El Govern es renta les mans i passa la pilota del control del desmunt al comú de Sant Julià

Espot i Torres Falcó anuncien modificacions normatives imminents per poder estar més a sobre d’obres com l’excavació que tot fa suposar que ha estat l’origen de la greu esllavissada de dissabte

Inici dels treballs per construir el mur de formigó a la zona de l'esllavissada
Inici dels treballs per construir el mur de formigó a la zona de l'esllavissada
Escudant-se en el sistema institucional constitucional i, en conseqüència, la delimitació de competències, el Govern es renta les mans en el cas de l’esllavissada de la Borda Sabaté quant al repartiment de responsabilitats. Ara per ara no hi ha culpables, però sí que és cert, han anat recordant tant el cap de Govern, Xavier Espot, com el ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, com el director del mateix departament, Manel Riera, que la potestat de control corresponia al comú, en aquest cas, de Sant Julià. L’executiu, que ha posat en marxa la maquinària per poder fer les obres d’estabilització de la zona, ja treballa en diverses modificacions normatives per aplicar un major control als desmunts i els ancoratges de grans obres.

El Govern es fa únicament responsable del manteniment de la CG-1 i l'afectació del desmunt en la carretera, que es limitaven als ancoratges provisionals -“que no han fallat”, ha recordat Riera- que s'havien instal·lat en l'excavació de 20 metres de profunditat i per sota del vial a la parcel·la que havia d'encabir les quatres plantes del soterrani del centre comercial que s’hi havia de construir. El Govern i la propietat van signar el 2011 un conveni per permetre a la família Cachafeiro l’ocupació temporal del subsòl públic amb la instal·lació dels ancoratges. El conveni era per a tres anys i mai més no es va renovar.

Els responsables governamentals s’espolsen les responsabilitats recordant una vegada i una altra que la delimitació de competències és molt clara i la inspecció i control no li correspon

Segons ha explicat el director d'Ordenament Territorial, Manel Riera, "el mes de febrer es va enviar una carta al propietari requerint en quin estat estaven els ancoratges". El Govern ha anat fent el seguiment de l'estat de la carretera i no s’hi ha donat especial transcendència atès que, segons s’ha explicat en una llarga compareixença que ha deixat més ombres que no pas ha resolt dubtes, "no s'ha observat cap moviment a la calçada”. Riera ha afegit que la llei de delimitació de competències limita les atribucions del Govern i que els permisos d'obra i el seu seguiment corresponen als comuns, en aquest cas al de Sant Julià de Lòria. "Si es detecta alguna anomalia qui ha d'actuar és el comú", ha dit Riera. 

El comú va adreçar una carta a la propietat el mes de de juliol requerint que s'havien de dur a terme accions a l'obra per garantir la seguretat del terreny, tota vegada que presentava un estat de conservació deficient. Aquesta carta es va enviar també a títol informatiu al Govern que no disposa, però, d'un cos d'inspecció perquè no entra dins de les seves competències, ha remarcat també Espot. El Govern va contestar, ha explicat Torres Falcó, dient que se'ls tingués informat com a responsable de la carretera. Així mateix, Riera ha explicat que, pel tema de les competències, qui havia d'estar informat de l'estat del terreny era el comú lauredià i no el Govern.

Els tècnics ministerials calculen que han baixat uns 30.000 metres cúbics de pedres i terra -una quarta part del que es va excavar al seu dia- i treuen ferro als moviments que encara hi ha

El cap de Govern ha anunciat que es modificarà el reglament de construcció pel que fa a les obligacions dels propietaris dels terrenys i que se'n farà un d'inspecció d'ancoratges. Ha negat, però sempre amb peus de plom no sigui cas que qualsevol dia aparegui un testimoni o un document que evidenciï ben bé el contrari, que el Govern tingués una constància fefaent que el terreny estigués en risc d’esfondrament. Així mateix ha avançat que a la propera reunió de cònsols es posarà fil a l’agulla en relació, per exemple, a les normatives que es volen modificar o, també, a elaborar una mena d’inventari de desmunts que hi ha arreu del país i que estan mig abandonats o abandonats del tot, sense que s’hi hagi fet la construcció que inicialment hi anava associada. Amb els canvis legals que es preveuen, no hi haurà duplicitat de llicències. Excavació i construcció serà una sola cosa.

Espot ha afirmat que seria interessant parlar amb el Consell Superior de Justícia perquè quan qualsevol organisme judicial, com passa per exemple en l’àmbit social, rebi informació sobre una determinada problemàtica constructiva que afecti la seguretat pública la puguin traslladar als comuns o a l’administració executiva corresponent. En el cas del projecte denominat ‘La Portalada’ la Batllia, arran dels molts plets en el qual s’emmarcava la promoció, estava advertida de la situació per diversos de les parts intervinents en els treballs.

El cap de Govern evita tant negar taxativament que se sabia del mal estat dels ancoratges com tampoc admet tenir-ne constància; ni tan sols aclareix de qui seria ‘la culpa’ si passés ara alguna cosa

El cap de Govern ha afegit que tots els informes i documents relatius al terreny s'han entregat al gabinet jurídic per depurar eventuals responsabilitats, encara que ha deixat clar que és aviat per assenyalar, per exemple, la propietat del terreny com a culpable de l’esllavissada d’uns 30.000 metres cúbics de terra i pedra, que és el que calculen els tècnics que ha baixat fins ara i s’ha quedat, majoritàriament, en el clot excavat, que ha actuat com a cubeta i ha evitat mals majors. Espot no descarta fer pagar el cost dels treballs i de les hores extres dels cossos de seguretat i dels operaris a la propietat del terreny a qui es consideri responsable del fet. Es disposa d'un primer informe geològic que centra l'origen de l'esllavissada en el desmunt.

D'altra banda, aquest dilluns al matí s'ha reobert la CG1 el trànsit als vehicles pesants i han començat els treballs amb la instal·lació de bigues de ferro i de fusta, amb un mur de formigó i xarxes de protecció. En referència a la influència de la meteorologia, Riera ha avançat que "ara com ara no es preveuen fortes pluges" i ha afegit que "la seguretat està plenament garantida” i que hi ha un seguiment constant del terreny, gràcies a diversos sistemes, inclòs el làser, per assegurar que els operaris que treballin en les obres d’estabilització del talús, sobretot a la zona del magatzem del comú lauredià, estan segurs o que tinguin temps de marxar-ne si s’adverteix algun perill.

El comú i la propietat del terreny mantenen un sepulcral silenci malgrat que és molt possible que la corporació, amb l’espasa de Dàmocles al damunt, es pronunciï aquest dimarts

No s'ha destinat encara cap partida pressupostària i només s'ha aprovat la modalitat d'emergència per adjudicar treballs per contractació directa, que permet primer adjudicar obres per la via directa i després establir els mecanismes corresponents de pagament. L'empresa contractada és andorrana i una empresa especialitzada en geologia també del país. "Govern no està fent cap actuació en terreny privat, a banda del pas del trànsit pel centre comercial", ha subratllat Espot quan se li ha demanat si en el cas que passés alguna cosa actualment tota la responsabilitat seria del Govern. En aquest sentit, el mandatari governamental ha recordat que "qualsevol actuació d'una administració està subjecte a responsabilitat".

Comentaris (13)

Trending