L'AREB mostra la 'porta de sortida' als treballadors suspesos de BPA

Comentaris

Els treballadors de BPA preveuen tenir un any de CASS si són acomiadats
Els treballadors de BPA preveuen tenir un any de CASS si són acomiadats

L'Agència estatal de Resolució d'Entitats Bancàries (AREB) s'ha començat a reunir amb els treballadors de Banca Privada d'Andorra (BPA) que resten des de fa mesos -alguns des de gairebé l'esclat de la crisi arran de la nota del FinCEN- suspesos de feina encara que no de sou per mostrar-los la voluntat de l'organisme que tutela l'entitat intervinguda d'arribar a una entesa per acomiadar-los. Tots els suspesos ho són, fonamentalment, per trobar-se investigats en el marc del denominat 'cas BPA' que instrueix la batlle especialitzada en delictes econòmics Canòlic Mingorance. 

El plantejament que estaria fent l'AREB i que s'ha d'anar confirmant els propers dies a mesura que avancin els contactes amb els afectats, segons les fonts consultades per l'Altaveu, és oferir la meitat de la compensació liquidatòria que pertocaria a cadascun dels treballadors que es troben en la situació de suspensió. L'alternativa a l'acomiadament, segons les fonts consultades, seria la possibilitat que la batlle deixi sense efecte l'encausament de què han estat objecte. Si això fos així, l'AREB es podria plantejar la reubicació dels empleats afectats a Vall Banc. Mentre això no succeeixi i si no s'avenen a un acord, els suspesos quedarien a BPA amb el risc que no hi hagi ni un euro al final del procés i siguin liquidats sense cap indemnització, segons estarien exposant els assessors jurídics i responsables de la resolució en matèria de personal de l'agència pública. 

La pràctica totalitat dels suspesos, una quinzena encara, són gestors. I encara que es trobarien situats en diversos nivells de l'escalafó laboral de BPA, la majoria d'ells, també, serien professionals bancaris d'una certa experiència i que aportaven un volum de negoci notable per a l'entitat. Per tant, molts d'ells serien qualificats com a personal d'interès per poder-ne disposar al banc pont, però no amb la situació judicial que viuen, segons les fonts. Els consultats no han pogut concretar com raona l'AREB la reibaixa del 50% de la quitança que s'ofereix. L'encausament dels treballadors no suposa res ni té cap força legal per poder presumir un acomiadament causal.

'Desimputació'?

En el marc d'aquesta causa es dóna una estranya situació jurídica. L'AREB hauria mostrat la seva disposició a estudiar un trasllat dels suspesos de BPA a Vall Banc sempre que la Batllia els 'desimputi'. Si es donés aquest cas, s'aixecaria la suspensió acordada al seu dia i l'empleat s'hauria de reincorporar plenament a la seva activitat laboral. Però el cert és que no hi pot haver 'desimputació' perquè l'ordenament jurídic andorrà no preveu la figura de l'imputat. Però per acabar d'embolicar més la troca, la instructora judicial del cas, en el mateix procediment, s'hauria 'inventat' la figura de la 'desimputació'.

En efecte, degut a diversos errors en cadena, Mingorance va citar a declarar amb drets -que és el mateix que advertir una persona que està sent investigada com a eventual possible responsable d'un delicte i, és a partir d'aquella citació que el citat es considera inculpat o encausat en el procés judicial, però no pas imputat en la hipotètica equivalença que té en l'ordenament espanyol- alguns treballadors de BPA acusats d'haver participat en compensacions dineràries. La simple compareixença dels afectats davant la batlle va evidenciar l'errada. I al cap d'uns dies, o d'unes setmanes, en funció dels casos, la instructora judicial va emetre uns autes de 'desimputació' per fer evident que els afectats en qüestió no tenien res a veure amb la investigació. Però no hi ha cap normativa que prevegi aquests autes. Ni encara menys de 'desimputació'.

I ara l'AREB reclama, en certa manera, que els suspesos siguin 'desimputats' per poder-los aixecar la suspensió i reincorporar-los a l'activitat ordinària. I d'aquí a plantejar-se el seu trasllat al banc pont. Però uns i altres es troben que, més enllà del curs de la investigació, és impossible que es 'desimputi' ningú més. La batlle sols va emetre uns autes a tal efecte per 'tapar' unes errades en cadena que haurien començat al banc i haurien passat per diversos estaments fins a acabar a la mateixa instructora judicial.

Comentaris

Trending

Com la majoria de webs, utilitzem cookies (galetes), tant pròpies com de tercers, per a recopilar informació estadística de la vostra navegació i soferir-vos un servei personalitzat. Si continueu navegant, considerem que n'accepteu l'ús.