La investigació pel sobrecost en les obres de construcció del forn incinerador accelera

La Batllia ha pres declaració les darreres setmanes a diverses persones coneixedores dels treballs i els canvis accionarials que hi va haver a Ctrasa; per la seu judicial han passat des d’Albert Moltes, Jordi Cinca, Jordi Alcobé o Daniel Armengol, entre altres

Una imatge del 'complex' de Ctrasa.
Una imatge del 'complex' de Ctrasa. ARXIU

La investigació pel sobrecost que va suposar l’obra de construcció del forn incinerador i la posterior sortida dels accionistes privats de la societat Ctrasa substituïts en gran mesura per una major presència de FEDA ha agafat velocitat de creuer les darreres setmanes. L’oficina judicial d’instrucció especialitzada que instrueix una causa que durant molt temps la Batllia es va negar a investigar ha pres declaració les dues darreres setmanes a diversos ex-alts mandataris governamentals que haurien tingut coneixement de les maniobres fetes.

S’està encara en fase d’instrucció de la querella que al seu dia, al 2018, va interposar el col·lectiu ecologista Apapma, que considerava que en la construcció del recinte incinerador i tot l’entramat societari posterior s’haurien haver pogut comès delictes contra l’activitat mercantil de les empreses, de prevaricació en la funció pública, de concussió, de corrupció i tràfic d’influències, de malbaratament de cabals públics, d’abusos en l’exercici de la funció pública i de falsedat documental. Totes aquestes presumptes anomalies s’haurien reflectit en un informe elaborat per la consultora KPMG a demanda del Govern socialdemòcrata (2009-2011).

Apapma va reclamar aquell informe durant molt temps. I l’executiu liderat per Toni Martí, amb Sílvia Calvó com a responsable de Medi Ambient, s’hauria oposat a entregar el treball de KPMG. Van haver de ser els tribunals, als quals va haver d’acudir el col·lectiu ecologista, els qui ordenessin al Govern que fes el favor de lliurar el treball. Una vegada entregat, l’anàlisi del mateix va portar els responsables de l’organització a presentar una querella criminal.

-

Relacionat

El Constitucional obliga la Batllia a investigar el sobrecost en les obres del forn incinerador

La Batllia, primer, i el Tribunal de Corts, després, van negar-se a investigar els fets descrits en la querella considerant que estaven prescrits, entre altres circumstàncies. Després d’una nova pugna judicial, finalment el Tribunal Constitucional va considerar que l’oposició de les jurisdiccions ordinàries a voler tramitar la querella criminal vulnerava el dret a la jurisdicció d’Apapma. I així va ordenar a la Batllia a admetre la querella i a fer les diligències escaients en el marc de la denúncia pel sobrecost en la planta incineradora. I després de molt temps sobre la taula, les dues darreres setmanes s’hauria reactivat la investigació.

Segons les fonts consultades, ex-mandataris com els ex-ministres Jordi Cinca o Jordi Alcobé, el constructor Daniel Armengol, representant d’una de les empreses que va participar en les obres i, alhora, va ser també accionista inicial de Ctrasa, o l’actual director general de FEDA, Albert Moles, haurien passat, entre molts d’altres, a prestar declaració en seu judicial en el marc de les diligències. Les autoritats judicials també haurien acudit a les dependències de FEDA a recollir, suposadament, documentació vinculada amb l’expedient de Ctrasa.

Etiquetes

Comentaris (9)

Trending