagonitzat algun que altre petit incident. Tot i que estava supervisat, entre cometes monitoritzat, almenys en una ocasió se’l va haver d’anar a ‘pescar’ perquè no estava on hauria d’estar. Amb posterioritat es va fer la prova del canell, que és molt fiable a no ser que el suposat menor en qüestió tingui problemes de creixement, que no era el cas perquè l’adolescent en qüestió ja es veia plenament desenvolupat, i s’hauria conclòs que el jove superava els 18 anys. No els passava de forma rasa, no. En podia tenir 20 o més. Tot i el seu caràcter desafiant i el seu comportament poc respectuós en algunes ocasions amb els professionals que el van atendre, es va optar per enviar-lo de tornada per allí on havia vingut.

Comentaris (14)

Trending