Govern insisteix que amb la llei actual del referèndum “en tenim més que suficient”

Malgrat els informes jurídics de què disposa l’executiu i les reflexions de la secretaria d’Estat per les Relacions amb la UE, Guillem Casal assegura que “de moment no ens hem plantejat canviar la legislació”

Guillem Casal durant la compareixença d'aquesta tarda.
Guillem Casal durant la compareixença d'aquesta tarda. Toni Solanelles

Govern és tossut. O com a mínim se’l fa. I malgrat els informes jurídics de què disposa, l’executiu manté que en vista al referèndum sobre l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE) amb “la llei que tenim és més que suficient”. Per tant, i malgrat fins i tot les reflexions que fa la secretaria d’Estat per a les Relacions amb Europa atenent a les recomanacions dels assessors, “de moment no ens hem plantejat canviar la legislació”. 

Vist l’informe encarregat al catedràtic en Dret constitucional Xavier Arbós i algun que altre treball intern de la secretaria d’Estat, hi ha una recomanació per modificar la llei del règim electoral i del referèndum i reforçar legalment aquest segon procés en vista a la consulta que ha de venir i que ha de ser políticament vinculant. Però des de l’entorn polític dirigent actual hi ha el temor que si s’obre la reforma de la llei, algunes forces parlamentàries pretenguin fer canvis que vagin més enllà de les necessitats relatives al referèndum.

Un dels rètols que s'han usat els darrers anys sobre els actes públics en relació amb la UE.

Relacionat

Caldrà un canvi legislatiu per poder regular el referèndum sobre l’acord amb la UE

En aquest marc, i demanat per si el Govern estaria treballant en un projecte de llei de modificació de la llei actual, el ministre portaveu, Guillem Casal, ha ressaltat que “estem en un procés de comunicació i de reflexió al voltant d’aquest acord d’associació”. El portaveu governamental ha deixat clar en vàries ocasions dues idees clau: “Amb aquesta llei en tenim més que suficient” i “de moment no ens hem plantejat canviar la legislació”.

Guillem Casal ha assegurat que malgrat tractar-se d’un referèndum vinculant per a un tema tan crucial no s’anirà gaire més enllà de “la pregunta i la resposta que es planteja” i que tot plegat ha de ser “un procés senzill i fàcil” per poder preguntar el que escaigui. I no plantejant-se canvis -ho ha dit Casal malgrat que la secretaria d’Estat sí que ho apunta seguint les recomanacions jurídiques- “si cal complementar algun aspecte” es pot fer regulant-ho via decret del cap de Govern per fixar les regles del joc.

Comentaris (4)

Trending