L’èxit de la protesta per una vida digna posa en guàrdia DA i Prat de la Creu

Una de les grans preocupacions del candidat taronja i el seu equip era que l’assistència pogués superar el miler de persones que havia aplegat al Centre de Congressos

-
-
El Govern i Demòcrates per Andorra (DA) estan preocupats. L’èxit de la convocatòria per protestar de forma global per la situació socioeconòmica que viuen molts ciutadans del país ha posat en alerta Prat de la Creu. Els dirigents governamentals i la majoria que li fa suport no esperaven ni de bon tros ni tanta gent al carrer ni tanta transversalitat. I són conscients que entre els concentrats hi havia força gent amb dret a vot i un notable impuls dels sindicats de l’administració. Que els mestres tornin a estar ‘en peu de guerra’ no agrada gens.

Diverses fonts han assegurat que el candidat demòcrata i ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, no les té totes. Una de les grans preocupacions del titular ministerial era aconseguir que no sortissin al carrer el miler de persones que ell havia aplegat, mobilitzant cel i terra, padrines i treballadors del grup empresarial familiar, en el seu acte de presentació dimecres passat. Les fonts consultades han explicat que Espot és conscient que les mil persones es van superar en la concentració de l’avinguda Meritxell. Els testimonis presencials de la cúpula policial no li hauria deixat lloc a dubtes.

El cap de Govern, Toni Martí, ha mostrat els seus respectes vers els concentrats i vers la transversalitat de la protesta, malgrat considerar que no és justa atès que a parer seu l’executiu que ha liderat durant dues legislatures hauria tingut molt en compte les persones més desprotegides. Però la problemàtica dels lloguers ha estat el gran catalitzador, finalment, d’un malestar latent. I l’aprovació de la reforma laboral el motiu clau perquè diversos sindicats s’afegissin a impulsar la protesta.

Compareixença suspesa

DA havia previst per aquesta tarda una compareixença del president del partit, el ministre d’Educació, Eric Jover, i dos dels consellers que han liderat la tramitació de les lleis sòciolaborals, Josep Anton Bardina i Maria Martisella. Pretenien matisar, aclarir, precisar aspectes de la reforma laboral. Intentar visualitzar que estan al costat de la classe treballadora encara que sigui donant més eines als empresaris per facilitar la contractació, per exemple. Al final, però, la convocatòria s’ha suspès. No es veia clar que el missatge que es pretenia passar no encengués més els ànims, encara.

Una de les qüestions que més neguiteja DA és no saber qui caram pot capitalitzar políticament tota la moguda que es va veure al carrer. Tant el PS com SDP han deixat clar, a través de diversos dels seus líders i portaveus, que la massiva assistència de ciutadans del país a la concentració evidencia la “fractura social” i la política erràtica en molts fronts duta a terme pels demòcrates. La iniciativa mobilitzadora no tenia el suport ni de Liberals ni de la suposada ‘tercera via’, que havien avalat al Consell General la reforma laboral.

Dues de les grans incògnites és saber qui podrà capitalitzar el neguit i el malestar que es viu al carrer i si hi haurà una unitat real dels sindicats de l’administració

En canvi, persones o formacions que poden ser tant o més conservadores, en principi, o tradicionalistes, com l’actual president de la federació de la gent gran, l’experimentat polític ordinenc Simó Duró, o el líder de Candidatura Soberanista, Eusebi Nomen, eren a la concentració. Com també hi eren, a títol individual per exemple, diferents de les persones que podrien donar suport a la tercera via a Escaldes. Ja ho deia aquest matí de dimarts Toni Martí: molt transversal el moviment. Però sense un referent clar. El que sí que és clar és que la complicada situació està mobilitzant nous votants, una bossa d’electors que es mantenia fins ara en somort, adormida, i que ni DA ni, probablement, els partits ‘tradicionals’ no controlen.

Espot i DA aspirarien a reeditar la majoria absoluta o a quedar-hi molt a prop. De fet, segons les fonts, el ministre cada vegada se’l veu menys pels ministeris que comanda. Està totalment centrat en la campanya que formalment no ha començat i en teixir aliances i possibles suports. Sap que com més fracturat quedi l’arc parlamentari més complicat ho tindrà i o més haurà de cedir per poder governar o, segons com quedi l’escenari, hi hagi un clam ciutadà, com es va viure aquest dilluns, per desbancar del poder una formació que amb dues majories sòlides no només ha semblat allunyar-se del poble ras. Fins i tot ha desoït les altres formacions en aspectes tan clau com la negociació amb la UE.

I encara un darrer element a tenir en compte. La posició del funcionariat. La propera gran concentració-manifestació es preveu el dia que s’aprovi la reforma de la Llei de la Funció Pública. El sindicat dels mestres (SEP) va capitanejar la postura sindical d’aquest dilluns amb el Sipaag al costat. A Prat de la Creu estan a l’expectativa si això és tan sols una pugna entre organitzacions vista la divisió que hi ha després de l’escàndol de la mútua de malaltia o realment, més enllà de les diferències, hi acabarà havent un suport funcionarial força consistent que pugui tenir una translació a les urnes. Tot plegat, un bon maldecap taronja.

Etiquetes

El cap de Govern, Toni Martí,  a l'esmorzar de nadal del govern amb la premsa

Relacionat

Martí nega retallades però admet que ha estat el cap de Govern més criticat des del 1993
-

Relacionat

"Es ven Andorra com el país de la il·lusió quan la nostra única il·lusió és poder arribar a final de mes"
-

Relacionat

“Andorra som tots; els drets són nostres”
-

Relacionat

La resposta del sector privat, la gran incògnita per a l’èxit de la protesta social d’aquest dilluns
-

Relacionat

Col·lectius socials, polítics i sindicals convoquen per a dilluns que ve la protesta contra la reforma laboral

Comentaris (2)

Trending