Així queda de manifest en l’anàlisi que es fa des del Govern aprofitant el document amb la liquidació pressupostària de l’exercici 2019. Un estudi que també remarca que la capacitat recaptatòria de l’executiu ha crescut de forma molt important en aquesta darrera dècada. Així, l’any 2009 els ingressos corrents de l’Estat van ser de 271 milions d’euros. El 2019, de 442. És a dir, un 63% més.
Els impostos eren llavors i ho segueixen sent ara la part més grossa del pastís de la recaptació, però, per seguir amb el símil culinari, la recepta ha canviat. Així, la proporció de tributació directa, que era del 80% el 2009 (232,11 milions sobre un total de 271), ha baixat fins a un 65% (287,93 sobre 442). Continua sent, però, el capítol més rentable per al Govern, amb l’IGI i la taxa al consum, que grava les importacions de tabac, que es manté com la font d’aproximadament un de cada quatre euros que arriben a les arques públiques.
Pel que fa a la tributació directa, el 2009 només va representar ingressos per valor d’1,74 milions. És a dir, tot just el 0,64% que principalment eren generats amb l’impost de transmissions patrimonials (ITP). Amb el pas dels anys i la posada en marxa primer de l’impost de societats i després del de la renda dels no residents i l’IRPF, la recaptació ha anat creixent fins als 88,7 de l’any passat, fet que ja suposa el 20% del total.

En el document, Govern posa en relleu que es tracta de “dades simptomàtiques del camí que està seguint Andorra en matèria d’ingressos corrents”. Així, “el desplegament del marc tributari i fiscal dut a terme els darrers anys ha permès aconseguit una estructura recaptatòria més consolidada i equilibrada que permet afrontar el futur amb més garanties, tant a nivell intern com internacional”.
Comentaris