El pla de xoc sobre l’habitatge i el creixement sostenible hauria de ser vigent a principi del 2025

L’executiva demòcrata no acaba de tancar files amb la ‘proposta òmnibus’, que aixeca diversitat d’opinions especialment per la manca d’informació prèvia i la forma com s’ha explicat

Un moment de la reunió de l'executiva demòcrata d'aquest vespre.
Un moment de la reunió de l'executiva demòcrata d'aquest vespre. DEMÒCRATES

El pla de xoc sobre l’habitatge i el creixement sostenible hauria d’estar aprovat a final d’aquest any perquè, com a molt tard a principi del 2025, sigui plenament vigent. Aquest és el calendari amb què treballa el Govern i que ha estat compartit aquest vespre amb l’executiva demòcrata, que s’ha reunit i ha tractat, especialment, dos textos -o projectes de text- que estan causant prou rebombori: la ‘proposta òmnibus’ esmentada i la llei del català.

L’executiva presidida pel secretari general, Vicenç Mateu, en absència del president i cap de Govern, Xavier Espot, que està de viatge oficial per Estònia i Polònia, entre altres països, ha avalat totalment l’evolució que ha tingut la llei sobre la llengua oficial i les exigències per obtenir les autoritzacions d’immigració però, en canvi, hi ha hagut més divisió d’opinions, segons les fonts, en relació amb el pla de xoc sobre habitatge.

Hi ha hagut un consens generalitzat sobre que s’han d’aprofitar tantes oportunitats com hi hagi per intentar resoldre la greu problemàtica que està vivint el país en relació amb l’habitatge. Però a partir d’aquí hi ha hagut discrepàncies tant en el fons com, sobretot, en la forma. En aquest darrer sentit s’ha lamentat que no s’hagués informat prèviament i, en general, s’ha lamentat que s’ha comunicat malament elements clau de la proposta.

Hi ha hagut discrepàncies tant en el fons com, sobretot, en la forma. En aquest darrer sentit s’ha lamentat que no s’hagués informat prèviament i, en general, s’ha lamentat que s’ha comunicat malament elements clau de la proposta

Durant la reunió de l’executiva demòcrata, en què ha tingut molt protagonisme la ministra de Cultura i Esports, Mònica Bonell, que és una de les persones que fa d’enllaç entre la direcció taronja i el Govern, no s’ha tractat de si es rebaixaran alguns dels termes, dels mecanismes que s’han posat sobre la taula o no. En canvi, sí que s’ha tractat la qüestió del calendari. I en aquest sentit l’ideal seria que el Consell General pogués aprovar el projecte de llei com a molt tard a final d’aquest 2024 perquè els primers dies del 2025 fos vigent.

En tot cas, la previsió porta a indicar que en tres o quatre setmanes hi haurà un primer esborrany de text de tot allò que s’ha anunciat aquests darrers dies, amb la qual cosa es tindrà una primera aproximació a la legalitat de tot plegat. Amb aquest primer text elaborat, l’objectiu és després treballar-lo conjuntament les diverses formacions i grups parlamentaris que formen part de la majoria governamental. 

Alhora, es vol consensuar tant com sigui possible el text amb els principals agents socials, polítics i econòmics més directament implicats amb les mesures que inclou la ‘proposta òmnibus’. Una vegada s’hagi fet tot aquest treball el projecte de llei s’enviaria a tràmit parlamentari. Queda veure si serà abans de l’estiu o just després de la represa postvacacional. 

Bonell ha exposat tant els principals trets del pla de xoc sobre l’habitatge com la qüestió relativa amb la llei del català, en què també ha participat de forma animada l’extitular ministerial de Cultura i ara consellera general demòcrata Sílvia Riva. En tot cas, el que hi ha sobre la taula hores d’ara en relació amb la llengua oficial del país i els nivells que s’han de demanar en relació amb les autoritzacions per establir-se a Andorra sia sota el format que sia haurien rebut una aprovació unànime per part de l’executiva demòcrata.

Comentaris (12)

Trending