Felip VI com a ‘intermediari’ per a la no inclusió a la ‘llista negra fiscal’ espanyola?

Els reis d’Espanya visitaran el 25 i el 26 de març el Principat com a avantsala de la Cimera Iberoamericana, per la qual el monarca sense la seva esposa tornarà a Andorra

Felip de Borbó i Grècia podria ser un més dels contactes a fer per part d’Andorra per evitar que els canvis en la llei sobre el frau fiscal a Espanya afectin d’alguna manera, la que sigui, el Principat. Amb tacte i molta diplomàcia, almenys una part de les autoritats andorranes esperen que la visita que farà el monarca espanyol acompanyat de la seva esposa, la reina Letizia, el 25 i el 26 de març, serveixi també per tenir un aliat més en aquesta cursa per evitar la ‘llista negra fiscal’.

Els reis d’Espanya passaran tot just 24 hores al Principat repartides en un parell de jornades. Així ho han confirmat aquest dimecres tant el Govern com l’executiu espanyol. Felip VI i Letizia estaran acompanyats de la ministra d’Afers Exteriors, Arancha González Laya. Els monarques espanyols solen visitar aquells països que acullen la Cimera Iberoamericana abans que aquesta tingui lloc. La voluntat de la Casa Reial i el govern espanyol era que Felip i Letizia haguessin estat al Principat el juny passat, però la pandèmia va avortar aquesta decisió.

Així les coses, la primera visita d’un cap d’Estat espanyol a Andorra -el pare de Felip, Joan Carles, va ser a Andorra oficiosament i quan era príncep- es produirà aquest març si no hi ha canvis i tindrà el seu centre d’operacions a Andorra la Vella, fonamentalment entre el Govern i el Consell General a banda de l’hotel on estaran allotjats. El dia 26 dinaran a la Casa Museu d’Areny Plandolit, a Ordino, i marxaran del Principat.

Els monarques espanyols solen visitar aquells països que acullen la Cimera Iberoamericana abans que aquesta tingui lloc. La voluntat de la Casa Reial i el govern espanyol era que Felip i Letizia haguessin estat al Principat el juny passat, però la pandèmia va avortar aquesta decisió

Cert és que s’està estudiant que l’antiga periodista de RTVE desenvolupi alguna activitat de caràcter més social que s’està acabant de definir. Ara mateix, i encara que inicialment s’havia especulat que participaria en la Cimera al tomb del 21 d’abril, Letizia no hauria de tornar a acudir llavors a Andorra. Felip sí que ho farà. I acompanyat, en aquella ocasió, amb el president espanyol, Pedro Sánchez.

Les autoritats andorranes continuen fent gestions perquè a la Cimera hi sigui present, en qualitat de cap d’Estat, el president de la República francesa, Emmanuel Macron. Però ara mateix des de l’Elisi està descartat. De fet, la possibilitat que Macron visités el Principat en el marc de la trobada internacional hauria estat més fruit de les ganes andorranes, més encara en tenir la confirmació de la presència física de Felip, que no pas que des de París hi hagués alguna intenció de participar en la Cimera.

Tant per la visita del 25 i 26 de març com durant la Cimera, el desplegament en matèria de seguretat serà molt important. Malgrat que en la cimera de l’abril només hi haurà presencialment cinc delegacions incloent-hi Andorra, si se suma el desplegament d’aquest març amb els monarques espanyols i la de l’abril, la despesa en seguretat (que no vol dir que tota l’assumeixi el Principat) s’acostarà molt al que hauria suposat la vinguda de les 22 delegacions iberoamericanes en un altre temps no pandèmic.

El seguici que porten Felip i Letizia és molt important. Importantíssim. I ni Andorra pot assumir la seguretat del monarca espanyol ni els serveis de seguretat de la Moncloa i de la Zarzuela junts tampoc no haurien donat marge per no adoptar des de Madrid en primera persona la protecció dels reis. I encara que sigui colat en calçador, les referències al fet que Andorra ha fet els deures en matèria fiscal -ho ha tornat a recordar aquest dimecres el ministre de Finances, Eric Jover, sense referir-se, és clar, a Felip- sortiran per poc que les autoritats andorranes puguin duran el contacte que facin amb Felip.

Andorra és l’únic país proper a Espanya, i tan proper en aquest cas, en què els monarques espanyols -es diguin Felip i Letizia o es diguin Joan Carles i Sofia- no havien estat mai. Si el futur immediat no ho espatlla, ben aviat la cosa canviarà.

Comentaris (9)

Trending