El pes dels impostos directes en els ingressos de l’Estat passa de menys d’un 1% al 20% en deu anys

La tributació indirecta continua sent la major part del pastís de la recaptació del Govern, però ha passat de representar el 80 a ser només el 65%

Edifici administratiu de Govern, a Prat de la Creu.
Edifici administratiu de Govern, a Prat de la Creu. ARXIU

El pes de la imposició directa en la recaptació de l’Estat ha patit una evolució brutal en tot just deu anys. Entre 2009 i 2019, els ingressos per aquest concepte pel Govern han passat de representat ni tan sols un 1% -tot just un 0,64%- a suposar una cinquena part. Això ha suposat que, de retruc, la importància de la imposició indirecta, tot i ser encara clau, s’hagi reduït del 80% al 65%.

Així queda de manifest en l’anàlisi que es fa des del Govern aprofitant el document amb la liquidació pressupostària de l’exercici 2019. Un estudi que també remarca que la capacitat recaptatòria de l’executiu ha crescut de forma molt important en aquesta darrera dècada. Així, l’any 2009 els ingressos corrents de l’Estat van ser de 271 milions d’euros. El 2019, de 442. És a dir, un 63% més.

Els impostos eren llavors i ho segueixen sent ara la part més grossa del pastís de la recaptació, però, per seguir amb el símil culinari, la recepta ha canviat. Així, la proporció de tributació directa, que era del 80% el 2009 (232,11 milions sobre un total de 271), ha baixat fins a un 65% (287,93 sobre 442). Continua sent, però, el capítol més rentable per al Govern, amb l’IGI i la taxa al consum, que grava les importacions de tabac, que es manté com la font d’aproximadament un de cada quatre euros que arriben a les arques públiques.

Pel que fa a la tributació directa, el 2009 només va representar ingressos per valor d’1,74 milions. És a dir, tot just el 0,64% que principalment eren generats amb l’impost de transmissions patrimonials (ITP). Amb el pas dels anys i la posada en marxa primer de l’impost de societats i després del de la renda dels no residents i l’IRPF, la recaptació ha anat creixent fins als 88,7 de l’any passat, fet que ja suposa el 20% del total.

Gràfic amb l'evolució dels ingressos del Govern de 2009 a 2019.

En el document, Govern posa en relleu que es tracta de “dades simptomàtiques del camí que està seguint Andorra en matèria d’ingressos corrents”. Així, “el desplegament del marc tributari i fiscal dut a terme els darrers anys ha permès aconseguit una estructura recaptatòria més consolidada i equilibrada que permet afrontar el futur amb més garanties, tant a nivell intern com internacional”.

Etiquetes

Comentaris

Trending