La resposta del sector privat, la gran incògnita per a l’èxit de la protesta social d’aquest dilluns

Diverses organitzacions sindicals i polítiques convoquen una concentració a l’avinguda Meritxell, davant el passatge Biscariet, amb l’oposició a la reforma laboral com a punt de partida

-
-
La resposta dels treballadors del sector privat és la gran incògnita en relació a la convocatòria de la concentració de protesta, aquest dilluns, per mostrar la indignació en relació a la reforma laboral aprovada pel Consell General i, també, per posar el clam al cel en relació a altres problemàtiques socioeconòmiques com el desmesurat increment del preu dels lloguers. La mobilització la impulsen, entre altres, la majoria de sindicats de l’administració. I també caldrà veure com afecta a la protesta la divisió sindical que aparentment hi ha, entre altres coses, pel desgavell de la mútua de funcionaris.

La convocatòria és per aquest dilluns a les 20.30 a l’avinguda Meritxell, davant el passatge Biscariet. És a dir, davant l’històric centre comercial Escale, avui Super U. El lloc va ser triat pel fet que a l’hora de la cita encara hi ha desenes de persones que transiten per l’entorn. A més, en cas de mal temps, els manifestants sempre es podran refugiar dins el cobert del passatge. La mobilització ha sorgit, en gran mesura, de la indignació que es palpa a les xarxes socials, a través de les quals es va calibrar que un miler de persones estaven disposades a participar en la mobilització o, com a mínim, hi estaven interessats.

Formacions polítiques tant diferents com Podem, Partit Socialdemòcrata (PS) o Candidatura Sobiranista -el grup que impulsa l’exconseller general Eusebi Nomen- van participar en la reunió de coordinació, en què també hi havia, per exemple, representants de la Unió Sindical d’Andorra (USd’A) o el Sindicat Andorrà de Treballadors (SAT). Sindicats de l’administració com el que aglutina els mestres (SEP) o el que agrupa els treballadors de l’administració central (Sipaag) també fan costat a la iniciativa -els arguments de fons de la qual també comparteix, per exemple, Socialdemocràcia i Progrés (SDP)-, així com col·lectius feministes i ciutadans a títol individual.

Tot i l’ampli i transversal moviment organitzatiu, hi ha molta incògnita amb la resposta real que hi pugui haver al carrer, amb la implicació que hi pot haver dels treballadors privats. Fonts sindicals han recordat que també hi ha molta ‘lluita’ entre les organitzacions per capitanejar o fer-se seva la reclamació. Diverses entitats sindicals de l’administració esperen que aquest dilluns sigui el primer gran gest d’una setmanes en què es preveu escalfar el clima vist, també, que la majoria demòcrata està decidida, sí o sí, a tirar endavant la reforma legislativa de la Funció Pública.

Els diferents col·lectius que promouen la protesta han anat enviant missatges els darrers dies per mobilitzar la ciutadania a acudir a la concentració. També des d’algun sector ciutadà s’ha advertit que hi ha treballadors que han estat advertits sobre les conseqüències que podria arribar a tenir la seva presència en la queixa. Malgrat que d’entrada la reforma laboral va ser la locomotora que va posar en marxa la protesta, la mobilització ha esdevingut més global, tal i com, per exemple, ha deixat les darreres hores clar el Sipaag.

El col·lectiu sindical de l’administració, a través de les xarxes socials, ha explicat que cal combatre contra “les pensions insuficients pels nostres padrins”, contra les “lleis laborals que retallen encara més els nostres drets”, per fer front a la “llei de la Funció Pública que posa en perill la neutralitat del funcionariat”. La mobilització també té a veure amb els problemes d’habitatge i amb els salaris per sota del cost real de la vida.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending