Els autònoms es podran acollir a la prestació per poder-se quedar a casa a tenir cura dels fills

Les noves disposicions que seran aprovades dilluns per extrema urgència per part del Consell General també farà compatible la suspensió de quota amb la percepció del salari mínim

Una mare entretenint la seva filla.
Una mare entretenint la seva filla. ARXIU

Els autònoms podran fer compatible la reducció o suspensió de la quota amb la petició de la prestació equivalent al salari mínim. Dilluns s’aprovarà al Consell General la legislació que farà subsanar les incongruències que contenia la segona llei òmnibus. Alhora, també es modificarà el text legal per fer possible que els treballadors per compte propi puguin rebre l’ajut de 1.083 i quedar-se a casa a cuidar dels fills.

Aquesta segona possibilitat que establirà la nova legislació té a veure amb aquells autònoms que tenen fills menors de 14 anys o amb discapacitat mentre els centres educatius i de lleure extraescolar no duguin a terme l’activitat amb normalitat. Alhora els dos progenitors s’han de trobar en la mateixa situació o és una família monoparental. No han de tenir cap familiar fins a segon grau de consanguinitat que en pugui tenir cura raonable (avis exclosos si presenten un certificat mèdic). Els que ja estiguin percebent una prestació o puguin fer teletreball en quedaran al marge.

També s’amplia el col·lectiu de persones que realitzen una activitat per compte propi que tenen dret a percebre mensualment les prestacions de l’article 18 de la Llei 5/2020 de manera retroactiva. És a dir, podran percebre la prestació que escaigui en data 1 d’abril. Són aquelles persones que cotitzen per les bases del 125 i del 137,5%. El cap de Govern, Xavier Espot, ha explicat que inicialment es va deixar fora a aquestes persones pensant que tenien una capacitat de recursos o de generació d’estalvi que s’ha vist que en alguns casos no és així. Per aquest motiu l’atorgament de la prestació no serà automàtica, s’hauran d’acreditar tot un seguit d’elements que se sol·licitaran per via reglamentària.

Reunió de responsables del Govern amb representants dels grups palamentaris.

Relacionat

El Consell aprova dilluns el canvi perquè els autònoms puguin reduir quota i acollir-se a l'ajut

A través de la mateixa llei, que és una mena de calaix de sastre, s’hi inclouen aspectes relatius a l’arrendament. Així, els negocis que van suspendre la seva activitat de manera voluntària (sense una obligació decretada pel Govern) poden mantenir la reducció al 100% dels lloguers dels locals comercials fins que el Govern decreti la fi de la situació d’emergència sanitària. Però quan es reactivi el sector econòmic, encara que l’empresari decideixi no obrir el negoci, els terminis per a la progressiva normalització de les rendes es reactivaran

També es precisa que la reducció del termini de preavís per renunciar al contracte d’arrendament d’un local per a negoci inclou la supressió de la indemnització. Però si el preavís no es dóna en el nou termini fixat d’un mes, llavors la indemnització s’ha d’abonar en els termes establerts fins ara en la legislació vigent que regula aquestes qüestions.

Comentaris (3)

Trending