Espot crida a l’ordre els estaments demòcrates per la divisió interna pel pla de xoc sobre habitatge

El cap de Govern ha convocat d’urgència una reunió de tots els òrgans de poder de la formació que presideix per mirar de llimar diferències i tancar files al tomb de les mesures anunciades fa poc més de dues setmanes

Xavier Espot durant l'anunci de les mesures, el 4 d'abril.
Xavier Espot durant l'anunci de les mesures, el 4 d'abril. SFGA

Ja pot fer piulades el cap de Govern i president demòcrata, Xavier Espot, assegurant que hi ha qui s’obstina en veure el que ell diu que no hi ha. Però resulta que allò que pretenia, que ningú li aixequés la veu, se li ha acabat girant en contra. Fins al punt que el projecte demòcrata, com ja va explicar l’Altaveu fa deu dies, trontolla de tal manera que una vegada arribat Espot del seu periple per Polònia, Estònia, Lituània… ha hagut de cridar a files tots els estaments taronges per mirar de posar ordre. 

Lluny de calmar-se les aigües, la setmana de ‘gira internacional’ d’Espot ha servit perquè diversos representants del partit s’hagin reunit entre ells (l’executiva no va anar del tot malament però va quedar lluny de la pretesa bassa d’oli que es vol fer veure que va ser) o amb col·lectius diversos, hagin pres la temperatura de les reaccions a les mesures del pla de xoc sobre l’habitatge i el creixement sostenible o, simplement, hagin posat més pressió atès que dins del propi partit és on hi ha alguns dels suposadament més damnificats per les accions plantejades. A més, hi ha un sentiment, en alguns estaments de la formació demòcrata, de certa traïció.

El cap de Govern, Xavier Espot, aquest dijous al Consell General.

Relacionat

El projecte demòcrata topa contra el ‘seu’ propi pla de xoc

Perquè per molts seminaris i fòrums varis on s’havia apuntat que el camí podia ser el que es va anunciar fa vint dies, la immensa majoria dels agents del partit no estaven al corrent de tot plegat i, menys encara, no se’ls va consultar res. Si Espot i el seu nucli dur governamental pretenien llançar un globus sonda i avaluar per on sortia el tret, la maniobra sembla excessivament arriscada, perquè el desgast intern que està suposant és immens.

La fractura que viu el projecte demòcrata és molt elevat. Gairebé tant com la manca d’acceptació per part del cap de Govern i líder demòcrata de la crítica. Espot no suporta que se’l qüestioni. Això no és nou. Com tampoc no és nou -i potser amb això no hi compta el dirigent polític escaldenc- que quan un líder guanya les seves segones eleccions i ja no pot optar més al càrrec que ostenta, normalment els seus propis afins el donen per amortitzat. Caldrà veure fins on arriba l’estira-i-arronsa. 

Un moment de la reunió de l'executiva demòcrata d'aquest vespre.

Relacionat

El pla de xoc sobre l’habitatge i el creixement sostenible hauria de ser vigent a principi del 2025

Però el president demòcrata sap -per molts comunicats que faci el partit els divendres a la nit, per moltes entrevistes que demani Espot amb massatge inclòs- que la ‘taronja mecànica’ s’està desfent, i el suc que d’ella es desprèn bull més no poder. Cònsols que giren l’esquena a la mesures -a Canillo i a Encamp estan ‘contents’ amb les noves directius turístiques-, empresaris demòcrates que situen Espot i el seu equip a l’esquerra de l’esquerra, molts òrgans i càrrecs del partit que estan d’acord en què cal actuar sobre l’habitatge però que consideren lamentable la forma com s’ha fet i comunicat…

Hi ha tanta divisió interna que aquest dissabte, només arribat de Polònia, Espot va convocar tots els estaments del partit -ministres, grup parlamentari, representants comunals i integrants de l’executiva- a una reunió que s’ha de fer en breu per avaluar la situació. El cap de Govern voldria un suport inexcusable. Callar boques i tancar files. Encara que s’hagi de sentir uns quants retrets. I no és impossible que acabi sortint un missatge de consens i de suport… però després d’una batussa interna important. 

El president del grup parlamentari de CC, Carles Naudi, en una compareixença al Consell.

Relacionat

Tensió interna a Ciutadans Compromesos pel suport públic al pla de xoc per l’habitatge

La qüestió de fons, han assegurat fonts internes del partit, és saber si Espot acceptarà d’una vegada errors i la crítica interna o voldrà continuar passant el corró i mantenir-se inalterable. Si l’escenari és el primer i s’anuncia una rebaixa de les pretensions o, com a mínim, un canvi d’escenari, és possible que la divisió es recompongui. Almenys un temps més. Si es dona la segona situació, malgrat que és possible que davant per davant el moviment contestatari no sigui especialment virulent si que es pot donar el cas que els lobbys de pressió siguin cada cop més punyents. I amb el suport dels propis demòcrates que no s’atrevirien a plantar cara al president de forma directa però que sí que insuflaran forces als grups externs que el poden acabar posant contra les cordes.

Comentaris (27)

Trending