Jover diu que només s’agafarien diners del fons de reserva amb la reforma de les pensions aplicada

El ministre de Finances apunta que “no es pot tocar fins que tinguem la solució” i que això permetria que les mesures s’implementessin de forma progressiva i sense tant impacte per ciutadans i empreses

Un moment de la comissió celebrada dimarts.
Un moment de la comissió celebrada dimarts. T. S.

El ministre de Finances, Eric Jover, ha admès que el Govern valora l’opció de poder recórrer al fons de reserva per afrontar els dèficits que es puguin generar a la branca de jubilació. Això sí, ha assegurat que, en cap cas, es faria abans d’haver començat a aplicar les mesures que han de garantir la viabilitat del sistema de pensions. Serviria llavors, ha indicat, per poder fer una implementació progressiva que reduís l’impacte sobre la ciutadania i el teixit econòmic.

Preguntat sobre la compareixença davant la comissió del Consell General que analitza la reforma, Jover ha volgut posar en relleu que, per ara, l’òrgan “està en un context de reflexió per fer sorgir idees” amb la intenció que, ja en una segona etapa, “es pugui parlar i tenir un posicionament polític, tant per part de Govern com de les forces parlamentàries”. I és en aquest context en el qual “vaig aportar i plantejar la possibilitat de modificar l’article 86 que defineix el nivell màxim que hagi assolit el fons”.

Eric Jover, Albert Font i Carles Enseñat xerren abans de l'inici de la sessió.

Relacionat

Govern posa sobre la taula l’opció de tocar el fons de reserva per cobrir el dèficit de les pensions

El ministre ha reconegut que sí que hi ha el plantejament d’agafar diners del fons -ara mateix, llei a la mà, no es pot- però ha assegurat que sempre seria sota una clara condició: “no es pot tocar fins que no tinguem una solució, fins que no s’hagi afrontat el problema via les mesures”. És a dir, un cop aprovada la reforma

En aquest sentit, ha recordat que algunes  de les propostes de la CASS poden tenir un impacte fort, com ara la d’apujar fins a 4 punts les cotitzacions. “No és el mateix fer-ho en un any que esglaonar-ho”, ha indicat. Per això, entén que “potser es pot acceptar que baixin lleugerament les reserves a canvi que tot no sigui tan traumàtic per ciutadans, pensionistes o teixit econòmic”.

Jover ha argumentat que “el fons de reserva ha de tenir un coixí”, però que la clau és “assegurar-nos que sigui sostenible a mitjà termini”. Per tant, “si hi ha una fluctuació, no ha de ser un element molt important”.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending