Hivern de rècord, estiu buscant el visitant prèmium

La temporada hivern s’ha tancat superant els 3 milions de visitants, un 7% més que l’any passat, i arribant a 5,7 milions de pernoctacions, per la qual cosa el ministeri la considera “globalment molt positiva” malgrat la falta de neu i encara un estiu buscant turistes de mercats internacionals amb més poder adquisitiu

Presentació del balanç turístic a la seu de Radio Andorra.
Presentació del balanç turístic a la seu de Radio Andorra. Meritxell Prat

Si l’hivern passat ja es va parlar de rècord, enguany les xifres s’han tornat a superar. De desembre a març el Principat ha rebut més de 3 milions de visitants, una xifra que s’incrementa un 7% respecte als 2,88 milions de la temporada passada. Del total de visitants, pràcticament 1,7 milions (+5%) han estat turistes, és a dir, han pernoctat al país, mentre que 1,4 milions (+10%) han estat excursionistes (no fan nit). Aquest “bon balanç” es completa amb un increment també de les pernoctacions: Se n’han registrat 5,7 milions, un 4,7% més que l’hivern passat i la mitjana se situa en 3,4 nits.

“La temporada d’hivern ha estat globalment molt positiva vistes les condicions difícils que han tingut les estacions per falta de precipitacions”. Així ho ha afirmat el ministre de Turisme, Jordi Torres, aquest dimarts en l’acte que ha servit per fer balanç de l’hivern i presentar la campanya turística de cara a l’estiu. Segons Torres, el fet d’arribar a superar les xifres de la temporada passada, és una mostra “que la nostra plaça està molt consolidada a nivell d’hivern”. Segons el lloc de procedència, el mercat espanyol “s’ha incrementat una miqueta, el mercat francès ha baixat una mica però altres destins, tot el que és Centreeuropa, Sud Amèrica i Amèrica del Nord hem aconseguit incrementar-lo de forma notable”, ha destacat el ministre, indicant que de fet, d’aquest destins han arribat fins a un 17% més de visitants que l’hivern passat.

Ara el 55% dels visitants són turistes i per tant, pernocten, i en canvi, els excursionistes són el 45% 

I ara, el que es vol acabar de refermar són les pernoctacions, perquè si una cosa ha volgut posar en valor el ministre ha estat el canvi en el perfil dels visitants, una tendència que es veure l’hivern passat i que enguany s’ha consolidat: mentre la temporada 2013-2014 el 58% dels visitants que rebia el país eren de dia, ara el 55% són turistes i per tant, pernocten, i en canvi, els excursionistes són el 45%. “Estem en els objectius que ens havíem plantejat”, ha assegurat Torres, destacant que “hem aconseguit allò que es buscava i ara penso que hem de consolidar-ho, sobretot, incrementant la despesa mitjana”. Perquè veient les xifres actuals, s’està molt pendents dels resultats dels estudis de càrrega per poder determinar si realment hi ha més capacitat de creixement o no.

Les últimes dades de què es disposa, corresponents al 2023, situen la despesa mitjana dels turistes en 174 euros i ara s’està a l’espera de disposar de la d’aquesta temporada d’hivern que es preveu que haurà incrementat.

PRÈMIUM

També el gerent d’Andorra Turisme, Betim Budzaku, ha posat el focus en la necessitat d’apostar per nous mercats internacionals, més llunyans, “que generen més pernoctacions”. Ho considera “un tema de futur perquè no es pot dependre només del mercat de proximitat”.

En aquest sentit ha recordat que des de fa un temps “estem canviant la tàctica de comunicació i els mitjans que seleccionem” per arribar a turistes de més poder adquisitiu. Per aquest motiu, a més de països europeus, l’estratègia de comunicació es dirigeix també a Amèrica. Concretament a Canadà, Estats Units, Mèxic, Colòmbia, Brasil i Argentina. “Són campanyes tàctiques, de touroperador”, ha explicat.

Betim Budzaku, ha posat el focus en la necessitat d’apostar per nous mercats internacionals, més llunyans, “que generen més pernoctacions”

I això és el que es farà aquest estiu. Amb un pressupost de 2,5 milions d’euros, el mateix que l’any passat, es comunicarà a 9 països diferents. Budzaku ha destacat que hi haurà més presència a territoris com el Regne Unit i Irlanda, Alemanya, Suècia, Països Baixos i Bèlgica, ja que s’ha hagut de buscar una alternativa als països de l’antiga Unió Soviètica.

El responsable d’Andorra Turisme ha explicat que es preveu “un estiu molt bo”, si bé no ha donat xifres de quants visitants podrien arribar, i la idea és posicionar la marca i consolidar-se, durant els mesos d’estiu, com un destí d’esdeveniments “amb un concepte molt prèmium”. Sent conscients, això sí, de la competència de destins propers amb una gran oferta de propostes.

Com ja s’ha anat presentant fins ara, l’estiu estarà marcat pel ClàssicAnd, el nou espectacle del Cirque du Soleil, el Mountain Music, l’Andorra Taste ja al setembre i un grapat d’esdeveniments esportius.

Comentaris (12)

Trending