L’USdA creu que fer pagar a treballadors multes per no parlar en català és “passar-se de frenada”

Gabriel Ubach defensa que cal promoure que es conegui l’idioma, però veu perillós que es pugui aplicar un “dret de repetició” si una empresa és sancionada, tot alertant que “algunes ho poden aprofitar per perjudicar un empleat en concret”

El secretari general de l'USd'A, Gabriel Ubach.
El secretari general de l'USd'A, Gabriel Ubach. altaveu mèdia

El secretari general de la Unió Sindical, Gabriel Ubach, es mostra molt crític amb la possibilitat, introduïda a la llei de la llengua pròpia i oficial, que les empreses puguin fer pagar als treballadors les multes que se’ls imposin per incomplir-la. En aquest sentit, defensa que cal promoure i fomentar el coneixement del català, però alerta que aquesta mesura és “passar-se de frenada”. Fins i tot, alerta, alguns patrons podrien aprofitar-la per “perjudicar els empleats”.

El text que es votarà dijous al ple del Consell General i que tindrà una àmplia majoria preveu sancions en el cas que l’atenció al públic no es faci en català. Poden anar, econòmicament parlant, des dels 600 als 60.000 euros. I Govern, almenys així s’assegura, està disposat a aplicar-les aquesta vegada sí si es detecten incompliments. Ara bé, via una esmena de Demòcrates, s’ha introduït la possibilitat del “dret a repetició”.

I en què consisteix això? Doncs en la possibilitat que si la sanció ve pel fet que un treballador ha incomplert la llei -és a dir, no ha atès una persona que ho demanava en català-, l’empresa seria responsable del pagament inicial de la multa. Posteriorment, però, podria exigir a l’empleat els diners si es demostra que s’han posat a la seva disposició mecanismes, eines i mitjans suficients per tenir el coneixement requerit de la llengua.

El cartell d'una campanya de promoció del català.

Relacionat

Les empreses podran fer pagar als treballadors les multes per no fer servir el català

Per a Ubach això no és correcte. “’Se’ns en va una mica la flapa’”, ha afirmat, tot lamentem que “passem del res al tot sense que hi hagi un termini mitjà”. El líder de la Unió Sindical assegura ser el primer a “defensar que hem de fer pedagogia perquè els treballadors parlin el català”. De fet, “no només ells, sinó tots els residents”. En canvi, considera que “arribar a aquest punt és passar-se de frenada”.

En primer lloc, es demana “com demostres que ha sigut tal treballador o tal altre” i també recorda que el fet de dirigir-se algú en un idioma que no sigui el català pot venir, justament, provocat per l’interlocutor. “Si algú entra i em diu ‘buenos días’, què faig?”, es demana. Al seu entendre, “una cosa és tenir l’obligació de garantir un nivell bàsic i una altra ben diferent, això”.

A banda, es fa altres preguntes. “Com ho justificarà l’empresa? Com podrà fer al·legacions el treballador”, demana. I, a més, alerta que pot obrir una porta al seu entendre molt perillosa. “En algun cas, l’empresari ho podria aprofitar per perjudicar algun empleat”, assegura.

Comentaris (23)

Trending