“Andorra som tots; els drets són nostres”

Unes mil cinc-centes persones surten al carrer moguts per les diverses problemàtiques socials i econòmiques que assetgen la classe treballadora i reclamen poder viure “amb dignitat”

-
-
En una concentració difícilment vista abans, amb diverses organitzacions sindicals i partits polítics promovent-la o donant-hi suport, unes mil cinc-centes persones han sortit aquest vespre al carrer moguts per les diferents problemàtiques socials i econòmics que cada dia que passa estan posant amb més dificultats la classe treballadora. Farts, cansats del sistema que "fa els rics cada cop més rics i els pobres cada cop més pobres", han proliferat crits com “Andorra som tots” o “els drets són nostres”, clams com “no som esclaus” o “no tenim por” s’han deixat sentir en una protesta en què s’ha demanat la dimissió del cap de Govern, Toni Martí, o del ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior i candidat de DA, Xavier Espot. I no l’Església, com a garant d’un “sistema feudal” també ha rebut de valent.

Desenes de pancartes i centenars de persones s’han aplegat a la confluència de l’avinguda Meritxell amb el carrer Pau Casals i el passatge Biscariet, a tocar de la plaça de la Rotonda d’Andorra la Vella. Davant una nodrida vigilància policial (fins i tot dins d’un vehicle seguia la mobilització el director del cos, Jordi Moreno) que en cap cas ha hagut d’intervenir, ha quedat palès el malestar i les dificultats que pateixen nombrosos ciutadans del país. Certament, entre els concentrats n’hi havia molts que no tenen dret a vot -situació que també s’ha lamentat- però n’hi havia uns quants centenars que sí que disposen de sufragi electoral. Justament, el secretari general de la Unió Sindical d’Andorra (USd’A), Gabriel Ubach, ha demanat que la ciutadania acudeixi a les urnes en la propera cita electoral i voti en conseqüència. “No és ja una qüestió d’ideologia, és una qüestió de drets”.

Els organitzadors de la mobilització asseguren que "si hi ha alguna cosa a agrair a DA és que ens ha ajuntat a tots, sector públic i sector privat"

Durant la concentració s’han llançat diversos missatges tant al bisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra, Joan-Enric Vives, a qui en diverses ocasions s’ha recordat el fet que tractés als residents com a “importats”, com al grup majoritari al Consell General, de qui alguns dels oradors han assegurat que actua com “una dictadura”. Els concentrats han cridat consignes com “fora DA”, “Martí dimissió” o “Espot dimissió”. I diversos dels intervinents, com el portaveu de Podem, Joan Seguí, o l’esmentat Ubach, han recordat que “si hi ha alguna cosa a agrair a DA és que ens ha ajuntat a tots, sector públic i sector privat”, un fet que també ha remarcat el secretari general del Sindicat de l’Ensenyament Públic (SEP), David García, un dels col·lectius que més visible ha fet la seva presència a la protesta.

Una vista general, encara que parcial, de la concentració. | ALTAVEU

 

Entre aquells que també han pres la paraula hi ha hagut el secretari general del Sindicat Andorrà de Treballadors (SAT), Guillem Fornieles, la màxima responsable d’Stop Violències, Vanessa Mendoza, o la presidenta de l’Institut de Drets Humans (IDHA), Elisa Muxella. I un dels més actius micròfon en mà ha estat el jove afiliat de Podem Adrià Ortún, que és qui des del pedestal més consignes encoratjadores ha enviat als concentrats. Entre els congregats, encara que sense dirigir-se a la ciutadania, també s’hi han pogut veure des del president de la Federació de la Gent Gran, Simó Duró, a dirigents del Partit Socialdemòcrata (PS), encapçalats per Pere López; de Socialdemocràcia i Progrés (SDP), amb Jaume Bartumeu, o el líder la Candidatura Sobiranista, Eusebi Nomen. Hi havia, també representació de moltes altres sensibilitats polítiques i sindicals.

Tots els promotors de la trobada de protesta han fet un molt bon balanç del transcurs de l’acte i de la presència de gent, circumstància ben excepcional i com des de la tarima han remarcat diversos dels oradors, que han remarcat el fet que la classe dirigent pensava que tot quedaria en poca cosa i “pel cap baix hi ha unes 1.500 persones”, com han remarcat Ubach i García. La confluència dels tres carrers esmentats, i a l’interior mateix del passatge Biscariet, ha estat un bon vesper de gent durant aproximadament una hora. I es notava malestar. Indignació. ‘Fartisme’. En molts casos, fins i tot, està vivint una situació insòlita i al límit.

Consignes

Des de la tribuna i entre els assistents, hi ha hagut reivindicacions una mica per tot. Exigint pensions més dignes, clamant contra els preus dels lloguers, lamentant la retallada de drets que suposa la nova llei de seguretat pública o l’impediment de poder avortar ni tan sols en els tres supòsits bàsics. “No podem continuar com anem”, ha exclamat Ubach que, gràficament ha lamentat que “no podem omplir la nevera”. El secretari general de l’USd’A ha reivindicat una “Andorra més digna, més solidària i que realment sigui una Andorra de tots”. També s’ha deixat clar que les persones estan per sobre del país, entès aquest com al conjunt de les institucions que el configuren.

El sindicat dels docents ha acaparat força protagonisme, mentre que entre els assistents hi havia molta gent sense dret a vot, però molta altra que sí que pot acudir a les urnes

El secretari general del SEP -pancarta sindical inclosa- ha estat un dels que més s’ha allargat en el seu parlament per deixar clar que hi ha unitat entre el treballador públic i el privat i per demanar el suport de la ciutadania el 17 de gener quan, suposadament, s’aprovarà la modificació de la Llei de la Funció Pública i es preveu fer una concentració opositora a la plaça del Consell General. David García ha lamentat la manca de “diàleg social” i ha fet un símil: “Aquí jo faig la llei, jo l’ensenyo i tu has de dir que sí”. Adrià Ortún, de Podem, és qui més ha encès els assistents recordant que és inconcebible voler “entrar a la Unió Europea” estan regits, ha dit, per un sistema feudal que fa visible la prefectura ostentada per l’Església i les limitacions, com l’avortament, que aquesta imposa. 

Ortún ha anat més enllà de les reclamacions genèriques que es plantejaven en la protesta i ha criticat, també, el fet que es facin grans inversions “en aquesta avinguda”, referint-se a Meritxell i, en canvi, hi hagi indrets com Ciutat de Valls, Alzinareta, Roureda de Sansa o Santa Coloma que, a parer seu, en ser llocs on majoritàriament hi viu classe social mitjana i treballadora estiguin més abandonats. També ha rebut i de valent el principal partit que dóna suport -malgrat que David García ha recordat que es pren bona nota que la reforma laboral també ha tingut el suport d’altres formacions-. “Gràcies a DA el poble està al carrer”, s’ha cridat des de la tribuna i des del carrer, per acabar amb clams reiterats i sonors de “dignitat” o “Andorra és del poble”.

Comentaris (7)

Trending