Andorra i el Perú treballen de manera coordinada per resoldre la situació dels ‘obrers abandonats’

El departament de Treball ha tornat a posar en marxa inspeccions d’ofici per mirar d’aclarir què ha passat i el Govern en el seu conjunt no descarta dur a terme “accions més contundents”

Una de les obres en què va treballar Prosoma, l'empresa implicada.
Una de les obres en què va treballar Prosoma, l'empresa implicada. arxiu

Les autoritats andorranes i peruanes estan treballant de manera coordinada per mirar de treure l’entrellat respecte del cas dels ‘obrers abandonats’. D’entrada, i encara que no hi ha denúncies formals, el departament de Treball ha iniciat inspeccions d’ofici al tomb de les obres on hi podria haver personal contractat a través de l’empresa que hauria deixat els treballadors ‘tirats’.

A demanda del president de l’Associació de Residents Peruans, Lorenzo Castillo, una delegació del departament de Treball encapçalada pel secretari d’Estat Jordi Puy s’haurien reunit per conèixer la problemàtica que afectaria un mig centenar de ciutadans peruans que haurien vingut a Andorra sota empesos per un contracte que els garantia feina en el sector de la construcció. Arran d’això, el ministeri d’Exteriors hauria enviat “una nota verbal” als seus homòlegs peruans per deixar clar que s’està posant els mitjans per aclarir què ha passat.

Un operari de la construcció.

Relacionat

Govern assegura que “no tolerarà” situacions com la dels peruans que han quedat ‘abandonats’

“Estem treballant al voltant d’aquesta situació”, ha indicat el ministre portaveu, Guillem Casal, que ha explicat que l’empresa andorrana que hi ha rere d’aquest cas no és pas la que recentment s’ha denunciat davant de la fiscalia malgrat que amb anterioritat ja ha tingut altres problemes per incompliments en matèria laboral i se li han obert expedients i s’han acordat sancions que s’han hagut de comunicar via BOPA atès que no s’ha localitzat el representant legal de la societat.

Una de les obres en què hauria participat a Andorra Prosoma, especialitzada en els encofrats.

Relacionat

Peruans denuncien que una constructora establerta a Andorra capta obrers en origen i els ‘abandona’

El portaveu governamental ha assegurat que “hi ha màxima col·laboració” entre les autoritats de tots dos països i, per tant, si cal demanar al Perú que indagui sobre l’empresa que cercava en origen els treballadors per enviar-los posteriorment a Andorra a través de la societat andorrana encarregada de cercar mà d’obra per al sector constructiu. Si cal fer algun pas més a nivell de cooperació internacional “ho avaluarem amb el ministeri d’Afers Exteriors”

Logotips usats per Prosoma.

Relacionat

Treball ha obert des del 2021 diversos expedients a l’empresa que ha ‘abandonat’ obrers peruans

Casal ha donat a entendre que “si hem d’anar més enllà” es farà, i si cal dur a terme “accions més contundents” es duran a terme com ja s’ha fet amb altres casos de treballadors desplaçats. A aquest grup d’obrers peruans se’ls hauria anat a buscar en diversos punts del Perú i quan han estat a Andorra, sí que tenen allotjament, però ni se’ls ha facilitat feina -i, per tant, no ingressen- ni tampoc se’ls facilita manutenció.

Comentaris (4)

Trending