El Superior revoca l’ingrés a presó de Josep Parramon

Els magistrats han acceptat el recurs d’apel·lació presentat per l’advocat, a qui Corts volia enviar a la Comella per no pagar la responsabilitat civil derivada de la condemna per apropiar-se de diners d’un antic client

Sala de vistes del Tribunal de Corts i del Superior.
Sala de vistes del Tribunal de Corts i del Superior. ARXIU

Finament, l’advocat Josep Maria Parramon no haurà d’ingressar a presó. El Superior ha revocat l’aute del Tribunal de Corts que enviava el lletrat a la Comella per no abonar els diners pendents per indemnitzar el client que l’havia denunciat per apropiació indeguda, procés judicial que va acabar amb la seva condemna i inhabilitació durant cinc anys, pena accessòria que va ser tombada pel Constitucional. Els magistrats han admès el recurs i, entre altres aspectes, han tingut en compte el fet que una persona anònima va acabar assumint el pagament pendent.

D’aquesta forma, la Justícia fa marxa enrere, ja que queda sense efecte l’aute dictat el març per Corts. Llavors, la decisió responia al fet que l’advocat no havia complert part de la pena a la qual se’l va castigar perquè es va considerar provat que havia comès un delicte d’apropiació indeguda en quedar-se 90.000 euros d’un client. La sentència dictava 18 mesos de presó condicionals, posteriorment reduïts a sis per l’aplicació de dos indults. Ara bé, havia de pagar la responsabilitat civil fixada a la resolució. És a dir, tornar els diners. I se li donava un termini d’un any.

Una imatge de la façana de la Seu de la Justícia aquest dijous.

Relacionat

Una persona anònima es fa càrrec de la indemnització que havia de satisfer Josep Parramon

Finalitzat aquest, Parramon no havia pogut fer efectiu aquest pagament. I Corts entenia que, per tant, havia d’aixecar-se la suspensió de la condemna. L’enviava els sis mesos a la presó, decisió que va provocar un considerable rebombori en el món jurídic. Fins i tot, més de 70 advocats van signar un escrit donant-li suport que es va adjuntar amb la presentació de recurs davant el Superior. Entenien que no es podia fer entrar algú a presó pel fet de no pagar quan aquesta persona no podia fer front al deute.

I aquest va ser el principal punt defensat pel lletrat de Parramon durant la vista davant el Superior. Bàsicament, va posar en relleu que no s’havia pogut tornar els diners pel fet que el seu client no podia treballar. O almenys no ho va poder fer durant bona part de l’any de termini. I és que, cal recordar, estava inhabilitat. La sentència pel cas d’apropiació indeguda li imposava una pena accessòria de cinc anys sense poder exercir d’advocat al país.

La seu del col·legi d'advocats.

Relacionat

Front comú d’un centenar d’advocats per evitar que Josep Parramon entri a la presó

Una decisió, però, que quedava fora de la normativa, que especifica que els càstigs accessoris no poden tenir una durada superior als principals. Ni Corts ni Superior ho van tenir en compte i va haver de ser el Constitucional qui solucionés el que va considerar una clara vulneració de drets de Parramon. Ja al gener. Ja després de molts mesos on sí que es mantenia vigent la inhabilitació.

I, per tant, ja després de temps sense poder treballar per generar els diners que havia de tornar. El seu lletrat va alertar que validar l’aute on se li enviava a la Comella suposaria una clara discriminació: “Qui és ric i pot pagar, no va a la presó; qui no té diners, sí”, va apuntar. Més enllà d’aquest argument, durant la vista davant el Superior també es va posar en relleu un altre aspecte: una tercera persona, de qui no va transcendir la identitat, havia fet front a la responsabilitat civil. Havia arribat a un acord amb l’antic client per abonar els diners que faltaven. Per tant, el motiu que provocava l’ingrés a presó s’havia resolt.

Els advocats estan indignats amb la situació que es viu a la Batllia.

Relacionat

El TC deixa sense efecte la inhabilitació professional de cinc anys imposada a un advocat

I això ho ha entès, ara, el Superior. El Tribunal ha donat a conèixer aquest dijous la sentència en la qual estima el recurs d’apel·lació presenta. Per tant, revoca l’aute de presó i, ara sí, Parramon pot respirar tranquil. El perill de presó s’esvaeix.

Comentaris

Trending