La trencadissa liberal es consuma en una guerra fratricida: Cabanes contra Pallarés

L’executiva de la formació encara presidida per Gallardo ha d’acabar de validar aquest dimecres els suports rebuts pels dos aspirants a cap de Govern que representen maneres de fer i models de país molt diferents que es confrontaran en el proper congrés enmig d’una forta crisi interna

Judith Pallarés i Josep Maria Cabanes s'enfrontaran en les primàries.
Judith Pallarés i Josep Maria Cabanes s'enfrontaran en les primàries.

El termini de presentació de candidatures per a les primàries liberals, el procés que ha de triar el candidat a cap de Govern del partit encara presidit per Jordi Gallardo, ha acabat confirmant la confrontació anticipada per l’Altaveu. El bancari i ex-ministre Josep Maria Cabanes mirarà d’arrabassar el lloc a la titular d’Afers Socials, una Judith Pallarés que anunciant dimecres de la setmana passada la seva voluntat de concórrer a les primàries va deixar literalment fora de joc l’actual número 2 de l’executiu demòcrata-liberal.

“Passat contra futur.” Aquesta és la visió d’aquells que defensen el lideratge de Pallarés. “Mai abans hi havia hagut un potencial líder tan clar com el de Cabanes”, manté el cercle reduït que ha impulsat la candidatura del també president de la Federació de Caça i Pesca. Els seus acòlits, amb l’aval del propi Gallardo i amb el destacat militant encampadà Toni Garcia o la secretària general del partit, Maribel Lafoz, com a ferms promotors, han dedicat aquest dimarts a buscar avals per a Cabanes.

El ministre i president liberal, Jordi Gallardo, durant la compareixença d'aquest migdia.

Relacionat

Fractura total a can liberal

El sector ‘gallardista’ voldria mantenir la seva quota de poder al partit i, també, dins un potencial futur Govern de coalició. Saben obertament que Pallarés representa un relatiu canvi de rumb perquè diversos sectors del partit van deixar clar a l’encara president de la formació que justament el que ja no passava eren les seves maneres de fer i que calia donar pas a una renovació que creien que podia representar la titular d’Afers Socials.

Justament, la suposada traïció soferta i, sobretot, el temor a perdre les primàries van portar Gallardo a fer el suposat pas al costat. Allò del morir matant, però, s’ha evidenciant amb una promoció a corre-cuita d’un Cabanes que ja en les anteriors eleccions va estar en algunes travesses però la seva empresa (és dirigent d’Andbank) li ho va impedir. Ara, l’ex-titular d’Interior que va haver de plegar entre altres coses per avalar la intervenció de telecomunicacions de dos periodistes, està a pocs mesos de la jubilació i la situació seria lleugerament diferent.

150 MILITANTS

Els dos candidats han aconseguit moltes més de les quinze firmes, els quinze avals, exigits per poder-se presentar com a candidats a les primàries. Això vol dir que Liberals té al tomb de 150 militants, no pas gaire més. Caldrà veure finalment quin és el nombre d’avals vàlids que obtenen. L’escrutini, l’anàlisi, no es farà fins aquest dimecres durant l’executiva. Els avals en brut han estat força igualats, amb una lleugera superioritat per a Pallarés.

 

El congrés encara no té data fixada però, d’entrada, s’hauria de celebrar la segona quinzena de juny. Aquest dimecres l’executiva haurà de començar a afinar el calendari. Ara bé, hi ha el convenciment que quants més dies passin, més es pot emmarranar el procés

Diverses fonts han assegurat que algunes signatures rebudes per Cabanes decauran perquè les han estampat afiliats que no estan al corrent de pagament o que han mantingut amb interrupcions la seva militància. De fet, formalment el bancari tot just fa poc més de mig any que torna a militar en les files liberals després d’haver deixat el partit. De fet, Cabanes és una mostra del ‘vell’ PLA i Pallarés és de la fornada que no va deixar morir el partit però va intentar-lo reconvertir juntament amb, entre altres, un Gallardo que ara recorre a la vella guàrdia per intentar mantenir galons.

Tots els quadres del partit -malgrat que la majoria d’electes són més propers a Pallarés (la gran majoria dels consellers generals, tots menys una, han firmat la seva candidatura) que no pas a Cabanes- miren de treure ferro a la pugna, que hi és i molt aferrissada, i defensen que la confrontació al final és un exercici de democràcia. Però preveuen una pugna molt dura en un congrés que no té encara data fixada però que, d’entrada, s’hauria de celebrar la segona quinzena de juny. Aquest dimecres l’executiva haurà de començar a afinar el calendari.

Ara bé, hi ha el convenciment que quants més dies passin, més es pot emmarranar el procés. Fins i tot per aquells que s’han mirat des de la distància la fractura que s’ha donat aquests darrers dies, el moviment ‘gallardista’ en pro de Cabanes es veu ara des de l’òptica que hi ha un petit sector del partit que es pensava tenir-lo controlat que no sap acceptar perdre. O que vol mantenir tenallada la formació. Tenir-la com a eina. Aquelles maneres de fer d’antany. D’aquí que les primàries liberals siguin un clar exemple de confrontació de dos models molt distints. Cabanes contra Pallarés.

Comentaris (11)

Trending