Recels en el món de la farmàcia pel fet que un farmacèutic amb interessos empresarials lideri Salut

Comentaris

Recels en el món de la farmàcia pel fet que un farmacèutic amb interessos empresarials lideri Salut
Recels en el món de la farmàcia pel fet que un farmacèutic amb interessos empresarials lideri Salut

Una part del col·lectiu farmacèutic del país treu foc pels queixals ‘per culpa’ del ministeri de Salut. I encara més concretament, amb el seu titular, el farmacèutic Miquel Álvarez. Des de pràcticament el dia que va jurar el càrrec, el malestar es va començar a coure entre alguns dels facultatius que regeixen establiments apotecaris. El motiu? El fet que Álvarez té lligams i interessos directes amb empreses del sector -per molt que tècnicament els hagi ‘aparcat’- i que des de la posició que ocupa a nivell governamental tindrà accés a informació privilegiada. I ‘l’afer’ de la vacuna de la meningitis B i la possibilitat que aquesta sigui subvencionada encara que arribi via Alemanya ha acabat d’obrir l’esquerda. 

Fonts del sector han mostrat la seva indignació per les primeres actuacions empreses pel ministeri des que Álvarez el capitaneja en relació a qüestions farmacèutiques. La decisió del Govern de subvencionar la vacuna de la meningitis B encara que aquesta provingui d’Alemanya, d’on ara es cerca l’abastiment vista la falta d’estoc que hi ha i les dificultats per obtenir el medicament de països on generalment s’obtenia el subministrament, està causant estralls. I no pas per la decisió en sí. Més aviat per la forma com s’hauria comunicat. Les fonts del sector consultades han assegurat que mentre una part dels establiments, dels grups empresarials, es van assabentar de la mesura pels mitjans de comunicació, altres farmacèutics ja faria alguns dies que omplien els magatzems. Coincidència o no, la situació ha causat un profund malestar.

Com ja havia encès l’alarma abans el fet que al capdamunt del ministeri -en altres llocs de comandament ja hi eren- si situés un farmacèutic amb interessos empresarials en el sector. Un ministre que davant segons quines situacions haurà de prendre decisions que poden influir en el mercat. Un ministre que tindrà informació de primera mà i que, i aquí ve un dels temors, tindrà accés a saber quins són els proveïdors concrets i exactes de cadascuna de les farmàcies, dels grups farmacèutics, que fins fa quatre dies eren competència del conglomerat empresarial de farmàcia del qual Álvarez era soci fins que va acceptar la proposta de Toni Martí. 

Malgrat que una part del sector no hi veu cap problema i encara fins i tot es considera que un professional del ram pot contribuir a entendre millor les problemàtiques i a resoldre-les en favor del col·lectiu, hi ha tot una part important del sector que es mira la situació amb tot el recel del món. I els dubtes i els temors s’haurien accentuat amb el cas de la vacuna de la meningitis B, l’estoc de la qual flaquejava per l’alta demanda del mercat exterior, sobretot de l’espanyol.

Davant els problemes de subministrament que posaven alguns mercats, com per exemple el francès, els establiments farmacèutics han decidit proveir-se d’altres majoristes que no oposen dificultats. La via, és, ara l’alemanya. La novetat és que l’executiu subvencionarà aquesta vacuna encara, provingui d’on provingui, agafant com a referència el preu francès.  Segons el ministeri, es dóna així una solució a aquella població que va rebre la primera dosi perquè pugui continuar el tractament sense problema. La CASS retornarà el 75% de l’import als menors de 18 anys i als adults que estiguin en un grup de risc i que ho vulguin.

Comentaris

Trending