Diversand ha fet quinze acompanyaments aquest any a persones amb dificultats d’identitat sexual

(AMB VÍDEO) L’associació LGTBIQ+ reclama celeritat en la implementació de la cobertura sanitària relativa als canvis de sexe perquè tenen alguns casos que haurien d’iniciar el procés per hormonar-se i que es troben en una situació complicada

El berenar d'aquesta tarda al Parc Central.
El berenar d'aquesta tarda al Parc Central. Toni Solanelles

Diversand ha dut a terme, en el que va d’any, l’acompanyament de quinze persones que tenen dificultats d’identitat sexual. Fa poques setmanes que van coincidir quatre casos actius gairebé alhora. Una persona bisexual i tres de transsexuals. A Andorra hi ha més persones de les que sembla que tenen problemes en relació amb la condició sexual. I n’hi ha que ho passen realment malament. Així ho té constatat l’associació LGTBIQ+ del Principat, que aquest dijous a la tarda ha fet una trobada-berenar al Parc Central.

No han estat gaire colla, els que s’han trobat. La cancel·lació del vermut de diumenge, pel mal temps, no hi ha ajudat gaire. Encara que, com ha reconegut la vicepresidenta de l’associació, Isabella Vargas, “sempre falten mans”. De fet, la manca de recursos humans dificulta dur a terme més accions de les que fan. O les que voldrien fer. Com poder presentar algun projecte per poder rebre el suport financer de l’administració i, d’aquesta manera, disposar de més recursos tècnics -un professional de la psicologia, per exemple- per poder fer suport a les persones que se’ls acosten.

Al col·lectiu li agradaria d’allò més poder tractar amb Educació la inclusió d’una assignatura, o almenys que fes part del temari d’alguna matèria de l’Escola andorrana, la qüestió de la inclusió o d’una normalització total de la integració del col·lectiu LGTBIQ+ en la societat

Vargas ha ressaltat el fet que Diversand es coneix més per la tasca de divulgació i difusió del fet LGTBIQ+ però, en canvi, és molt important la tasca d’acompanyament que fan de forma altruista. Educadora de formació -“no sóc psicòloga”, ha deixat clar-, la vicepresidenta del col·lectiu ha explicat el seu cas: ella fa suport a una persona que es troba amb la necessitat d’haver de fer un trànsit i a banda d’escoltar-la, fer-li suport moral, l’acompanya al metge… Isabella Vargas també ha explicat que després de les dues consumacions de canvis de nom al registre civil, hi ha d’altres persones que estan en camí de fer el mateix.

La vicepresidenta de Diversand ha assegurat que en relació al projecte pel qual la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) passarà a cobrir casos de canvi de sexe, no hi ha canvis. Es mantenen els tres escenaris de tractament que van associats, poc o molt, a una edat mínima, i es planteja l’inici de la cobertura per a final d’any o principi del 2024. Vargas ha reconegut que “ens agradaria que fos abans” perquè hi ha tenen casos de persones que haurien d’iniciar un procés d’hormonar-se, i el fet de no poder-ho fer, els està suposant un problema afegit a la seva qüestió d’identitat sexual. De fet, aquesta és un tema recurrent en molts dels casos LGTBIQ+.

Sobre els tractaments -bloqueig de la pubertat, que és un procés reversible; hormonació; i cirurgia-, Diversand ja ho veu bé, també està d’acord amb l’edat mínima a partir de la qual es podria posar en marxa el tractament corresponent. Diversand continuarà mantenint contactes amb el ministeri de Salut per tal de mirar de si hi poden fer avenços. Fins i tot al col·lectiu li agradaria d’allò més poder tractar amb Educació la inclusió d’una assignatura, o almenys que fes part del temari d’alguna matèria de l’Escola andorrana, la qüestió de la inclusió o d’una normalització total de la integració del col·lectiu LGTBIQ+ en la societat.

DISCRIMINACIÓ

Isabella Vargas també ha fet referència a la discriminació que pateix el col·lectiu a Andorra. “Tenim la sort que no hi ha cap cas de violència directa”, ha afirmat la vicepresidenta de Diversand. Es referia a cap cas de violència física. Amb tot, hi ha persones que a partir de comentaris “no s’acaben de sentir lliures”. En aquest sentit, Vargas ha posat de relleu que “hi ha discriminació d’odi a través de les xarxes socials”. I hi ha cops que és igual de violent o més.

Per què? Doncs perquè no hi ha manera d’aturar-ho i és una mena de gota malaia. En aquest sentit, Vargas ha explicat que a través del compte d’Instagram els va arribar l’aportació d’un noi que els exposava un fil de Twitter que considerava que podia ser delictiu. Diversand ho va estar valorant i ho va posar en coneixement de contactes seus de la policia. Però se’ls va indicar que malgrat que podien interposar denúncia, quedaria en no-res perquè seria molt complicat poder descobrir l’autoria.

I ells i elles, com a entitat, com a col·lectiu, torne-m’hi, són poquets. D’aquí que la nova junta directiva presidida per Nieves Calvo vol anar fomentant trobades com les d’aquest dijous al Parc Central, encara que sigui amb poca gent, per mira d’anar fent taca d’oli. Per aconseguir que noves persones s’integrin a l’associació i, a part d’aportar la seva visió personal i la seva casuística, ofereixin “més mans” a l’associació, “que sempre falten”.

Comentaris (18)

Trending