La junta de presidents, amb presència del cap de Govern, Xavier Espot, i sota la presidència de la síndica general, Roser Suñé, havia de servir, fonamentalment, per organitzar la composició de les vuit comissions legislatives més la junta permanent i les delegacions parlamentàries. I no hi ha hagut massa problemes per fer-ho. Els presidents dels cinc grups amb presència parlamentària s’han posat d’acord amb certa celeritat. Diverses parlamentàries han assegurat que, ara per ara, molt hi fa el comportament de la síndica, que mostra un caràcter molt distint al de Vicenç Mateu. Més resolutiu i menys dòcil a la voluntat governamental.
D’aquí es justificaria que s’hagin acordat les dues sessions de preguntes a l’executiu que se celebraran amb tot just quinze dies de diferència: el 20 de juny i el 4 de juliol. Després del debat d’investidura i de la primera sessió de constitució, la primera sessió ordinària serà el 4 de juny amb el jurament dels nous consellers, els que substitueixen els parlamentaris que han esdevingut ministres. També s’haurà de votar per aquells organismes o delegacions parlamentàries que requereixen de vot i, probablement, caldrà elegir nova secretària de Sindicatura. Sílvia Ferrer substituirà Ferran Costa, tal com ha avançat l’Altaveu.
S'han programat dues sessions de control parlamentari al Govern abans de les vacances d'estiu, seran el 20 de juny i el 4 de juliol
Quant a les comissions legislatives, els demòcrates ostentaran la presidència d’Afers Socials, Exteriors, Finances i Justícia i Interior. Les tres primeres tindran a la vicepresidència un representant socialdemòcrata i la quarta, un membre de terceravia. El PS presidirà les comissions de Sanitat (amb DA a la vicepresidència) i Economia (amb els liberals vicepresidint). Liberals lideraran la comissió d’Educació i Cultura amb els demòcrates a la vicepresidència i, finalment, Política Territorial quedarà en mans de terceravia amb Ciutadans Compromesos a la vicepresidència.
Durant la reunió també s’ha recordat a totes les formacions la necessitat de liquidar els comptes de la passada legislatura -el que seria la suma de l’actual terceravia més Ciutadans Compromesos ja fa setmanes que ho va fer, tot retornant una tercera part de les aportacions públiques que havia rebut atès que no les havia gastat. I l’altra qüestió que s’ha tractat és la de les dietes. Quan viatgen, el desplaçament principal i l’allotjament ja el paga directament el Consell General quan fa les reserves oportunes. Fins ara, per cada dia, per menjar i desplaçaments individuals, els parlamentaris rebien 130 euros nets de pols i palla. És a dir, se’ls quedaven íntegrament en fessin ús o no.
Aquest dimecres s’ha acordat que el límit màxim de despesa en dietes diària serà de 100 euros, tal i com ha informat la subsíndica general, Meritxell Palmitjavila. Però, evidentment, aquesta despesa caldrà justificar-la amb comprovants. Per tant, si no es realitza tota la despesa, és a dir, si no s’arriba a gastar els 100 euros de màxim diari, el conseller o la consellera en qüestió no rebrà íntegrament aquests diners. Rebrà el que realment justifiqui. S’acabarà així el xou d’altres legislatures en què alguns consellers, o conselleres més aviat, s’acabaven fent un sobresou gràcies a les dietes parlamentàries viatgeres.
Comentaris (4)