Minibusos i transport sanitari ja poden circular per la zona de l'esllavissada

Dilluns es podrien posar en marxa els combois per a vehicles pesants

Comentaris

-
-
A les dotze del migdia s'ha habilitat un pas alternatiu provisional per garantir l'entrada i sortida de vehicles lleugers al país per la CG1.  La circulació es fa per l'aparcament del centre comercial Leclerc-Punt de Trobada i s'evita, d'aquesta manera, la zona de l'esllavissada que des de les sis del matí d'aquest dissabte mantenia tallada la via. Des de la tarda d'aquest dissabte ja poden circular els minibusos i el transport sanitari. Dilluns ho podrien fer els vehicles pesants en combois. Aquell dia també es començaran a instal·lar barreres de protecció altes i específiques que protegeixin la carretera.

La prioritat, segons el cap de Govern, Xavier Espot ha esta restablir el trànsit a la zona afectada per l'esllavissada i ha dit que "no és el moment de depurar responsabilitats" en referència al mal estat del terreny. En aquest sentit, el cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Miquel Vila ha indicat que el Govern i el comú havien avisat a la propietat del terreny, on hi ha hagut el despreniment, que hi havia problemes amb alguns ancoratges i ha afegit que els propietaris de la parcel·la havien començat el procés per fer les actuacions pertinents. 

Vila ha recordat que el comú va aprovar el mes de març un crèdit extraordinari per "restablir la part que li toca" tot just on hi ha la deixalleria i ha assegurat que li consta que la part privada va contractar una empresa per poder solucionar el problema i que s'estava "en procés de resolució". Segons el cònsol, "s'ha d'obrir la què hem de fer amb aquestes obres que estan en curs" i ha conclòs que tot i el perill, aquest no era "prou alt" com per prendre mesures per garantir la seguretat dels conductors. 

Amb el trànsit de vehicles lleugers restablert, l'objectiu ara és estabilitzar el despreniment amb els geòlegs, analitzar les causes i avaluar els danys materials que s'han produït al centre comercial i a la deixalleria comunal. L'impacte de les roques és visible a la façana del comerç i ha malmès un vehicle que estava aparcat.

Pel moment, es mantindran els dos carrils provisionals habilitats, un sentit pujada i un de baixada i una altra novetat és que, des d'aquest dissabte a la tarda, s'està deixant passar minibusos de les línies regulars a Barcelona, Lleida i Miami Platja. Aquest diumenge s'acabarà d'analitzar, en funció dels sondatges i de la climatologia, si dilluns es poden fer "combois aprofitant els antics carrils de baixada" perquè hi passin pel punt fronterer camions i autobusos, per no carregar el trànsit amb el Pas de la Casa.

Segons Espot, "en un primer moment ha baixat una esllavissada petita a la parcel·la que es troba tot just al davant del Punt de Trobada. Els vigilants de seguretat han alertat els bombers, que han arribat a la zona abans que una segona esllavissada, molt més important, baixés i tallés completament la carretera". El cap`de Govern ha destacat el fet que la situació no sigui “tan greu” com la que es va donar ara fa tres mesos a la frontera amb França i ha agraït la ràpida actuació dels cossos de seguretat i emergència. En el moment dels fets hi havia al centre comercial els vigilants, els treballadors del forn i els de la cafeteria.

Durant les sis hores del tall de carretera, l'entrada i sortida del país s'ha fet pel Pas de la Casa, la qual cosa ha provocat força retencions en un dia de molt trànsit. El fet que fins dimecres, com a mínim, no es pugui obrir la zona al trànsit dels vehicles pesants no afectarà, segons Espot, l'arribada de mercaderies, "ja que poden entrar per la frontera francesa", ha assenyalat.

D'altra banda, i en el seu compte de Twitter, el conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Damià Calvet, ha explicat que ha ofert suport tècnic al Govern després d'una conversa que ha mantingut amb Espot. També ha ofert la seva col·laboració l'alcalde de la Seu d'Urgell, Jordi Fàbrega.

Comentaris (3)

Trending