La banca, disposada a millorar el programa d’avals, però alerta que “s’ha de gestionar amb compte”

El president no executiu de MoraBanc, Joan Maria Nin, manifesta que “això és part de la solució”, però remarca que el problema d’oferta no és fàcil de solucionar i els préstecs s’han de donar a persones solvents, malgrat que el Govern en sigui l’avalador

Lluís Alsina i Joan Maria Nin en la junta d'accionistes de MoraBanc.
Lluís Alsina i Joan Maria Nin en la junta d'accionistes de MoraBanc. Albert Sanjuan

El programa d’avals hipotecaris per a l’adquisició d’una residència habitual no ha tingut el retorn esperat i el 2023 només es van rebre sis sol·licituds. Des del Govern es vol parlar amb les entitats bancàries per aconseguir ajustar les condicions per fer-lo més accessible. En aquest sentit, el president no executiu de MoraBanc, Joan Maria Nin, ha exposat que “això és una part de la solució, però s’ha de gestionar amb compte per evitar que pateixin totes les parts”.

Nin ha estès la mà al Govern per col·laborar en la qüestió de l’habitatge, tot i recordar que “no s’arregla en un moment perquè hi ha un problema estructural d’oferta”. Ha destacat la contundència de les decisions que ha pres l’executiu davant la manca d’habitatge de lloguer a preu assequible i pensa que “s’ha de tenir una capacitat de produir habitatge social que permeti enfocar aquesta problemàtica”.

Deixa clar que “per molts avals que hi hagi no es pot concedir un crèdit  a un jove que no és solvent econòmicament, malgrat que sigui Govern l’avalador”

El president no executiu de MoraBanc està disposat a parar amb l’administració general per tal de poder millorar les condicions del programa d’avals que no ha acabat de tenir el retorn desitjar. Ara bé, ha deixat clar que “això pot ser part de la solució, però no és una solució”. Deixa clar que “per molts avals que hi hagi no es pot concedir un crèdit  a un jove que no és solvent econòmicament, malgrat que sigui Govern l’avalador”. Per aquest motiu, ha remarcat que “s’ha de gestionar amb compte perquè si no pateixen totes les parts i genera un nivell d’estrès”.

REESTRUCTURACIÓ DEL MERCAT

D’altra banda, el president no executiu de l’entitat bancària no veu en un futur pròxim cap nova reestructuració en el mercat financer andorrà després de les fusions que hi ha hagut entre MoraBanc i Banc Sabadell d’Andorra i entre Crèdit Andorrà i Vall Banc. “Tenim tres grans institucions i m’agrada batallar amb dues més”, ha exposat. Considera important invertir el capital generat fora del país, sobretot de cara a l’acord d’associació amb la Unió Europea.

Sobre l’acostament a Europa, el director executiu, Lluís Alsina, considera que el treball que s’ha aconseguit és millor, malgrat que “s’ha de fer molta feina perquè anem molt endarrerits pel que fa a la regulació europea”. Insisteix en la necessitat de tenir un prestador de darrera instància per “competir en igualtat de condicions”.

Comentaris (4)

Trending