​La ‘via andorrana’ de l’Àfrica empoderada

Maria Navarro, estudiant d’antropologia social i cultural, ha realitzat diversos viatges a Burkina Faso per dur a terme un casal d’estiu amb infants i joves del país

La idea és que tot sigui el més local possible, que no necessitin l’ajuda d’occident. Un projecte que només cobreixi les necessitats de la seva gent. Un grup d’uns quinze monitors -entre ells hi ha una jove andorrana, Maria Navarro- organitza un casal d’estiu cada any, amb una durada d’un mes, per a una mitjana d’uns setanta nens a Burkina Faso. A més a més, Navarro ha creat una associació nomenada ‘Cooperació pel desenvolupament local’ amb l’objectiu d’aconseguir fons per col·laborar a l’Àfrica.

La seva aventura va començar a Burkina Faso el 2018, allà és on va començar a dur a terme activitats amb els nens i nenes. L’any següent va tornar-hi per realitzar un projecte més estructurat i, malauradament, enguany ha topat amb el coronavirus. Pel que fa a l’associació, la jove andorrana ha explicat que és “familiar”, molt tancada, perquè el principal motiu pel qual la van crear és per poder sol·licitar més ajudes i materialitzar més iniciatives.

Ara que la pandèmia no la permès viatjar, la jove ha començat a organitzar esdeveniments sota el titol ‘Canviar la mirada’ per sensibilitzar la població andorrana

“Intento fer molt ressò a les xarxes socials perquè qui vulgui ajudi econòmicament o amb les seves idees, des d’aquí es pot fer molta feina, es poden invertir diners en la distància i fer un impacte més gran que no pas viatjant allà”, afirma Navarro. Concretament, el casal organitza activitats a través de l’educació i el lleure per suplir les possibles mancances del sistema educatiu. “No és un fet exclusiu de Burkina Faso, la nostra educació també té defectes”, defensa.

Ara que la pandèmia no la permès viatjar, la jove ha començat a organitzar esdeveniments sota el titol ‘Canviar la mirada’ per sensibilitzar la població andorrana. La primera iniciativa va ser una xerrada cultural a la Llacuna a càrrec de la periodista Lara Ripoll, que coopera a Àfrica des de fa molts anys. Va consistir en la presentació del projecte ‘Afrorismes’, el qual utilitza Ripoll a les escoles d’allà per preservar la cultura a través de proverbis africans populars, i el va presentar amb un seguit d’imatges amb anècdotes dels seus viatges i peculiaritats de cada cultura i ètnia.

Cartell de la presentació de 'Afrorismes' al col·legi de Canillo.
Cartell de la presentació de 'Afrorismes' al col·legi de Canillo.

Per últim, i també sota el paraigua de ‘Canviar la mirada’, s’ha organitzat una exposició de 33 fotografies de diversos països d’Àfrica, les quals representen la posició de la dona i  les diferents cultures, entre altres temes. La mostra també pertany a Ripoll i està disponible de manera gratuïta per a qualsevol centre educatiu que la sol·liciti, on restarà exposada durant un mes. De moment, només l’escola de Canillo va fer la sol·licitud i, en aquest sentit, Navarro puntualitza que “volem que sigui itinerant, posar sobre la taula una mirada cap a l’Àfrica empoderada, rica en cultura i diversitat, així que fem una crida perquè els diferents col·legis i instituts del Principat puguin tindre el material”.

Comentaris (6)

Trending