La darrera direcció facultativa de l’obra esllavissada va advertir el comú del risc en plegar

Durant l’any i mig que el darrer enginyer que va treballar a ‘La Portalada’ va estar al capdavant del projecte va avisar en diverses ocasions la propietat que calia canviar ancoratges perquè fallaven

Vista de l'estat de l'interior del magatzem comunal des de l'exterior.
Vista de l'estat de l'interior del magatzem comunal des de l'exterior.
Entre moltes altres coses, el comú de Sant Julià ha de guardar -i si no ho va fer té un problema seriós- la carta de renúncia de l’enginyer que va assumir per darrer cop la direcció facultativa del projecte de ‘La Portalada’, malauradament protagonista de l’esllavissada de dissabte. Entre altres coses, en aquella missiva s’advertia de la manca de manteniment que hi havia al tomb de l’obra i s’alertava que el nivell de seguretat era insuficient. 

L’últim director de l’obra hi va accedir al 2014 i s’hi va estar aproximadament un any i mig. Quan va accedir a treballar en el projecte, hi havia ancoratges que ja feia tres anys que estaven col·locats. I n’hi havia, asseguren fonts coneixedores dels parers i informes emesos per dit enginyer, que va demanar en múltiples ocasions a la propietat i promotora de l’obra la restitució d’aquells mecanismes de sosteniment. “Se’n va col·locar algun de nou”, però en gran mesura no es van canviar, expliquen les fonts consultades.

Tots els ancoratges que al seu dia es van instal·lar, inclòs els del cantó de la carretera, eren provisionals. Aquests darrers “es comportaven molt bé”, segons les mateixes fonts, que aclareixen que essent unes instal·lacions provisionals requerien més que altra cosa un manteniment constant. “Són uns elements de sosteniment que no els pots deixar, que no els pots descuidar”, asseguren els consultats, que afirmen que vist com estava la situació llavors (entre el 2014 i el 2016) un episodi com el de dissabte “era possible a mig termini”.

L'últim enginyer que va treballar en la direcció dels treballs va plegar el 3 de maig del 2016 i en la carta de renúncia va comunicar a la corporació la situació en què es trobava el projecte

Vistes les diferències tècniques i també de manca de cobrament sorgides entre la propietat i la direcció facultativa, i quan l’obra ja portava uns mesos aturada per decisió de la promotora, el 3 de maig del 2016 el director facultatiu, el darrer que formalment va actuar al projecte de ‘La Portalada’ perquè amb posterioritat no s’hi ha incorporat ningú més, va renunciar al càrrec. Com les normatives obliguen, ho va comunicar al comú. Era la corporació qui expedeix les llicències d’obra. I va ser a la institució comunal a qui es va adreçar l’enginyer.

Les fonts consultades han deixat clar que va ser al comú de Sant Julià a l’única institució a la qual formalment ell es va adreçar. “En matèria urbanística, els privats ens hem de relacionar amb els comuns”. I així ho va fer el director facultatiu de l’obra per comunicar la renúncia a seguir dirigint els treballs. L’enginyer hauria comentat -i comentat vol dir de manera informal- a tècnics del Govern la situació que es vivia a l’obra (“perquè al capdavall a Andorra ens coneixem tots”) i el comú hauria elevat als departaments governamentals escaients les consultes o validacions pertinents, però sempre com una segona instància, com una administració complementària, per dir-ho d’aquesta manera, segons que remarquen les fonts.

La carta de renúncia feta per l’enginyer i enviada al comú no va ser l’ordinària. L’enginyer hi va exposar també la situació amb què deixava l’obra. Així, es va advertir que els ancoratges eren provisionals, que calia que se’ls fes un manteniment i que necessitaven un reforç. I que vist que el projecte es quedava sense direcció facultativa i sabedor que no s’estaven prestant les atencions que ell havia requerit “el nivell de seguretat del terreny era insuficient”. Era el 3 de maig del 2016.

La parcel·la de Sant Julià de Lòria que ha estat inspeccionada per tècnics de Govern.

Relacionat

Govern comença a controlar desmunts 'abandonats'
Vehicles accedeixen en direcció a Andorra la Vella en el punt on hi va haver l'esllavissada i on s'hi estan col·locant proteccions.

Relacionat

La propietat del terreny esllavissat i del Punt de Trobada assegura que si cal l’asseguradora respondrà
-

Relacionat

Al cònsol de Sant Julià li preocupa més la caixa de Naturlandia que les responsabilitats de l’esllavissada
Una imatge del desmunt de 'La Portalada' el gener del 2009.

Relacionat

Es limitarà el termini per fer moviments de terres en el marc d’una obra
-

Relacionat

Advertència Chevalier
Inici dels treballs per construir el mur de formigó a la zona de l'esllavissada

Relacionat

El Govern es renta les mans i passa la pilota del control del desmunt al comú de Sant Julià
-

Relacionat

Treballs a contrarellotge per buidar el magatzem comunal afectat per l'esllavissada
El mur vertical de sosteniment amb la parcel·la plena d'aigua molt abans d'aquest dissabte.

Relacionat

Els reforços dels ancoratges a ‘La Portalada’ reclamats pels tècnics mai no es van arribar a col·locar
-

Relacionat

Els vehicles de gran tonatge ja circulen per la zona de l’esllavissada
Despreniment hagut vers les 7 d'aquesta tarda.

Relacionat

La muntanya continua amenaçant (i amb força) al Punt de Trobada
Autoritats i tècnics que han participat aquest migdia a la reunió-visita de l'estat de l'indret on hi va haver l'esllavissada.

Relacionat

Estupefacció perquè es faci passar a peu per la zona del Punt de Trobada els viatgers de busos
El magatzem comunal afectat per l'esllavissada dies després de l'accident.

Relacionat

L'esllavissada condemna el magatzem del comú
L'esllavissada d'aquest matí.

Relacionat

Govern, comú i Batllia feia més de tres anys que sabien de la inestabilitat del terreny esllavissat

Relacionat

Una indecisió que podia haver estat tràgica
-

Relacionat

Treballs a marxes forçades per poder reobrir el Punt de Trobada
-

Relacionat

Minibusos i transport sanitari ja poden circular per la zona de l'esllavissada
-

Relacionat

Tallat l’accés per Espanya per una greu esllavissada a l’altura del Punt de Trobada

Comentaris (1)

Trending