Malestar al PS per la negativa del Govern a lliurar els salaris dels alts càrrecs de parapúbliques

S’està treballant per modular les retallades en els salaris de naturalesa política que s’ha d’explicitar en un projecte de llei que es tramitarà amb celeritat però sense extrema urgència

Pere López i Susanna Vela, a l'esquerra, en una reunió a Govern per tractar la llei de les retallades.
Pere López i Susanna Vela, a l'esquerra, en una reunió a Govern per tractar la llei de les retallades. ARXIU / SFGA

Els socialdemòcrates treuen foc pels queixals. Tant el Govern com els grups parlamentaris, més altres organismes i institucions públiques -comuns, Consell Superior de la Justícia…- estan treballant en la modulació de les retallades salarials que per llei es vol fixar, fins al desembre, per als càrrecs de naturalesa política. Per saber fins on es podia anar, el Partit Socialdemòcrata (PS) va sol·licitar poder disposar del detall -sense noms- dels salaris que perceben els alts directius de parapúbliques i agències dependents de l’executiu.

La demanda, segons fonts properes a la formació socialdemòcrata, s’hauria formalitzat divendres en el marc dels contactes que hi està havent entre els responsables governamentals i representants, en aquest cas, dels grups parlamentaris. El PS entén, segons les fonts, que no és el mateix un alt càrrec que cobri 6.000 euros que un altre que en cobri 15.000, si fos el cas. I que cal graduar les reduccions com es fa en altres casos ja previstos.

El malestar vindria perquè, segons fonts properes a la formació presidida per Susanna Vela i liderada per Pere López al Consell General, l’executiu hauria lligat aquest dimarts una documentació en què sols facilita la mitjana del salari d’un grup d’alts càrrecs de les entitats parapúbliques o dependents de l’administració general. El Govern justificaria que les remuneracions individualitzades són una dada de caràcter privat que no es pot desvetllar. En canvi, el PS creu que es tracta de vincles de naturalesa pública i que la transparència ha de ser total.

Els socialdemòcrates voldrien saber què cobren, per exemple, els màxims responsables d’Andorra Telecom, Andorra Turisme, FEDA, la CASS, la UIFAnd, l’AREB, el Fons de Jubilació de la CASS, el CRAJ i entitats o organitzacions de naturalesa similar. El no lliurament de l’esmentada informació tal i com la pretenia el PS amenaça d’enrarir i tensar, més encara, les properes reunions que hi ha d’haver per tal de llimar els serrells que encara falten del projecte de llei que ha de regular les retallades als càrrecs de naturalesa política.

Aquesta nova llei, que s’està treballant juntament, per exemple, amb la que ha de reactivar el món judicial i ha de regular els ‘nous’ terminis processals, no es tramitarà per la via de l’extrema urgència -les referents a la Justícia-, amb la qual cosa els grups parlamentaris que ho creguin podran convenient podran promoure esmenes.

Comentaris (7)

Trending