El Consell aprova dilluns el canvi perquè els autònoms puguin reduir quota i acollir-se a l'ajut

La retallada salarial als polítics o càrrecs de designació política quedarà situada entre el 10 i el 20% en una llei que també s’ha de tancar en les properes hores

Reunió de responsables del Govern amb representants dels grups palamentaris.
Reunió de responsables del Govern amb representants dels grups palamentaris. C. ESTEVE / SFGA

El Consell General aprovarà dilluns, si no hi ha canvis de darrera hora, el canvi legal que permetrà que els autònoms puguin fer compatible la reducció o supressió de la quota amb el dret d’acollir-se a una prestació equiparable al salari mínim. El Govern ha de tancar entre aquest dijous i dissabte al matí un projecte de llei que es tramitarà per la via de l’extrema urgència. També s’hauria de tancar en el mateix termini el text que contemplarà retallades en els sous dels polítics o dels càrrecs de designació política.

 

Després que el Govern digués per activa i per passiva que era compatible que els autònoms deixessin de pagar la quota i poguessin percebre la prestació de 1.083 euros, no toca cap més remei que modificar la segona llei òmnibus, on s’hi diu clarament que les dues mesures són incompatibles. La clàusula legal que permetrà el canvi i la compatibilització s’inclourà en un projecte de llei que, eminentment, regularà els nous terminis processals judicials i administratius una vegada es reprèn la normalitat.

El que és clar, però, que ni els articles relatius als autònoms, ni els del lloguer, ni tampoc els que fan referència als terminis processals seran vigents exactament l’1 de juny

El projecte de llei s’ha de tancar entre aquest dijous i dissabte al matí per tal que al cap de 48 hores, és a dir, dilluns, pugui ser votada al Consell General, si no hi ha canvis en les previsions. A banda de la clàusula sobre els autònoms també se n’inclourà una altra sobre els arrendaments de locals comercials deixant clar que els terminis pel retorn a la normalitat de l’abonament dels lloguers s’aplica a partir del moment que el Govern decideix que una sector de l’activitat econòmica pot reobrir-se, i no pas quan un empresari decideixi obrir.

És a dir, si el comerç pot aixecar la persiana novament l’1 de juny i un empresari decideix, a manca de turistes, no obrir fins més tard, els còmputs per passar a pagar amb el temps un altre cop el 100% del preu del lloguer començaran a comptar d’ençà de l’1 de juny i no pas a partir del moment que el botiguer decideixi obrir la porta del seu establiment. El que és clar, però, que ni els articles relatius als autònoms, ni els del lloguer, ni tampoc els que fan referència als terminis processals seran vigents exactament l’1 de juny. Si el projecte de llei s’aprova per via de l’extrema urgència dilluns, 25 de maig, no hi ha marge perquè amb tants pocs dies sancionin els Coprínceps la nova legislació -és una qüestió de terminis legals- i la publiqui el BOPA.

Tisorada als sous polítics

També entre avui i dissabte s’hauria de tancar el projecte de llei referent a les retallades salarials dels càrrecs polítics o de naturalesa política. De tot plegat se n’ha parlat durant una reunió aquest dimecres entre representants del Govern i dels grups parlamentaris. Ara per ara només sembla clar que la reducció estarà entre el 10 i el 20%. No anirà més enllà d’aquest darrer percentatge segur. Però entre avui i demà s’ha d’acabar de perfilar tot plegat. La llei exclourà estrictament els poders judicials i els comuns de la retallada, per evitar un conflicte de competències i, per tant, un xoc amb la Constitució.

El projecte de llei de retallades salarials, que en principi es tramitarà per una via no tan urgent com la dels terminis processals, autònoms i lloguers, sí que inclourà una encomana perquè els comuns, el Consell Superior de la Justícia i el Tribunal Constitucional, vista la situació derivada del coronavirus, adopti mesures de racionalització salarials sota els seus propis criteris. El Govern en principi té la voluntat d’acordar les retallades que sí que pot regular fins al desembre.

Pere López i Susanna Vela, a l'esquerra, en una reunió a Govern per tractar la llei de les retallades.

Relacionat

Malestar al PS per la negativa del Govern a lliurar els salaris dels alts càrrecs de parapúbliques

A falta d’acabar d’afinar els percentatges de reducció, sí que sembla clar que en el cas dels càrrecs de designació política es pretén establir la retallada en tres franges salarials. De 4.000 a 5.000 euros; de 5.000 a 6.000; i més de 6.000 euros de salari. El Partit Socialdemòcrata (PS) ha demanat tenir accés als sous dels alts càrrecs de les parapúbliques i agències i organismes dependents del Govern per veure si les franges establertes són correctes o cal modificar-les. L’executiu s’ha negat per ara a donar la informació detallada sol·licitada pels socialdemòcrates.

En aquest sentit, fonts del principal partit de l’oposició han remarcat que el que caldria seria establir una llei que regulés sense dubtes ni embuts tots els salaris públics i que així ningú tingués cap dubte en relació amb allò que cobra qualsevol persona que presti serveis professionals per a l’administració. El debat, però, almenys ara mateix, no està sobre la taula.

Comentaris (4)

Trending