La reducció del cabal ha estat decisiva per localitzar el cos de l’obrer que ha caigut al Valira

(AMB VÍDEOS) Els responsables del dispositiu de recerca entenen que, durant la tarda, el cadàver havia quedat bloquejat a alguna zona “inaccessible visualment” i que en baixar la força de l’aigua s’ha mogut fins a la zona de la Margineda, lloc del qual ha estat rescatat amb un helicòpter

Comentaris

Efectius dels bombers rescaten el cos del riu.
Efectius dels bombers rescaten el cos del riu.

Efectius del dispositiu de recerca del treballador de les obres del projecte Caldes que ha caigut al riu a primera hora de la tarda n’han localitzat el cos a la zona de la Margineda. La troballa s’ha produït cap a les 8 del vespre i ha estat un element clau la reducció del cabal del riu. A partir de les 6 de la tarda, des de FEDA s’ha deixat de turbinar aigua, això ha estat clau perquè disminuís el cabal i finalment s’ha pogut localitzar el cos de la víctima. Es tracta d’un home resident, de nacionalitat portuguesa, al tomb dels 55 anys.

L’incident s’ha produït a les 3 de la tarda. L’home, que estava treballant en les obres del projecte Caldes, a la zona del pont d’Engordany, ha caigut al riu per circumstàncies que encara s’han d’aclarir en un moment en què el cabal era considerable, tant per les pluges de les darreres hores com pel desgel. El Valira baixava amb tanta força que tampoc els companys de feina han pogut fer res per ajudar-lo. De fet, malgrat que de seguida s’ha activat un dispositiu de recerca, pocs minuts després el cos ja s’ha vist pràcticament a l’altura del Parc Central, a Andorra la Vella.

El dispositiu ha estat enorme. Hi han pres part des d’agents de circulació d’Escaldes-Engordany -primer- i ja posteriorment Andorra la Vella i Sant Julià de Lòria, a membres dels bombers, del SUM i nombrosos agents de policia. De fet, gairebé tothom que estava disponible, fos quina fos la seva àrea d’adscripció. També s’han activat els bombers catalans per treballar a l’altra banda de la frontera, pensant que la força de l’aigua hauria pogut arrossegar el cos fora del país.

El darrer cop que s’ha vist el cos de l’home era per Santa Coloma. Des de llavors, se li ha perdut la pista al que ja es tenia clar que era un cadàver. La posició de boca terrosa en la qual estava i el fet que no es mogués, a banda dels cops visibles rebuts que hauria pogut veure un integrant del SUM així ho feia pensar. Des d’aquesta visió, però, ha desaparegut. I aquí ha començat una llarga estona d’interrogants.

S’han muntat diversos punts de control per intentar aturar el cos -al costat de la caserna, un; més endavant al pont de Fontaneda i, també, al de la depuradora sud. S’ha mobilitzat un camió escala i un equip especialitzat del grup de rescat de muntanya que, fins i tot, una bona estona han estat penjats sobre el riu preparats per una possible operació de rescat. Al mateix temps, al llarg de tot el curs del riu, des de Santa Coloma a la frontera, s’hi desplegaven agents del cos d’ordre i altres suports per intentar localitzar l’home. També s’ha donat avís a les autoritats catalanes. Cap a la frontera amb el Principat s’han desplaçat també membres de la unitat subaquàtica dels bombers de la Generalitat amb seu a Sabadell. I els efectius del país veí també han posat diversos punts de control al llarg del riu, entre la frontera i Organyà. Tot amb el mateix objectiu: localitzar el cos de l’home.

El problema és que se li havia perdut totalment la pista. Malgrat els nombrosos efectius que pentinaven el riu Valira, no se’l trobava. Des del cos s’admetia que no es tenia gens clar el que podia haver passat. En aquesta tessitura ha estat clau que, per facilitar la recerca, des de les 6 de la tarda més o menys FEDA ha tallat el cabal de l’aigua per tal de fer més petit el Valira. Alhora, la presa que hi ha ja en territori espanyol, a pocs metres de la frontera, també ha tancat les comportes perquè si el cadàver no hagués passat encara i arribés en aquell punt es pogués aturar.

I aquesta actuació és que hauria facilitat la localització de la víctima. El director de bombers, Jordi Farré, ha explicat que “el cabal, fins llavors, baixava molt fort, de color marró”. I també ha posat en relleu que “hi ha moltes zones inaccessibles visualment”. Per tant, la sensació és que el cos hauria quedat en un d’aquests punts i que “en variar el cabal és quan s’ha mogut i ha aparegut”.

Els efectius del dispositiu l’han localitzat cap a les vuit del vespre entre el pont de Madrid i el pont de la Margineda. Un punt on, durant la tarda, s’havia estat mirant. A partir de la localització, s’ha iniciat el dispositiu per extreure el cadàver del riu. Per poder dur a terme els treballs la policia ha impedit el pas de vehicles per la carretera, i els bombers han acudit fins al punt amb un helicòpter i un camió escala.

Helicòpter sobrevolant el riu al Balcó del Pirineu-Arfa

Han estat pràcticament tres quarts d’hora d’operatiu que ha finalitzat amb la recuperació del cos. Com s’ha dit, la víctima és un home de mitjana edat que treballava des de fa una dècada aproximadament per a una empresa subcontractada a les obres del projecte Caldes. Els seus familiars han rebut atenció psicològica en un dels punts s’esperava la possible aparició del cadàver.

Des del comú s’ha remarcat que de moment les obres queden aturades. Demà és segur que no s’hi treballarà i a partir d’aquí estan a l’expectativa dels esdeveniments. De fet, també s’ha indicat que esperaran que des de l’empresa responsable de l’obra se’ls faciliti algun informe sobre les circumstàncies de l’accident. Caldrà esclarir les circumstàncies de la caiguda i si l’operari portava els elements de seguretat escaients. La Policia ha informat que ha obert una investigació i, com ha remarcat el mateix Farré, l’afer ja està judicialitzat.


 

Comentaris (20)

Trending